Magia - podziały magii, czary

Lubisz jeździć konno, szydełkować, a może grasz w piłkę ręczną? Te i inne tematy o naszych zainteresowaniach piszemy właśnie tutaj.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sol
Miła Kobietka

Magia - podziały magii, czary

Post autor: Sol »

Co sądzicie o magii? Istnieje wiele podziałów. Np. na białą, czarną, anielską.. i innych.
Znacie kogoś kto zajmuje się magią? Może sami się tym interesujecie?
Uważacie, że to bezpieczne?
Niech pozytywna energia Cię nie opuszcza.
Pletwa Reborn

Re: Magia

Post autor: Pletwa Reborn »

Mój znajomy wierzy, ale w energie ciała. Niby każdy człowiek ma swoją aurę, różnią się one kolorami. Nawet się w to wciągnął chłopak. Jednak magia w stylu fantasy jak np. z harrego pottera to nie.
Vanilia ;)

Post autor: Vanilia ;) »

No właśnie ja raczej nie wierzę....
Chociaż miałam kilka takich sytuacji w życiu na które nie mam logicznego wytłumaczenia.
nic tylko powiedzieć "magia"
no a Ty Sol wierzysz ?
Awatar użytkownika
Sol
Miła Kobietka

Tak, ale mam "własną" magię. ;-)
Vanilia ;)

Post autor: Vanilia ;) »

własną ? :oops:
Awatar użytkownika
Sol
Miła Kobietka

Nie idę żadną określoną już Tradycją. Poznaję owszem różne poglądy na magię, ale nie praktykuję żadnej szkoły. Sama staram się poznać magię poprzez kontakt z naturą. Natura jest mostem pomiędzy widzialnym, a niewidzialnym. Pomiędzy światem rzeczywistym, a magicznym. Nie chcę definiować tego co czuję, ani co robię za pomocą już opisanych podziałów. Owszem, jak ktoś pyta czasem musze użyć tych określeń, ale sama dla siebie tak ich nie nazywam.
Pletwa Reborn

Nie praktykujesz żadnej szkoły, wiec w jaką magię wierzysz? Nie można czegoś zrobić z niczego, trzeba się na czymś opierać.
Awatar użytkownika
BaskaBe
Miła Kobietka

Post autor: BaskaBe »

To zobacz sobie Just Edi Show :D Z afromental :D Ja padłam. Wymiękam. Wyciągnął cukierka z gardła...
Awatar użytkownika
Sol
Miła Kobietka

Pletwa Reborn pisze:Nie praktykujesz żadnej szkoły, wiec w jaką magię wierzysz? Nie można czegoś zrobić z niczego, trzeba się na czymś opierać.
Nie bardzo wiem z jakiego powodu miałabym się ograniczyć do ustalonych już rytuałów, poglądów. Skoro odpowiedź mogę znaleźć sama w naturze.
Awatar użytkownika
Jowitta
Miła Kobietka

Post autor: Jowitta »

Można po prostu wierzyć ;) Przecież o to chodzi w wierze ;)
Pletwa Reborn

Wait a sec...
Magia to przecież – ogół wierzeń i praktyk opartych na przekonaniu o istnieniu sił nadprzyrodzonych, które można opanować za pomocą odpowiednich zaklęć i określonych czynności.
Czyli musisz znać jakieś zaklęcie :D Pokaż.
Awatar użytkownika
Sol
Miła Kobietka

Jak sama napisałaś, które MOŻNA, a nie TRZEBA. :D
Awatar użytkownika
Astra
Super Gaduła

Post autor: Astra »

Sol pisze:Nie idę żadną określoną już Tradycją. Poznaję owszem różne poglądy na magię, ale nie praktykuję żadnej szkoły. Sama staram się poznać magię poprzez kontakt z naturą. Natura jest mostem pomiędzy widzialnym, a niewidzialnym. Pomiędzy światem rzeczywistym, a magicznym. Nie chcę definiować tego co czuję, ani co robię za pomocą już opisanych podziałów. Owszem, jak ktoś pyta czasem musze użyć tych określeń, ale sama dla siebie tak ich nie nazywam.
Przeczytalam Twoj fascynujacy mnie komentarz i szczerze powiem , ze jestem pod nieziemskim wrazeniem tej wypowiedzi.
Dodam tylko, ze doskonale Cie rozumiem , bo mysle podobnie i podobnie czuje.
Magia dziala, a magowie sa uwazani za dziwne osoby .
Zreszta magia sama w sobie jest bardzo dziwnym tematem i dla wiekszosci ludzi bardzo trudno zrozumiewalnym .
Nie ma sie czego dziwic, bo jest to na tyle potezna sila ktora moze osoby ,,nieprzygotowane,, zepchnac nawet w tzw otchlan roznych zahamowan nerwowych.
Dlatego wszelkie eksperymenty magiczne powinny byc traktowane wyjatkowo powaznie, bo magia polega glownie przeciez na manipulowaniu subtelnymi energiami.
Warto tez wiedziec, ze uprawianie magii to nie zabawa dla kazdego, choc bez watpienia trzeba powiedziec, ze magia dostarcza nieziemskich wrazen i kosmicznych emocji.
Ale warto miec tez swiadomosc roznych zagrozen wynikajacych z jej uprawiania.
Mysle, ze kazdy mag o tym doskonale wie. :witch
Merrick
Jestem tu nowa :)

Post autor: Merrick »

Sol, nie znam Cię zupełnie, ale mam wrażenie, że idziesz podobną drogą. Mam bliski kontakt z wiccanami, asatryjczykami i rodzimowiercami ale jakoś nigdy nie pociągała mnie jedna ustalona ścieżka.I znam więcej takich osób, dużo bardziej zaawansowanych w swoich doświadczeniach. Myślę, że na świecie jest miejsce dla tych, którzy potrzebują określonego systemu i dla tych, którzy wolą praktykować samotnie, bez potrzeby nadawania etykiet :)

BTW - to co dziś wiemy, kiedyś było uznawane za magię. Nie można zatem mieć pewności, że dzisiejsza magia nie będzie jutrzejszą nauką :)
Awatar użytkownika
Sol
Miła Kobietka

Ja bardzo chciałaby umieć się określić. Ale jeszcze nic takiego, co jest mi w 99% bliskie, nie znalazłam. ;-)
Awatar użytkownika
VivienneWestwood
Miła Kobietka

Post autor: VivienneWestwood »

Merrick pisze:
BTW - to co dziś wiemy, kiedyś było uznawane za magię. Nie można zatem mieć pewności, że dzisiejsza magia nie będzie jutrzejszą nauką :)
Na pewno będzie! Aż w końcu magia się skończy, to i świat się pewnie skończy.
Snajper
Samiec

Post autor: Snajper »

A propos magii i ezoteryki.

Dla mnie spirytyzm stanowi jądro tego typu zjawisk. Ten związany z filozofią i nazwijmy go praktyczny. :)
Pletwa Reborn

Zastanawia mnie tylko skąd bierzecie te pomysły? Ta teoria Sol na temat łączenia widzialnego z niewidzialnym bo czuje... Czuć to ja mogę swoje gazy po obiedzie :D
Awatar użytkownika
Sol
Miła Kobietka

Są ludzie z bardziej rozwiniętą percepcją. Są też inni - mogą tylko niedowierzać i pisać o gazach. :roll:
ODPOWIEDZ