mieso i alkohol

Masz jakieś sprawdzone sposoby na dobre jedzonko? Znalazłaś właśnie smaczny przepis na romantyczną kolację i chcesz się nim podzielić? Nie masz pomysłu co zrobić na obiad? Odpowiedzi znajdziesz w tym temacie.
ODPOWIEDZ
Kingusiaczek

mieso i alkohol

Post autor: Kingusiaczek »

Ostanio czytałam artykuł, ze powinno sie do obiadu mięsnego zawsze choć trochę napić np kieliszek wina?

Czy tak robicie?
kostek1988

Re: mieso i alkohol

Post autor: kostek1988 »

Nie robię tak ale też tak skądś słyszałem.
Podobno pomaga na trawienie.
koperkowa

Post autor: koperkowa »

ja o tym nie słyszałam i tak nawet nie robię.
marania

Post autor: marania »

Do mięsa to i piwo się nada :)
Czasami próbuję, zazwyczaj nie.
Kingusiaczek

Piwo?:)

No właśnie, ja nie jestem w stanie tak robić , Włosi czy Francuzi codziennie do obiadu pija kieliszek wina..

Jednak alkohol podkreśla smak mięsa:)
kilofka

Post autor: kilofka »

A nie cola czy pepsi?
Mi właśnie z colą najlepiej smakuje...
marania

Post autor: marania »

Z colą też może być, ale przynajmniej dla mnie musi być wtedy bardziej suche mięso. Do tłustego jakoś cola mi nie podchodzi ;)
Kingusiaczek

cola?? hmm.. w sumie ja nie powinnam sie wypowiadac, bo codziennie ja pije i jakos nie zmienia mi smaku mięsa:)

Do tlustego to tylko piwo!
kaska8787

Post autor: kaska8787 »

wino do mięsa... ja zawsze kieliszek! ;) tylko ze ja jem obiad wieczorem
Cukiereczek19

Post autor: Cukiereczek19 »

Z tym piciem do obiadu to jest tak że jeśli się je ciężkostrawne potrawy to lepiej się trawi to co się zje popijając sobie małą ilość alkoholu. I nie mamy problemów z żołądkiem ;)
eta

Post autor: eta »

tak, też o tym słyszałam :)
ale nie stosuje :) wytrawnego nie wypije :)
pół słodkie ewentualnie :)
może kiedyś zaczniemy
Kingusiaczek

ja kiedyś wytrawnego nie mogłam w ogolę, ale teraz do dobrej kolacji, kieliszek nawet podkreśla smak mięsa.
kaska8787

Post autor: kaska8787 »

ja tez ostatnio przekonałam się do wytrawnego :) ale mogę je pić tylko do obiadu, jak pije sobie wieczorkiem winko bez jedzenia to już półwytrawne bądź różowe
pomcia

Post autor: pomcia »

Najsmaczniejsze są te chillijskie i australijskie. Bardzo lubię to połączenie mięso + winko.
tusia25

Post autor: tusia25 »

a do jakich mięs pasuje białe wino?? i ile wypada tego wina wypić?? szykuje mi sie rodzinny obiad...
dzo

Post autor: dzo »

Ryby, białe mięsa, potrawy z jaj serwujemy najczęściej w towarzystwie wina białego, wytrawnego. :)

a ile wypada wypić to już kwestia indywidualna chyba :lol: :lol:
WeselneZaplecze

Post autor: WeselneZaplecze »

Ja wino do obiadu serwuje tylko odświętnie. Raczej nie zdarza mi się otwierać butelki wina w ciągu tygodnia bez większej okazji.
tusia25

Dzięki, za podpowiedzi:) Obiadek był w niedziele:) Wszystko wyszło super:) tylko chyba troszkę przesadziliśmy z tym winkiem...
dzo

a jakie wino piliście w końcu ?
Hakiruono

Post autor: Hakiruono »

W innych rejonach klimatycznych to raczej normalne, u nas to rzadkość. My chyba mamy inne przyzwyczajenia kulinarne. :lol: :lol:
tusia25

Napiszę tak:)
Najpierw poszło jakieś półwytrawne winko białe...ale później, jakoś się tak złożyło że skończyło się na trzech butelkach czerwonego wytrawnego chilijskiego - które uwielbiam!!
dzo

tusia25 pisze:Napiszę tak:)
Najpierw poszło jakieś półwytrawne winko białe...ale później, jakoś się tak złożyło że skończyło się na trzech butelkach czerwonego wytrawnego chilijskiego - które uwielbiam!!
ale nie podałaś najważniejszej informacji :lol: :lol: na ile osób przypadło 4 butelki wina :lol: :lol:
tusia25

hehe:) 6 ludzia;P
aisoglam
Miła Kobietka

Post autor: aisoglam »

Zawsze uważałam,że do golonki najlepsza czysta wódeczka. :drinkwine
tusia25

hmm...jak to ostatnio gdzieś usłyszałam do golonki trzeba dorosnąć, ja chyba jeszcze nie dorosłam...a co z przypasowaniem, pewnie by pasowała bo golonka tłusta...
ODPOWIEDZ