Oczy (PILNE!)
Oczy (PILNE!)
Hej,
to znowu ja. Tym razem problem dotyczy oczu, moich oczu, a tak dokładnie wzroku, a jeszcze dokładniej jego pogorszenia się. Od jakiegoś czasu, kilku miesięcy (2 może 3) nie widzę dokładnie przedmiotów z daleka. Tak jakby krótkowzroczność. Ale u mnie w rodzinie nikt nie ma wad wzroku, nikt nie nosi okularów - tylko babcia z dziadkiem - wiadomo.
Wzrok pogorszył mi się właściwie "od tak". Nie przesiadywałam przed komputerem, telewizorem itp. Zawsze dbałam o oczy. Nie chcę nosić okularów do końca życia. To dla mnie odebranie swobody - kara, a przecież nic nie zrobiłam.
W tym tygodniu idę jeszcze do okulisty. Zobaczymy, co on powie. Zastanawiam się jeszcze od czego może zależeć pogorszenie się wzroku. Czy można wyleczyć krótkowzroczność? Czy będzie się ona pogłębiać? Czy można temu zapobiec?
Proszę o jak najwięcej odpowiedzi.
Czekam z niecierpliwością...
to znowu ja. Tym razem problem dotyczy oczu, moich oczu, a tak dokładnie wzroku, a jeszcze dokładniej jego pogorszenia się. Od jakiegoś czasu, kilku miesięcy (2 może 3) nie widzę dokładnie przedmiotów z daleka. Tak jakby krótkowzroczność. Ale u mnie w rodzinie nikt nie ma wad wzroku, nikt nie nosi okularów - tylko babcia z dziadkiem - wiadomo.
Wzrok pogorszył mi się właściwie "od tak". Nie przesiadywałam przed komputerem, telewizorem itp. Zawsze dbałam o oczy. Nie chcę nosić okularów do końca życia. To dla mnie odebranie swobody - kara, a przecież nic nie zrobiłam.
W tym tygodniu idę jeszcze do okulisty. Zobaczymy, co on powie. Zastanawiam się jeszcze od czego może zależeć pogorszenie się wzroku. Czy można wyleczyć krótkowzroczność? Czy będzie się ona pogłębiać? Czy można temu zapobiec?
Proszę o jak najwięcej odpowiedzi.
Czekam z niecierpliwością...
Ostatnio zmieniony wt mar 13, 2012 3:25 pm przez Dora, łącznie zmieniany 1 raz.
Optymista ogłasza, że żyjemy w najlepszym ze wszystkich możliwych światów, a pesymista obawia się, że to może być prawda.
-
dzo
Re: Oczy (PILNE!)
Dora przede wszystkim przestań panikować
pogorszenie wzroku to nie koniec świata
To, że u Ciebie nikt w rodzinie nie nosi okularów nie znaczy, że Ty nie możesz nosić
To jest sprawa indywidualna.
Piszesz, że zawsze dbałaś o oczy ale jak ??
Okulary to kara ?? no przestań takie głupoty pisać
Zawsze możesz nosić soczewki
nikt Ci okularów na siłę nie założy na nos
On Ci najlepiej odpowie
To, że u Ciebie nikt w rodzinie nie nosi okularów nie znaczy, że Ty nie możesz nosić
Piszesz, że zawsze dbałaś o oczy ale jak ??
Okulary to kara ?? no przestań takie głupoty pisać
Zawsze możesz nosić soczewki
A te wszystkie pytania to w sam raz dla okulistyW tym tygodniu idę jeszcze do okulisty. Zobaczymy, co on powie. Zastanawiam się jeszcze od czego może zależeć pogorszenie się wzroku. Czy można wyleczyć krótkowzroczność? Czy będzie się ona pogłębiać? Czy można temu zapobiec?
-
anioł12345
- Miła Kobietka
no to wzrok ci się nie pogorszył od tak tylko od kompa, bo gdy przy nim siedzisz nawet jak nie nosisz szkieł to powinnaś nosić takie specjalne właśnie gdy siadasz do kompa
-
Luśka
są jeszcze laserowe korekcje oczu, więc jeżeli nie chcesz nosić okularów, ani soczewek, to zawsze da się to naprawić w inny sposób 
Nie mam nic przeciwko okularom, ale nie będę wyglądać w nich dobrze. Nawet w przeciwsłonecznych mi nie do twarzy
. Chodzi też o to, że po prostu się boję, że coś się zmieni i coś się przede mną zamknie. To tyle... 
Optymista ogłasza, że żyjemy w najlepszym ze wszystkich możliwych światów, a pesymista obawia się, że to może być prawda.
-
Luśka
bo widocznie nie natrafiłaś na swój model okularów:)Dora pisze:Nie mam nic przeciwko okularom, ale nie będę wyglądać w nich dobrze. Nawet w przeciwsłonecznych mi nie do twarzy. Chodzi też o to, że po prostu się boję, że coś się zmieni i coś się przede mną zamknie. To tyle...
a co do zamknięcia to też nie kumam
Byłam dziś u okulisty. Nie wiadomo, czy będę miała okulary. Ale nawet jeśli to może i fajnie? Przecież zawsze to coś nowego. Poza tym może to stać się moim atutem- no na pewno
Przyzwyczajam się do tej myśli. Rozmawiałam też o tym z moją przyjaciółką. Chyba rzeczywiście trochę przesadziłam.
P.S. Dzięki za komentarze.
P.S. Dzięki za komentarze.
Zalecił mi jeszcze dokładniejsze badania, ale chyba "połówki" czy jakoś tak. To mała wada wzroku, ale podobno trzeba nosić okulary żeby się nie pogorszyła.
Receptę dostanę za tydzień po dokładniejszych badaniach. U tego okulisty nie było odpowiednich sprzętów i zalecił mi badania w innym miejscu, a potem jak przyjdę z wynikami to wypisze receptę.
-
koralowadama
Wyleczyć nie można, ale da się zapobiec powiększaniu wady. Krótkowzroczność nie jest dziedziczna, więc to, że rodzice jej nie mieli nie znaczy, że Ciebie ona nie dotknie :/
Szkoda, że nie da się jej wyleczyć...No, ale cóż ludzie mają gorsze problemy.
-
pomcia
Wiesz odpowiednia korekcja wzroku to leczenie więc nie myl tu i nie panikuj bo 0,5 to żadna wada a soczewki będą cieniuśnie. A co byś powiedziała na -7? To jest problem.
Moja koleżanka ma właśnie dużą wadę wzroku. Chciała nosić soczewki, ale w jej przypadku to byłoby niebezpieczne. Mam jeszcze takie pytanie, czy chlor szkodzi oczom? W jaki sposób?
-
Olimpia
Hej! Trafiłam na ten wątek szukając w necie informacji na temat okularów do pracy przy komputerze. Ostatnio siedzenie przed monitorem strasznie mnie męczy, w dodatku mam wrażenie, że na jedno oko widzę trochę gorzej... Ale głównie chodzi o to łzawienie, szczypanie i bóle głowy. Widzę, że piszecie, że powinno się używać okularów. Szukam bliższych informacji, czytałam o okularach powłoką antyrefleksyjną. Używacie takich? Podobno pomagają 
-
dzo
używamy takich ale tego pomagania to za bardzo nie odczujesz
powłoka owszem chroni przed kompem ale różnicy strasznej nie ma 
najlepiej jak pójdziesz do okulisty i zbadasz oczy
okulista Ci powie wszystko
najlepiej jak pójdziesz do okulisty i zbadasz oczy
okulista Ci powie wszystko
-
Olimpia
Masz rację, chyba wybiorę się do okulisty. Zresztą, to, że na jedno oko gorzej widzę, to chyba wystarczający powód. A czy naprawdę jest tak, że jak się nie koryguje drobnej wady noszeniem okularów, to ona się szybciej pogłębia?
-
dzo
no nie ma na to reguły ale tak bywa. Po prostu oczy się rozleniwiają. Ale wada wzroku pogłębia się podobno do któregoś roku życia a potem staje w miejscu, chociaż na to też reguły pewnie nie ma
-
Laalaa
polowki.... hehehe ja mam - 9
bez okolarow jestem jak slepa i zyje i to swietnie
chlor nie szkodzi oczom
wyleczyc nie mozna , taka wada jak twojato zadna wada, moze sie nawet cofnac... chybaze jestes nastolatka to moze sie pogorszyc bo"rosniesz"
bez okolarow jestem jak slepa i zyje i to swietnie
chlor nie szkodzi oczom
wyleczyc nie mozna , taka wada jak twojato zadna wada, moze sie nawet cofnac... chybaze jestes nastolatka to moze sie pogorszyc bo"rosniesz"
-
Laalaa
a co to znaczy ze dla tej twojej olezanki szkla kontaktowe byly niebezpieczne?!?!?
pierwsze slysze o czyms takim...
pierwsze slysze o czyms takim...
-
arcticone
Może to z braku witamin czy czegoś, nie wiem
spróbuj jeść marchewki (wit. A) lub brać jakiś suplement na oczy (chociaż tabletki nigdy nie są dobrym rozwiązaniem). Wady wzroku można wyleczyć, ale laserem, co jest niestety bardzo drogie.
-
ferzana
dziewczyny wszystkim tym ,ktore czuja" zmeczenie oczu" lzawia czesto oczy polecam tak zwany zimny kohl dostepny w sklepach z produktami azjatyckimi.rewelacja ja uzywam od 8 lat i uwierzcie mi nigdy nie mam problemow z oczami
-
arcticone
ja ostatnio zaczęłam stosować krople systane (poleciła mi koleżanka z pracy po tym jak visine przestały mi pomagać) i czuję ulgę. Oczy są mniej przemęczone.