kobiece stereotypy

Rozmowy o urodzie, pielęgnacji twarzy,ciała, włosów, o zabiegach upiększających.
Jeżeli nie wiesz jaki kosmetyk wybrać lub zastanawiasz się jak się umalować na kolację z mężczyzną swoich marzeń - to pisz w tym dziale. Na pewno Ci pomożemy.
ODPOWIEDZ
espresso

kobiece stereotypy

Post autor: espresso »

Witam wszystkich :) Założyłam ten wątek bo już irytuje mnie to, w jaki sposób pokazują nas reklamy. To oczywiste, że kobiecie łatwiej jest sprzedać jakiś produkt, ale czy wykorzystywanie swojej urody jest etyczne??? Wdzięcząc się na ekranie sprzedajemy produkt a także nasze JA, a może właśnie produkt w postaci naszego ciała i ładnej buzi?? To ciekawe, że kultura traktuje nas bardzo przedmiotowo. Nawet taki głupi przykład - wiele jest dowcipów o teściowych, natomiast o teściach nie, to blondynki są zawsze puste i biuściaste. Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale kultura masowa wciągnęła nas tak w swoja machinę stereotypów, że czasami nie zdajemy sobie sprawy kiedy jej ulegamy. Wiele można o tym mówić. Przekopując internet trafiłam na (wg mnie) interesujący materiał dotyczący sexbomb a matek Polek. Jeśli ktoś jest zainteresowany takim tematem to podaję link
http://www.itvl.pl/news/seksbomba-czy-matka-polka--

piszcie co o tym myślicie
pozdrawiam serdecznie :)
mis11

Re: kobiece stereotypy

Post autor: mis11 »

Tak samo nieetyczne jest pokazywanie mlodych, wysportowanych, zadowolonych ludzi obżerających sie fast foodem. Powinni to raczej reklamować schorowani smutni pacjenci oddziałów gastrologi, kardiologi i leczenia otyłości.
Cara

Post autor: Cara »

Nie wydaje mi się, żeby to było skierowane tylko i wyłącznie do kobiet. Z mężczyznami jest podobnie - choćby reklamy kosmetyków. Zawsze mężczyzna jest bardzo wysortowany,a każdy włos idealnie ułożony.
A reklamy wszelakich słodyczy, czy fast foodow, jak to koleżanka wyżej napisała? To wszystko jest robione psychologicznie... "Jeśli kupisz dany produkt, będziesz super".
Awatar użytkownika
stokrotka1011
Miła Kobietka

Post autor: stokrotka1011 »

Mi to się osobiście też nie podoba, a zwłaszcza blondynka a nawet kobieta ogólnie ujmując to zagrożenie na drodze, a w czym mężczyźni są lepsi od kobiet jest równouprawnienie. Reklamy są denne i ich nie oglądam.
Obrazek
Obrazek
nadin69

Post autor: nadin69 »

Niestety tak jest nie tylko w reklamach ale w życiu codziennym, baba za kierownicą to porażka, a nie jeden facet jeździ gorzej. Facet, który zalicza panienki to macho, a kobieta która miała paru facetów to dziwka! Choć też mi się to nie podoba nic z tym nie można zrobić:(

Post autor: taka-Ja »

Mnie też boli głupota i stereotypy w reklamach. Np. dziewczyny śpiewające o podpaskach, kobiety plotkujące przy kawie, nie umiejące jeździć samochodem i takie, których jedynym celem w życiu jest zrobienie dziecku zdrowego śniadanka :/
Awatar użytkownika
lolly
Jestem tu nowa :)

Post autor: lolly »

Tak, te tańczące i śpiewające dziewczyny noszące podpaski są komiczne:)
Zorka

Post autor: Zorka »

Tak to jest najgorsza reklama ever!
Ale zauważcie ja są przedstawiani mężczyźni w reklamach, bardzo czesto jako skończone ofiary losu (to ich nękają wszelkie grypy, przeziębienia) i posiadacze zagrzybionych paznokci u stóp.....
natka1234
Miła Kobietka

Post autor: natka1234 »

bardzo fajny temat :)
Moda i Uroda- Odkrywaj swoje inspiracje z Stylowi.pl
Awatar użytkownika
karmalina
Miła Kobietka

Post autor: karmalina »

Kobieta w reklamie to mega ciekawy temat. Z jednej strony 99% reklam powiela stereotypy kobieta=pranie+sprzątanie+gotowanie+leczenie całej rodziny+i wszystko to, czego nikt nie chce zrobić. Ale zauważyłam, że ostatnio pojawiają się reklamy o odwrotnym trendzie. Swego czasu była nawet kampania promująca partnerskie związki i dzielenie się obowiązkami rodzinnymi, zresztą bardzo przekorna. Co do samych reklam, pamiętam też spot z kolesiem, który kupił sobie dobrego mopa i cieszył się nim jak małe dziecko oraz reklamówkę z kobietą pijącą piwo i prasującym kolesiem. Na pewno jest ich więcej, ale nic teraz nie przychodzi mi do głowy. Coś się zmienia i mnie to cieszy ;)
Ko­bieta łat­wiej przyz­na, że nie ma rac­ji, gdy ma rację, niż gdy jej nie ma.
Awatar użytkownika
aniamazq
Jestem tu nowa :)

Post autor: aniamazq »

Ogólnie ujmując to zagrożenie na drodze, a w czym mężczyźni są lepsi od kobiet jest równouprawnienie. Reklamy są denne i ich nie oglądam.
siatki do paletowania
ODPOWIEDZ