Nalewki
-
tusia25
Re: Nalewki
a jak robisz tą cytrynówkę?? tylko cytryna i wódka, czy może na spirytusie?? i w jakich proporcjach:) w sumie taką nalewkę można przez cały rok robić:)
Moi starsi robią nalewki, także też zerknę na przepis
.......
treść zmieniona przez moderatora
proszę nie spamować
.......
treść zmieniona przez moderatora
proszę nie spamować
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ja robiłam rok temu z aronii, ale nie pamiętam przepisu, jakiś znaleziony w internecie ale naleweczka pyszna wyszła 
-
tusia25
nadal czekam na przepisy:) a raczej na proporcje, kt używacie:):) i myślicie że w tym roku owoce będą??
Trudno powiedzieć czy będą jakiekolwiek owoce, u mnie leje trzeci dzień
ale każda pora roku jest dobra na porterówkę, moja ulubiona
przepis na porterówkę
przepis na porterówkę
-
niemilutka
Ja właśnie robię rozeznanie czy można robić nalewki z suszonych owoców. I nie chodzi mi o te wytrawne. Lubię słodkie nalewki. Wiem jednak, że teraz można zrobić, z resztą bardzo dobrą, z pomarańczy i kawy. Jest świetna na Święta. Można ją zrobić na bazie mleka skondensowanego lub zrobić klarowną.
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
ja robie nalewki z aronni , z czarnego bzu , czy kokosu lub kawowa
-
niemilutka
Właśnie ostatnio znalazłam fajny przepis na nalewkę kokosową. Może spróbuję zrobić. O aronię i czarny bez to już trudno
dlatego właśnie zastanawiam się czy można zrobić np. z suszonej żurawiny.
NALEWKA KOKOSOWA
- 250g wiórków kokosowych
- 500ml spirytusu 60% (gotowy do nalewek Soplicy)
- puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- puszka mleczka kokosowego
Z tym, że proporcje słodkości można sobie dobrać samemu, wlać więcej słodzonego bądź tego bez cukru.
NALEWKA KOKOSOWA
- 250g wiórków kokosowych
- 500ml spirytusu 60% (gotowy do nalewek Soplicy)
- puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- puszka mleczka kokosowego
Z tym, że proporcje słodkości można sobie dobrać samemu, wlać więcej słodzonego bądź tego bez cukru.
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
Ja mam na wiórkach kokosowych
-
Marina
Ja mam za sobą dopiero jedną nalewkę z malin ale czytałam sporo przepisów i z suszonych owoców też są, choć głównie widziałam łączone - z kilku rodzai owoców.
-
niemilutka
Poproszę przepis, choć najchętniej skorzystałabym ze sprawdzonego. Ja sama robiłam wiśniową, malinową z pigwy i z pomarańczy i kawy. W tym roku zaczęłam, ale juz sie trochę tego nazbierało 
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
MALIBU
1 szkl spirytusu
1 paczka wiorków kokosowych
to zalacna 24 godz
1 puszka mlekasłodzonego skondensowanego
1 puszka mleka nieslodzonego
Przepis sprawdzony i super
1 szkl spirytusu
1 paczka wiorków kokosowych
to zalacna 24 godz
1 puszka mlekasłodzonego skondensowanego
1 puszka mleka nieslodzonego
Przepis sprawdzony i super
-
niemilutka
Jak byłam teraz na święta u rodziców na targu dostałam świeżą żurawinę. Dzisiaj zaczynam robić nalewkę
))
-
Marina
Może i ja bym zrobiła. Zdradzisz przepis? Dodajesz jakieś przyprawy czy sama żurawina?
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
podaj przepis na te nalewke z zurawiny
-
niemilutka
Składniki:
1kg żurawiny
0,4kg cukru
1 l spirytusu gotowego 60% lub 0,5 l 96% do rozcieńczenia - jak kto woli
sok z jednej cytryny
Żurawinę dość mocno gnieciemy lub mielimy w maszynce do mięsa i zasypujemy cukrem na ok 1 tydzień. Najlepiej odstawić w szczelnie zamkniętym słoju w ciepłe miejsce wtedy puści więcej soku. Po tygodniu zalewamy spirytusem i dodajemy cytrynę. Odstawiamy na kolejny tydzień. Odcedzamy i przelewamy do butelek. Pierwszą degustację proponuję zacząć nie wcześniej jak za 3 miesiące.
1kg żurawiny
0,4kg cukru
1 l spirytusu gotowego 60% lub 0,5 l 96% do rozcieńczenia - jak kto woli
sok z jednej cytryny
Żurawinę dość mocno gnieciemy lub mielimy w maszynce do mięsa i zasypujemy cukrem na ok 1 tydzień. Najlepiej odstawić w szczelnie zamkniętym słoju w ciepłe miejsce wtedy puści więcej soku. Po tygodniu zalewamy spirytusem i dodajemy cytrynę. Odstawiamy na kolejny tydzień. Odcedzamy i przelewamy do butelek. Pierwszą degustację proponuję zacząć nie wcześniej jak za 3 miesiące.
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
dziekuje
-
awds
Sposób przygotowania:
1. Czereśnie myjemy, a następnie usuwamy pestki.
2. Owoce wrzucamy do gąsiorka i zalewamy alkoholem, tak aby je zakrył.
3. Gąsiorek odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne miejsce.
4. Po tym czasie nalewkę filtrujemy i rozlewamy do butelek.
5. Nalewka powinna leżakować przynajmniej pół roku w ciemnym i chłodnym miejscu.
1. Czereśnie myjemy, a następnie usuwamy pestki.
2. Owoce wrzucamy do gąsiorka i zalewamy alkoholem, tak aby je zakrył.
3. Gąsiorek odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne miejsce.
4. Po tym czasie nalewkę filtrujemy i rozlewamy do butelek.
5. Nalewka powinna leżakować przynajmniej pół roku w ciemnym i chłodnym miejscu.
no w końcu temat którego szukałam 
muszę powklejać moje przepisy
muszę powklejać moje przepisy
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
robię taką
200 g wiórków kokosowych
250 ml spirytusu (ja użyłam 500 ml wódki)
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
puszka mleka skondensowanego słodzonego
puszka mleczka kokosowego
Wiórki wsypać do słoiczka i zalać alkoholem. Zakręcić i zostawić na cztery dni. Po tym czasie odsączyć (wiórki można wykorzystać do ciasta). Do dzbanka wlać obie puszki mleka skondensowanego oraz mleczko kokosowe i dolać odsączony przez sitko (ja odsączałam przez gazę) alkohol. Całość zmiksować i przelać do butelki. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego!
200 g wiórków kokosowych
250 ml spirytusu (ja użyłam 500 ml wódki)
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
puszka mleka skondensowanego słodzonego
puszka mleczka kokosowego
Wiórki wsypać do słoiczka i zalać alkoholem. Zakręcić i zostawić na cztery dni. Po tym czasie odsączyć (wiórki można wykorzystać do ciasta). Do dzbanka wlać obie puszki mleka skondensowanego oraz mleczko kokosowe i dolać odsączony przez sitko (ja odsączałam przez gazę) alkohol. Całość zmiksować i przelać do butelki. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego!
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
- malinka 61
- Kobietka Expert
Nalewka imbirowo-cytrynowa ;
10dkg świeżego imbiru , 10dkgcukru , 4 cytryny , 4 łyżki miodu , 750 ml wódki ,
Imbir obrać , pokroić w plastry , dodać cukier , cytryny wyszorować , pokroić w plastry ,wydrążyć pestki , dodać miód , wlać wódkę . Słój zakręcić , wynieść w ciemne miejsce na dwa miesiące , po tym czasie zlać przez filtr i można się już delektować . Imbirówka wspaniale nas rozgrzewa , świetna na zimne dni

10dkg świeżego imbiru , 10dkgcukru , 4 cytryny , 4 łyżki miodu , 750 ml wódki ,
Imbir obrać , pokroić w plastry , dodać cukier , cytryny wyszorować , pokroić w plastry ,wydrążyć pestki , dodać miód , wlać wódkę . Słój zakręcić , wynieść w ciemne miejsce na dwa miesiące , po tym czasie zlać przez filtr i można się już delektować . Imbirówka wspaniale nas rozgrzewa , świetna na zimne dni
Przy podejmowaniu decyzji, nie zważaj na innych, kieruj się głosem serca i własnym instynktem...