Kiedy jest pora by pójść do dentysty?

Wszystko na temat naszych małych pociech. Jak wychowywać dziecko? W jaki sposób się z nim bawić? Relacje z dzieckiem, trudne rozmowy właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
santamadonna
Jestem tu nowa :)

Kiedy jest pora by pójść do dentysty?

Post autor: santamadonna »

Hej mam synka 2-letniego i zauważyłam ze zaczęło cos mu sie dziać z ząbkami. Mianowicie ma jakiś taki nalocik żółtawy. Ogólnie chciałam sie zapytać kiedy najlepiej pójść z takim małym dzieckiem do dentysty? Czy jest jakiś odpowiedni wiek? Teraz to wiem ze będę musiała iść, ale ogólnie sie zastanawiałam i tak naprawdę nie wiem kiedyś jest ten moment ze powinno sie iść z dzieckiem do dentysty. W Warszawie wprawdzie jest kilku wspaniałych stomatologów, ale nigdy wcześniej o dziwo nie poruszałam tematu mojego synka u dentysty (bije się w pierś). Wobec tego szukam spokojnie odpowiedniego stomatologa dla mojego dziecka i chciałam tez usłyszeć inne mamy tutaj na forum.
pensjonaty krynica morska
Awatar użytkownika
Demeter
Fajna Kobietka

Re: Kiedy jest pora by pójść do dentysty?

Post autor: Demeter »

Nie wiem jaka jest odpowiednia pora, ale ja wyszłam z założenia, że lepiej przeciwdziałać. Moja córa miała chyba 2,5 roku jak ją zabrałam do dentysty. Wybrałam dobrze i do tej pory się nie boi. :)
Awatar użytkownika
kokoszanel
Super Gaduła

Post autor: kokoszanel »

Myślę że nie ma chyba konkretnej pory na to aby iść z dzieckiem do dentysty. Ja poszłam z synem w wieku 3 lat i jakoś nie mam teraz problemu. Choć syn nie ma żadnego problemu z ząbkami.
"Może się zdarzyć, że urodziłaś się bez skrzydeł,
ale najważniejsze żebyś nie przeszkadzała im wyrosnąć"

~ Coco Chanel
babyblue
Miła Kobietka

Post autor: babyblue »

Jeśli widzisz jakiś problem z ząbkami to jest najlepszy moment zeby isc do dentysty.
martawegan

Post autor: martawegan »

Jeśli zauważyłaś problem z ząbkiem u dziecka to najlepiej już wybrać się do dentysty. Moim zdaniem im wcześniej odwiedzi się dentystę tym lepiej. Nawet jak nie widzisz żadnych problemów z zębami to warto odwiedzić dentystę w celu wykonania badania kontrolnego. Jeśli Ty idziesz do dentysty to zabierz dziecko by obserwowało Twoją wizytę. Będziesz dobrym przykładem, że wizyta u dentysty to nic strasznego. Zniweluje to strach u dziecka. Wizyta kontrola wyłącznie ze sprawdzenie zębów, bez działań też będzie dobra, bo dziecko nie będzie miało wyłącznie złych skojarzeń z dentystą.
Izabelax

Post autor: Izabelax »

Jak tylko widzisz, że coś jest nie tak - wtedy warto pójść. Byleby nie było za późno :)
Awatar użytkownika
Theila
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Theila »

Jak widac problemy to już trochę za późno. Najlepiej zapytać dentysty czy zgodzi się robić kontrole i warto chodzić z dzieckiem przyzwyczajając je do tego, że dentysta to nic złego jeśli się o zęby dba.
Bibia
Fajna Kobietka

Post autor: Bibia »

Ja z moimi chodziłam tak około 2 roku życia, dzięki czemu nigdy nie mieliśmy problemów z chodzeniem do dentysty. Większy problem mamy teraz, bo starsza ma aparat ortodontyczny zakładany na noc i ciągle robią jej się jakieś podrażnienia, bąble albo afty. Może ktoś ma jakąś radę na tego typu przypadłości? Zaniechanie noszenia aparatu nie wchodzi w grę
Awatar użytkownika
docha
Extra Kobietka

Post autor: docha »

Ja mam aparat, ale stały i ten sam problem, z prawie każdego podrażnienia robią mi się afty. Strasznie to bolesne. Ale znalazłam sposób, tylko się nie smiej ;) Po ząbkowaniu córki został mi dentosept, taki spray na ból,swędzenie, afty i pleśniawki. Naprawdę pomaga, może tego spróbuj:
Obrazek
Awatar użytkownika
Diabliczka1980
Miła Kobietka

Post autor: Diabliczka1980 »

Przyznam się bez bicia że sama używam ten specyfik na afty bo mam z tym problem. Powiedziała mi o nim moja pani dietetyk. Mimo że to dla dzieci.
Powiedziała jeszcze że jeśli występuje aftoza nawrotowa powinnam przeanalizować dietę w celu upewnienia się, czy zawiera odpowiednią ilość kwasu foliowego, żelaza, cynki i witaminy B12, ponoć badania wykazały związek między występowaniem aft a niedoborem tych składników pokarmowych.
Bibia
Fajna Kobietka

Czy to ten z reklamy z malinkami na TVN? Spray? Jak dzieciaki były małe to zdarzały się sporadycznie jakieś pleśniawki w buzi, ale z tego co pamiętam to aplikowanie maści za pomocą patyczka i podawanie nystatyny było koszmarem....
Awatar użytkownika
docha
Extra Kobietka

Tak, dokładnie ten spray :) Łatwiej można go zaaplikować do buzi niż maść czy żel.
A już w ogóle dla mnie koszmarem było ścieranie pleśniawek, nie wiem co za lekarz mi to doradził, ale płakałam razem z synem. Przy drugim dziecku już nie dałam się na coś takiego nabrać.
Bibia
Fajna Kobietka

Ścieranie????? Pierwszy raz o tym słyszę. Kupiłam ten Dentosept i córka psika na te ranki od aparatu. Mówi, że bardzo smaczny i że przyjemnie chłodzi. Twierdzi też, że teraz szybciej się jej goją. Bardzo dziękuję za polecenie, bo chyba zagości w naszym domu na stałe - aparat ruchomy zamieni się w stały na 100%...
Awatar użytkownika
docha
Extra Kobietka

taaa... gazik na palec i ścierać... masakra, młody darł się dosłownie, bo nazwanie tego płakaniem to za mało :/

co to otarć od aparatu stałego to jak najbardziej polecam :) U mnie daje radę, mimo, że odkryłam przez przypadek ;)
misiamisia

Post autor: misiamisia »

Jak jest jakiś problem to trzeba iść od razu. Ale z maluchem najlepiej się wybrać do stomatologa dziecięcego.
centrumfotelikow.pl - concord reverso
Carmen_
Miła Kobietka

Post autor: Carmen_ »

Wybierz się na wizytę adaptacyjną do dentysty. Wtedy lekarz pokazuje dziecku sprzęt w gabinecie, itd. Oswaja go z atmosferą, która panuje w gabinecie.
Pracuję w hurtowni ze zdrową żywnością http://BioIndygo.PL :girlactive (polecam super ceny!)
Dla osób z forum kod rabatowy "babskiesprawy5"
Kaska1980

Post autor: Kaska1980 »

Uważam ze tak 2 latka to idealny wiek na pierwszą wizytę u dentysty, chyba ze zauważamy wcześniej jakieś problemy z uzębieniem dziecka to oczywiście idziemy wcześniej.
Wynajem autobusów Poznań
manii

Post autor: manii »

Powinnaś iść od razu.. Nad czym się tu zastanawiać? Hmmm?
Blog o zdrowiu
elwira321
Miła Kobietka

Post autor: elwira321 »

Myslę że warto udać się chociaż na poradę do dentysty
hej naturalne piekno :D
88Mariolka
Fajna Kobietka

Post autor: 88Mariolka »

Moj syn był u dentysty jak mial 5 czy 6 lat, mial zdrowe zabki wiec nie bylo potrzeby, corka zas jak miala ok. 4 lat-zaczely jej pojawiac sie ubytki w mleczakach i ma już chyba 5 różowych plomb.
sama natura :D
ODPOWIEDZ