Kalendarz dni płodnych

Rozmowy o seksie i seksualności,o naszych pragnieniach, fantazjach erotycznych. Jak zabezpieczyć się przed niechcianą ciążą? Te i inne tematy związane z seksem i antykoncepcją poruszamy tutaj.
ODPOWIEDZ
madziala
Jestem tu nowa :)

Kalendarz dni płodnych

Post autor: madziala »

Hej
Zastanawiam się nad tabletkami koncepcyjnymi, ale obawiam się długo terminowych skutków. Alternatywą jest mechaniczna antykoncepcja, ale wolałabym tego unikać. Zastanawiam się nad kalendarzem dni płodnych. W sieci znalazłam kalkulator w którym sprawdziłam kiedy nie mam płodnych i kiedy jest przewidywana owulacja. Wiem, że to mocno orientacyjne wyniki, ale czy któraś z Was stosuję taką formę antykoncepcji?
Awatar użytkownika
kartka
Extra Kobietka

Re: Kalendarz dni płodnych

Post autor: kartka »

A dlaczego rozważasz tylko te dwie metody antykoncepcji? Jest ich dużo więcej. Dlaczego wolisz unikać "mechanicznej" antykoncepcji?

Co do samego kalendarza, to jest chyba najbardziej ryzykowną metodą i szczerze mówiąc nie rozumiem kobiet, które ją stosują. Na pewno nie możesz polegać na samym kalendarzu, bo wystarczy naprawdę jakiś banalny czynnik, który zaburzy cały cykl o jeden dzień i jest już po sprawie. Nie jesteś w stanie (a tym bardziej kalkulator dostępny w sieci) przewidzieć w 100% pracy swojego organizmu.
Awatar użytkownika
Kinga88
Super Gaduła

Post autor: Kinga88 »

Madziala
powiem Ci tak nie używam tej metody jako antykoncepcji ale postanowiłam sobie sprawdzić jak to jest z ta metodą. Akurat drugi miesiąc powiedzmy obserwuję swój organizm pod tym kątem to znaczy mierzę temperaturę. W pierwszym miesiącu wszystko wręcz książkowo aż byłam w szoku... a oczytałam się o tym dużo, i z tego co było napisane w artykułach nawet drobne przeziębienie może zaburzyć całe pomiary a ja mimo kataru wszystkie temperatury były w zasadzie prawidłowe, wyraźnie było widać skok można było określić dni płodnie i niepłodne na końcu cyklu był spadek temperatury o 0,3 i w zasadzie byłam pewna ze za dwa dni będzie okres i był. Byłam tak pod wrażeniem tego że zaczęłam drugi miesiąc wszystko wyraźnie można było sobie zobaczyć na wykresie ale pod koniec zaczął mi ten wykres wariować i nie wiem przez 5 dni z rzędu ta sama temperatura, mierzę dalej i zobaczę.
Z mojego małego doświadczenia powiem Ci tak żeby zdecydować się na tą metodę trzeba chyba mieć z 6 takich wykresów a i tak pewnie każdy będzie miał swoje odchylenia ale dzięki temu jakieś woje doświadczenia nabierzesz...
Niewątpliwe jest dla mnie to że aby zdecydować się na tą metodę trzeba być bardzo zdyscyplinowanym w każdym pojęciu tego słowa
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

Dokładnie, kalendarz dni płodnych wg mnie to raczej pomoc przy zajściu w ciążę a nie metoda zapobiegania ciąży.
Co do internetowych kalendarzy, mało co daję, jak pisze Kinga, prawidłowy to kontrola siebie i zapisywanie wszystkich wyników.
Z tego co wiem nie tylko temperatura, ale gęstość i wygląd śluzu i coś jeszcze było.
Jeżeli chodzi o tabletki anty, no to musisz iść do gina, porobić badania i wtedy lekarz dobiera pod kątem Twoich potrzeb.
Ale jest jeszcze wiele innych metod, na pewno bardziej skutecznych niż kalendarz
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
ODPOWIEDZ