Maluch vs Pies

Wszystko na temat naszych małych pociech. Jak wychowywać dziecko? W jaki sposób się z nim bawić? Relacje z dzieckiem, trudne rozmowy właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
Be-Be

Maluch vs Pies

Post autor: Be-Be »

Niedługo na świat przyjdzie nasza pociecha, ale w związku z tym do Was pytanie. Otóż jestem właścicielką małej kilkuletniej suczki, takiego typowego kanapowca. Przyznaję się bez bicia - strasznie rozpieszczona niestety, jak to takie maleństwa. Jest do nas strasznie przywiązana i bywa zazdrosna o uwagę. Miała i ma kontakt z dziećmi, ale nie z takimi maluchami. Poza tym dziecko było już w domu gdy ją kupiliśmy, a teraz przyjdzie całkiem "świeży" maluch, który całkowicie na początku zawładnie zainteresowaniem jej Pani i w tym może być problem. Czytałam, że zaraz po porodzie należy przywieźć psu ze szpitala jakieś ubranko albo kocyk pachnący dzieckiem aby piesek się oswoił z zapachem, a na czas przyjazdu malucha wyprowadzić psa z domu. Czy stosować tą zasadę, czy macie jakieś inne sposoby? Czy taki maluch powinien mieć kontakt z psem czy raczej go ograniczać? Bardzo chcę żeby moje dziecko wychowywało się w towarzystwie zwierzaka, nie mam zamiaru go izolować od zwierząt, ale boję się tej pierwszej reakcji na nowego członka rodziny :( Co radzicie?
pomcia

Re: Maluch vs Pies

Post autor: pomcia »

Nie pomogę doświadczeniem, bo ja kociara. Ale może poszukaj informacji na forach psiarzy.
Be-Be

Re: Maluch vs Pies

Post autor: Be-Be »

Ooooo...fora psiarzy to ja wolę omijać szerokim łukiem. Pierwsze pytanie przed udzieleniem odpowiedzi to czy pies ma rodowód, jak nie to nie pogadamy miło i kulturalnie. A jakie doświadczenia z kotem? Mruczki to chyba mają troszeczkę w tyle czy dziecko jest czy nie ;)
ODPOWIEDZ