jeść mięso czy jednak nie?

Masz problemy ze zdrowiem? Jak dbasz o swoje zdrowie? Wszystko na temat chorób, leczenia, profilaktyki oraz opinie na temat służby zdrowia piszemy tutaj.
ODPOWIEDZ
wiewióra
Miła Kobietka

jeść mięso czy jednak nie?

Post autor: wiewióra »

Ostatnio natknęłam się na taki artykuł:
http://www.wyspa-kobiet.pl/sekrety_szcz ... /1739.html

Z istot żyjących na świecie, tylko człowiek zastanawia się nad zawartością swojego pożywienia. Zwierzęta kierują się instynktem, natomiast ludzie smakiem, składem i opiniami innych. Jak się okazuje, jest to często dla nas zgubne. Może zatem warto przyjrzeć się diecie zwierząt, aby poznać zamierzenia natury względem człowieka. Zawsze pełen energii koń, może okazać się dużo lepszym wzorem do naśladowania niż leniwy i wiecznie śpiący kot.
Co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
kasiahappy
Jestem tu nowa :)

Re: jeść mięso czy jednak nie?

Post autor: kasiahappy »

Dla mnie podstawą do tego, żeby nie być śpiącym kotem jest aktywność fizyczna. Za jej sprawą mam ciągle masę energii. Mięso raczej samo w sobie nie jest problemem, tylko tłusta dieta. Z tego właśnie powodu człowiek robi się ospały, tak jak trawienie różnych smażonych potraw sprawia, że nagle masz ochotę się położyć :)
Każdy powinien wiedzieć, że pewniaki bukmacherskie są niesamowicie skuteczne.
wiewióra
Miła Kobietka

Post autor: wiewióra »

faktycznie mięso działa usypiająco, szczególnie z piwem lub winem :P
yy88yy

Post autor: yy88yy »

ja jestem od 10 lat wegetarianką i jest mi z tym bardzo dobrze, nie wyobrażam sobie, że jeszcze kiedyś mogłabym jeść mięso
Finess_com_pl
Miła Kobietka

Post autor: Finess_com_pl »

Dla mnie jedzenie obiadu bez miesa to nie obiad. Wiadomo, ze sie po prostu nad tym nie mysli co sie tak na prawde je.
http://www.finess.com.pl/ - wyjątkowe kosmetyki
kukilka
Fajna Kobietka

Post autor: kukilka »

Nie jestem pod tym względem fanatyczką - nie potrafiłabym zupełnie zrezygnować z mięsa, ale mimo wszystko staram się ograniczać tłuszcze zwierzęce. W mojej rodzinie były przypadki chorób serca, dlatego przykładam dużą wagę do poziomu cholesterolu we krwi. Nie odmawiam sobie kawałka kurczaka, ale już np. wolę usmażyć go na oleju rzepakowym niż na maśle czy smalcu. Oleje roślinne są znacznie korzystniejsze dla zdrowia serca.
vidis
Miła Kobietka

Post autor: vidis »

Na maśle w ogóle się nie powinno smażyć. A od kurczaka zdrowszy będzie indyk. Ważne by w diecie więcej było warzyw, produktów zbożowych. Chyba kojarzycie piramidę żywienia.
majkaaa9

Post autor: majkaaa9 »

Ja jestem zwolenniczką poglądu, żeby jeść niemal wszystko, ale z umiarem. U mnie to się sprawdza, ale mam dobrą przemianę materii.
Awatar użytkownika
kotyx

Post autor: kotyx »

Jak ktoś jest bardzo aktywny fizycznie a rezygnuje z jedzenia mięsa, to musi zadbać o odpowiednią ilość białka, by organizm dobrze się regenerował. Z tym czasem jest problem przy diecie wegańskiej.
Wegetarianie maja łatwiej. :)
Kolorowa, niebanalna bielizna damska KEY.
456
Kobietka Expert

Post autor: 456 »

Jeść zdrowo nie oznacza nie jeść mięsa.
Moim zdaniem to bezsensowne porównanie mięsożercy do roślinożercy. My jesteśmy ludźmi i sami potrafimy zrobić cuda z obojętnie jakiego rodzaju pożywienia. Nie jemy surowego mięsa jak kot i nie zajadamy się owsem jak konie. Doprawiamy, gotujemy, smażymy.
Wiadomo, że wszystko co smażone jest ciężkostrawne. A to czy ktoś chce jeść mięso czy nie, to już jego sprawa i szczere- jak dla mnie mało ważna.
Ktoś chce jeść mięso -niech je. Ja przełknę jedynie drobiowe, bo nie jestem w stanie zjeść innego zwierzęcia. Szkoda mi po prostu. Ktoś chce być wegetarianinem -w porządku, niech będzie jeżeli na to idą jego poglądy a nie przekonanie, że tak jest zdrowiej -bo nie jest.
Tylko nie rozumiem wegan. Co złego jest w spożywaniu produktów pochodzących od zwierząt? Przecież dojąc krowę nie robi się jej tym krzywdy poza tym mleko jest zdrowe. :roll: Każda roślina też jest istotą żywą, więc dlaczego zrywa się pomidory?
Dla mnie liczy się to jak przyrządzi się posiłek a nie wydziwianie, że coś jest niezdrowe, bo jest produktem mięsnym. Mięcho jest nam potrzebne, szczególnie ryba -najzdrowsze mięsidło.

"Czerwienią róż i w zapachu lilii kołysani - żeglujemy przed siebie. Niby niewidzialni, niby zakochani..."
Awatar użytkownika
kotyx

Ciekawostka: Dalajlama je mięso :)
Zrezygnował kiedyś z przyczyn zdrowotnych, ale teraz od czasu do czasu coś mięsnego przekąsi.
Awatar użytkownika
motylka
Miła Kobietka

Post autor: motylka »

Wszystko to kwestia gustu, przyzwyczajenia i zdrowego podejścia do sprawy - ja nie jem mięsa od dzieciństwa, czyli już 20 lat. Nie odczuwam niedoborów, nie jestem leniwym kotem i mam trochę za dużo ciałka :). Jeśli ktoś nie należy do osób mdlejących z powodu braku mięsa, to wszystkie składniki da się zastąpić - choć oczywiście to musi wynikać z wewnętrznej potrzeby, nic na siłę.
Awatar użytkownika
kotyx

Masz rację, wszystko jest kwestią nawyku.
Skoro są nawet zawodowi sportowcy, którzy są wegetarianami a nawet weganami. I twierdzą, że im to bardzo pomaga. Np. ultra-maratończyk Scott Jurek .
alicjajanas87

Post autor: alicjajanas87 »

Myślałam jakiś czas temu żeby całkowicie zrezygnować z jedzenia mięsa ale chyba bym nie miała czasu na komponowanie posiłków w taki sposób, zeby uzupełniać te braki białka w diecie.
a_gatka

Post autor: a_gatka »

Ja bym nie umiała bez... :(
vidis
Miła Kobietka

Post autor: vidis »

Proponuję jeść mięso ale rozsądnie. Nie co dzień, doceniać poświęcenie stworzenia. Wymagać jakości mięsa. Specjalnie jesteśmy kształtowani by jeść dużo, dużo mięsa, parówek, hamburgerów, steków. Tylko co potem?
Bozena

Post autor: Bozena »

Ja nie jem mięsa od 15 lat czuję się z tym doskonale. Tzn niezupełnie nie jem, bo jem ryby.
Aquila

Post autor: Aquila »

Ja po dietce białkowej sobie testuje teraz jedzonko wege i powiem, że rewelacyjnie mi służy póki co. Głównie fasola, cieciorka, orzechy itd.
Awatar użytkownika
koliber

Post autor: koliber »

Białko pochodzenia zwierzęcego ciężko zastąpić jakimś innym. To z roślin strączkowych może nieco pomóc uzupełnić braki tego składnika w organizmie, ale to nigdy nie będzie to samo.
Lepiej żałować podjętych decyzji, niż tego, czego nie zrobiliśmy. :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Astra
Super Gaduła

Post autor: Astra »

Uwazam , ze kazdy organizm sam wie doskonale co tak naprawde jesc.
Jedni nie moga sobie wyobrazic zycia bez miesa i dobrze , bo widocznie jest ono im potrzebne.
Twierdze, ze zdrowy organizm to ten, ktory swiadomie wybiera takie produkty zywnosciowe ktore dbaja o jego kondycje fizyczna i psychiczna.
Ludzki organizm potrafi dokonywac naturalnej selekcji pokarmow wlaczajac smak do tych poszukiwan i wyborow.
Warto mu zaufac w tym wyborze i jesc to co lubimy i to na co mamy po prostu ochote.
Malo zwracamy uwage na grupy krwi , a szkoda bo to one tak naprawde odgrywaja wazna role w
doborze pozywienia.
Dodam , ze jestem wegetarianka i dobrze mi z tym .
Nie jadam miesa , nie ukladam specjalnych jadlospisow i diet.
Samopoczucie mam rewelacyjne , a o kondycji organizmu juz nie wspomne.
Z tego widac , ze miesne pokarmy zupelnie mi nie sluzyly.
Awatar użytkownika
Theila
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Theila »

Nie mam dużo mięsa w diecie i gdyby to ode mnie zależalo nie jadlabym pewnie wcale, ale gotowanie dwóch obiadow jakoś mnie odstrasza. A co do wegetarianizmu samego w sobie to jest to ważne, żeby takie braki mięsa uzupelniać bo można sobie krzywdę zrobić.
Awatar użytkownika
ceglofka2
Miła Kobietka

Post autor: ceglofka2 »

Tylko w mięsie jest takie żelazo, jakie potrzebujemy :( Więc trzeba je wtedy sztucznie uzupełniać. Ja sobie nie wyobrażam nie jeść mięsa...
milenka-buziaczek
Miła Kobietka

Post autor: milenka-buziaczek »

W roślinach strączkowych też jest ;)
Awatar użytkownika
monisiamakeup
Miła Kobietka

Post autor: monisiamakeup »

Ja jem sporadycznie. Jakoś dziwnie się czuję ostatnio po mięsi,e
Klaudusia34

Post autor: Klaudusia34 »

Ja bez mięsa nie wyobrażam sobie życia ale ostatnio staram się przerzucić na ryby i muszę przystać, że idzie mi coraz lepiej, a na pewno zdrowiej.
ODPOWIEDZ