Jak pielęgnować skórę z trądzikiem rózowatym?

Masz problemy ze zdrowiem? Jak dbasz o swoje zdrowie? Wszystko na temat chorób, leczenia, profilaktyki oraz opinie na temat służby zdrowia piszemy tutaj.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pena
Fajna Kobietka

Jak pielęgnować skórę z trądzikiem rózowatym?

Post autor: Pena »

Jaki krem na popekane naczynka? Cera naczynkowa, mieszana, tradzikowa...
Robbika
Miła Kobietka

Re: Jak pielęgnować skórę z trądzikiem rózowatym?

Post autor: Robbika »

1 łyżeczkę kwiatów arniki lub kasztanowca zalewa się 1/2 szklanki wrzątku i odstwia pod przykryciem na ok.15 minut do naciągnięcia po czym odcedza. Do euceryny dodaje się glicerynę i dokładnie miesza. Następnie wlewa się napar ziołowy i ponownie miesza wszystkie składniki. Pod koniec mieszania można dodać 3 krople witaminy E oraz 2 krople olejku eterycznego np. cytrynowego
Duże znaczenie ma też wieczorne nawilżenie twarzy. Polecam od siebie na początku serum z witaminą C, fajne ma Nacomi, a następnie coś od Acnerose: https://acnerose.pl/produkt/pasta/ Super jest ta pasta.
donatka
Fajna Kobietka

Post autor: donatka »

warto się wybrać do dermatologa, mój jest fanem kosmetyków robionych na receptę, kilka razy mi takie przepisywał i super działały, w DOZ je bardzo szybko można zrobić
andrea23
Miła Kobietka

Post autor: andrea23 »

I na to wszystko co wymieniła tutaj kolezanka powyżej - filtr przeciwsłoneczny. Ponadto nie zaszkodzi unikanie ostrych przypraw, kawy, alkoholu, stresu i zmiennych temperatur. Odpadają peelingi mechaniczne, ale na szczęście jest na rynku spory wybór enzymatycznych. Gorąco też polecam kwasy PHA, np w formie toniku. No i nie miotaj się sama z pielęgnacją, idź do ogarniętej kosmetyczki. A jeśli już będziesz chciałą wypróbować kosmetyki to te dedykowane do pielęnacji skóry z trądzikiem różowatym, jak seria kosmetyków Acnerose.
Diuka
Jestem tu nowa :)

Post autor: Diuka »

Polecam Olejek Busajna i nawilża, ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne pomaga i na trądzik.
dobek
Miła Kobietka

Post autor: dobek »

Jeśli chodzi o pielęgnację skóry z trądzikiem różowatym, świetnie sprawdza się domowa maść wzbogacona naturalnymi składnikami. Oto przepis, który kiedyś otrzymałam od cioci:

Domowa maść łagodząca na trądzik różowaty:

1 łyżeczka kwiatów arniki lub kasztanowca — zalej 1/2 szklanki wrzątku i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie przecedź napar.
Do bazy, zamiast gliceryny, dodaj maść konopną Hiskin z CBD — działa przeciwzapalnie, łagodzi zaczerwienienia i regeneruje skórę.
Następnie wlej napar ziołowy i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Na koniec dodaj 3 krople witaminy E i 2 krople olejku eterycznego z drzewa herbacianego, który wykazuje działanie antybakteryjne i przyspiesza gojenie.
Maść stosuj na noc. Na dzień warto używać serum Aknea oraz kremu Aknea — to kosmetyki konopne czeskiej firmy Cannaderm. Mają lekkie, ale odżywcze formuły, które wspierają walkę z trądzikiem różowatym, łagodzą podrażnienia i wzmacniają naczynka.

Wszystkie składniki — maść konopną Hiskin z CBD, kosmetyki Aknea, zioła i olejki eteryczne — kupisz w Konopnej Farmacji w Poznaniu (przy ulicy Ratajczaka). Jeśli nie jesteś z okolic, znajdziesz je również w ich sklepie online.

Z własnego doświadczenia wiem, że taka pielęgnacja przynosi dobre efekty, jednak kluczowa jest systematyczność i unikanie czynników drażniących, takich jak ostre przyprawy, alkohol czy gwałtowne zmiany temperatur.
korni
Jestem tu nowa :)

Post autor: korni »

Dobry jest Olejek Busajna na zmiany skórne, pomaga i na blizny i przebarwienia potrądzikowe . Ujędrnia, nawilża skórę
ODPOWIEDZ