Koszty życia
Koszty życia
Cześć, właśnie zaczęłam studia i muszę sobie jakoś zacząć radzić sama, z małą pomocą rodziców w postaci pieniążków na życie póki co. Chciałabym wiedzieć jakie mniej więcej koszta ponosicie żyjąc w mieście, mieszkając w akademiku czy na stancji. Nie wliczałabym już pieniędzy za mieszkanie, bo można mieszkać za 300 zł a można za 1000, więc to jakby nie ma znaczenia. Chodzi mi o same takie codzienne wydatki. Najlepiej w miesięcznym podsumowaniu.
Chciałabym też jakoś dobrze gospodarować pieniędzmi, które dostaję od rodziców, żeby na wszystko wystarczało, a nawet czasem zostawało co nieco
Macie jakieś rady jak wszystko sobie rozplanować może, rozpisać?
Re: Koszty życia
Zależy gdzie i jaki tryb życia prowadzisz. Jeśli rozsądny, to niewiele wydasz na jedzenie, plus oczywiście doliczyć bilety na komunikację miejską. Na pierwszy miesiąc studiów lepiej sobie weź zapas kasy, i podlicz ile Ci wyszło. Na następny miesiąc będziesz już wiedzieć ile potrzeba wliczając jedzenie, bilet, czy jakieś drobne przyjemności jak kino, czy frytki.
Niech pozytywna energia Cię nie opuszcza.
Same zakupy, bez rachunków, ale np. z kupowowaniem papieru toaletowego i innych takich rzeczy wychodzy mi około 600-700 zł. Nie wiem czy to dużo czy mało tak w zasadzie, myślę, że to takie optymalne wydatki na jedną osobę już wraz z wyjściami, etc 
"Gdyby tak pani zabiła
Przewrotną w sobie kobietę,
Tę niebezpieczną panterkę,
Tę chytrą, wieczną heterkę,
To głupie, fałszywe zwierzę"
J. Tuwim
Przewrotną w sobie kobietę,
Tę niebezpieczną panterkę,
Tę chytrą, wieczną heterkę,
To głupie, fałszywe zwierzę"
J. Tuwim
-
piekna_nieznajoma
- Jestem tu nowa :)
jak ja studiowałam, to wystarczył mi spokojnie 1000 zł, z czego ok 350-400 wydawałam na akademik. Dużo tu oczywiście zależy od tego, czy np. będziesz przywoziła z domu jakieś jedzenie, jaką masz dietę itp, można przecież zjeść jogurt z musli, można wędzonego łososia, koszty zdecydowanie różne 
- Sloneczko12
- Miła Kobietka
My we dwójkę wydajemy 2000 zł miesięcznie. Ale samo mieszkanie nas wychodzi 950 zł. A też gotujemy sobie obiady w restauracjach, co też nam koszty podnosi.
Koszty mojego życia nie są wysokie, nie jestem zbyt wymagająca. Nie wyobrażam sobie jednak całe życie wynajmować mieszkania. Dlatego też zdecydowałam się na wyjazd. Nie było łatwo, bo w domu było już jedno dziecko. Jednakże zupełnie inaczej mieszka mi się we własnym mieszkaniu.
ubezpieczenie mieszkania
-
malwinakowal456
Zobacz, ile potrzebujesz na zycie codzienne: kosmetyki, chemia, jedzenie, ciuchy, dojazdy i mieszkanie.
Zrób sobie tabelke w excelu i podsumuj wszystko. Ja tak mam.....
Zrób sobie tabelke w excelu i podsumuj wszystko. Ja tak mam.....
Koszty zależą od stylu życia
jeśli zdarza się imprezować to... strasznie dużo pieniążków ucieka na głupie fajki i alkohol, czasami na wejście do klubów. A wiadomo, że czasy studenckie to najlepszy czas na to, żeby się bawić i poznać ludzi. Ja studiuję i pracuję i tak koło 1000 zł idzie (nie licząc mieszkania i opłat oczywiście), z tym, że raczej nie oszczędzam na niczym 
http://www.amadu.pl
Ja osobiście w 500-600zł się mieszczę, bez mieszkania z 2-3 imprezami na miesiąc.
Podniosłe chwile połączone z polskimi świętami powinny odkryć swoje odwzorowanie w sformułowaniach. Wysyłając życzenia wielkanocne na domenie E kartki zaczerpnijmy wiedzy w piśmie świętym.
- kusicielka
- Extra Kobietka
Na początku studiów, to płaciłam 400 zł za stancję i na życie jakieś 300, tak na zaciśniętym pasie
Potem facet, dziekco, wszyskto się zmienia
Potem facet, dziekco, wszyskto się zmienia
-
Karczmareczka
Ktoś przeżyje za 500 zł, ktoś za 1000 zł, a ktoś za 3000 tys - będzie mu brakowało. Jak wyżej wspomniano wszystko zależy czego używasz w codziennym życiu jak się żywisz, ubierasz itp. Mi jak brakowało to pracowałam wieczorami jako kelnerka.
https://www.egusti.pl/