Jakie macie ukończone szkoły?

Dział dla uczących się dziewczyn, jakie studia wybrać? Szkolenia, warto?
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
miaamy
Super Gaduła

Jakie macie ukończone szkoły?

Post autor: miaamy »

Jakie szkoły skończyłyście? Jesteście zadowolone z wyboru? Pracujecie teraz w zawodzie? :girlactive
„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”
J. Carroll
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Re: Jakie macie szkoły?

Post autor: Hadassa »

Ja jestem po liceum ekonomicznym...
i powiedzmy że po części pracuję w zawodzie ;)
to znaczy dorywczo tak, bo jako pomoc księgowej.
w tej na pełen etat po części ;)
bo pracuję jako wdrożeniowiec, ale przy programach księgowych ;)

ze szkoły byłam nawet zadowolona, choć większe umiejętnośc nabyłam już pracując...
studiów póki co nie potrzebuję wiec nie robię..
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Awatar użytkownika
miaamy
Super Gaduła

Ja ukończyłam technikum architektury krajobrazu teraz robię szkołe medyczną w zawodzie opiekun w domu pomocy społecznej. Z obu szkół jestem zadowolona ale nie pracuję w zawodzie ponieważ nadal się uczę, nie chcę pracować jako architekt ani ogrodnik ale szkoła mi się podobała tylko praca w zawodzie już mniej ;p
J. Carroll
Awatar użytkownika
Culagula
Kobietka Expert

Post autor: Culagula »

Ja podobnie jak Kay skończylam liceum ekonomiczne. Wybrałam je ponieważ po ogólniaku nie miałabym zawodu a nie chciałam iść na studia. Jednak mi się odmieniło i licencjat zrobiłam na zarządzaniu finansami w Wyższej Szkole Finansów i Rachunkowości a magisterkę w Akademii Morskiej w Gdyni na zarządzaniu przedsiębiorstwem.
Może gdybym mieszkała w mieście to bym pracowała w swoim zawodzie, albo chociaż spokrewnionym ale tu na wsi niestety to marne szanse. Trochę pracowałam w biurze, a potem miałam kwiaciarnię więc raczej od mojego zawodu daleko.....
I stwierdzam że te studia to było marnowanie czasu. Co z tego że mam magistra skoro jestem bezrobotna?
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Niestety teraz mgr przed nazwiskiem nie zapewnia pracy... :(
Awatar użytkownika
miaamy
Super Gaduła

tak jedna znajoma stwierdziła, że rodzina ma jej na nagrobku mgr wyryć przed nazwiskiem bo do niczego innego jej sie to nie przyda :D
J. Carroll
Awatar użytkownika
Adidasowa
Kobietka Expert

Post autor: Adidasowa »

Skończyłam liceum ogólnokształcące, a teraz jestem w trakcie nauki na Wyższej Szkole Handlowej na kierunku Bezpieczeństwo wewnętrzne, choć sam kierunek jest ciekawy to jednak uczelnia ta jakoś nie spełnia moich kryteriów i chyba ją zmienię w przyszłym roku.
`Co w niej jest, co w niej jest czego nie mam ja?
Blask i mrok - pogubiona w snach,
Blask i mrok - co więcej miałam dać?
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Adi, a na jaką będziesz zmieniać ?? Na Warszawę ??
Awatar użytkownika
MałyTygrysek
Fajna Kobietka

Post autor: MałyTygrysek »

Ja jestem z wykształcenia inżynierem środowiska, niestety nie pracuję w zawodzie, w moim rejonie ciężko nawet o pracę w sklepie, a co dopiero na stanowisku inżyniera w jakimś biurze projektowym.. Także póki co dyplom leży sobie w szufladzie :evil:
You never know how strong you are, until being strong is the only choice you have.
Awatar użytkownika
Adidasowa
Kobietka Expert

Post autor: Adidasowa »

Kay nie, zostanę przy Wrocku, ale może na UWr spróbuje :) na bezpieczeństwo narodowe;)
`Co w niej jest, co w niej jest czego nie mam ja?
Blask i mrok - pogubiona w snach,
Blask i mrok - co więcej miałam dać?
Awatar użytkownika
kajametrowska
Miła Kobietka

Post autor: kajametrowska »

Powiem wam, że aby osiągnąć sukces trzeba się uczyć przez całe życie. Nie opierać swojej wiedzy na szkole - ale samemu podnosić swoje kwalifikacje.
Amaretto

Post autor: Amaretto »

Ja ukończyłam studia - Pedagogikę :) Mówi się szumnie o tym, że nie jest to kierunek z perspektywami ale moim zdaniem takie oceny są niesłuszne. Zależy od tego jaką specjalizację się wybierze. Ja zdecydowałam się na poradnictwo społeczne (specjalizacja była dostępna na Wyższej Szkole Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa w Poznaniu jaką ukończyłam) i pracę znalazłam szybko. Na studiach odbyłam wiele płatnych oraz bezpłatnych praktyk a także przekazywali nam konkretne wykształcenie dzięki czemu zdobyłam umiejętności, które przydają mi się teraz.
a...

Post autor: a... »

Po liceum poszłam na studia... Wtedy wydawało sie to jeszcze sensownym wyborem, ale po dwóch latach wszystko się zmieniło. Zrobiłam 3 lata magisterki z informatyki i mimo, że dobrze mi szło, to czułam się dobita psychicznie, jakaś deprecha, nie chciałam tego robić. Prawie to rzuciłam, prawie bo w ostatniej chwili wykładowcy przekonali mnie żeby przenieść sie na licencjat po trzecim roku. Czekalam 2 lata, robiłam rożnice programowe i licencjata sie dorobiłam. W tym samym czasie poszłam na zzl, bo to mnie interesowało. Rok po lic. z informatyki, obroniłam lic. z zzl. Poszłam do pracy, niestety nie w zawodzie, bo okazało sie, że to nie takie proste, i robiłam zaocznie mgr z zzl. Wraz końcem studiów skończyła sie praca. Udało sie załapać do czegos innego, ale to nie to, zero perspektyw. Zobaczymy co będzie po macierzyńskim. Do tamtej pracy nie wroce na pewno.

Ze studiów może i jestem zadowolona, ale jednocześnie wiem, że nic mi one nie dały.
marcyś
Jestem tu nowa :)

Post autor: marcyś »

Kulturoznawstwo II rok. Wszyscy mówią że pracy po tym nie ma, ale jak mnie to naprawde interesuje, to co mam zrobić??
Awatar użytkownika
Kinga88
Super Gaduła

Post autor: Kinga88 »

Farmacja i praca w zawodzie
Awatar użytkownika
kokoszanel
Super Gaduła

Re: Jakie macie ukończone szkoły?

Post autor: kokoszanel »

Jestem po Liceum Profilowanym - kierunek informatyczny.
Skończyłam również roczny kurs Specjalisty ds. Pomocy Psychologicznej i Socjalnej (czyt. pracownik socjalny)
I niestety nie pracowałam ani nie pracuje (aktualnie w ogóle) w ani jednym ani drugim zawodzie. A szkoda! :roll:
"Może się zdarzyć, że urodziłaś się bez skrzydeł,
ale najważniejsze żebyś nie przeszkadzała im wyrosnąć"

~ Coco Chanel
Silesiana
Miła Kobietka

Post autor: Silesiana »

Filologia polska skończona :) Dodatkowo teraz robię administrację w szkole policealnej.
RoxanaT10
Miła Kobietka

Post autor: RoxanaT10 »

Ja skończyłam rusycystykę na Lingwistycznej Szkole Wyższej, a teraz robię wieczorowo anglistykę: komunikację w biznesie między narodowym na tej samej uczelni
Awatar użytkownika
Jaśmin
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Jaśmin »

Ja jestem po LO biol-geo (turystycznym).
I po trzech latach filologii. Szłam w kierunku zawodu tłumacza jednak nie pracowałam nigdy w zawodzie, bo do tego musiałabym zrobić magistra i uprawnienia tłumacza przysięgłego, a życie mi się tak potoczyło, że zrezygnowałam.
Trochę żałuję, bo języki to coś co mnie bardzo kręci, wykorzystałam języki w pracy w turystyce (na recepcji).
y tallo corazones a navaja en un torso desnudo de un naranjo
Obrazek
Berni25

Post autor: Berni25 »

Filologia angielska i teraz zaocznie dorabiam psychologię biznesu :D
Awatar użytkownika
Jaśmin
Gadatliwa Kobietka

Wiecie co, ostatnio zaczęłam się rozglądać za zleceniami dla tłumaczy i myślę, czy by nie pójść jednak w tę stronę, może jakąś okrężną drogą? Kursami czy certyfikatami... Jakoś zawsze mi to siedziało z tyłu głowy, na bieżąco tłumaczę różne rzeczy znajomym i kręci mnie to. Nieraz też występowałam jako tłumaczka ustna tutaj, więc jestem przetrenowana. Zawsze gdzieś z tyłu głowy miałam marzenie by tłumaczyć i coraz bardziej dojrzewam do tego, żeby do tego wrócić.

Trochę mi szkoda, że języki mi się marnują, bo jednak wiele czasu poświęciłam, żeby się ich nauczyć. Głównie włoskiego.
Obrazek
Marysia93

Post autor: Marysia93 »

Na tym można fajnie sobie dorobić, sama często zlecam jakieś teksty do tłumaczenia i wiem ile ludzie dostają za to kasy a wcale nie wymagam jakiś certyfikatów czy coś
Awatar użytkownika
Jaśmin
Gadatliwa Kobietka

Gdzie szukasz tłumaczy? Podasz jakąś przykładową stronę? :)
Obrazek
Veronyka

Post autor: Veronyka »

Ja mam ukończone studia magisterskie materiałoznawstwo oraz studia prawnicze (bez aplikacji) :)
dradziszewska
Fajna Kobietka

Post autor: dradziszewska »

Mam ukończone 3 fakultety a pracuje w zupełnie innym zawodzie, jednak na studiach wiele sie nauczyłam i dyplomy pomagały w znalezieniu pracy. Nalezy tylko nie przesadzać i przedstawiać prqacodawcy ten dyplom który przekłada się na daną prace, pracodawcy nie lubią zbyt wykształconych pracowników ponieważ boją się.
BeautyExpert - opinie i pytania pacjentów, odpowiedzi najwybitniejszych specjalistów, opisy zabiegów medycyny estetycznej i chirurgii plastycznej, porady.
ODPOWIEDZ