Grzybica paznokci
Grzybica paznokci
Niedawno czytałam na jednej ze stron o tej chorobie, objawach, leczeniu i profilaktyce. Mam wrażenie, że bardzo mało o tym wiemy. Czy ktoś z was spotkał się z tym problemem i wie jak sobie z nim poradzić ? Jakie objawy są tej choroby i jak długo trwa leczenie ? Może warto by o tym wspomnieć, żeby ostrzec innych i pokazać, że problem istnieje.

-
eluna
Re: Grzybica paznokci
No niestety mnie ten problem nawet dość osobiście dotknął
Leczyłam się przez kilka miesięcy doustnym trioxalem. A dużo informacji na ten temat znalazłam na SPAM
Ostatnio zmieniony czw wrz 04, 2014 8:57 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
Niedawno, wpadlam doslownie na reklame z preparatem firmy Scholl ktory ponoc rewelacyjnie
sobie radzi z grzybica paznokci.
Moze Ci ktorych dopadla ta dolegliwosc sie nim zainteresuja.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Specjalista Aspazji
- Fajna Kobietka
Objęty przez grzybicę paznokieć stopniowo zmienia wygląd. Pojawiają się przebarwienia - najpierw białawe, później żółtawe i brązowe. Płytka łuszczy się i rozwarstwia, staje się coraz grubsza. Stopy brzydko pachną, bo pod paznokciami gromadzą się grzybicze złogi. Warto pójść do lekarza, gdy tylko zauważymy pierwsze zmiany, bo wtedy zwykle wystarczy smarowanie specjalnym lakierem lub naklejanie miniplastrów zawierających substancje grzybobójcze. Kiedy płytka jest poważnie zniszczona stosuje się leki doustne. Uzupełnieniem terapii lekami powinno być szlifowanie paznokcia co 2-4 tygodnie. Im więcej zagrzybionej płytki usuniemy, tym skuteczniejsze leczenie.
-
taka jedna
U mnie też lekarz trioxal przepisał. Wcześniej stosowałam lakier leczniczy taki, ale bez specjalnego efektu. Ciekawa jestem, ile czasu zajmie, żeby paznokcie wyglądały jak przedtem, bo teraz to naprawdę nieciekawie jest.
No własnie dziewczyny czytalam, że nie ma możliwości wyleczyć, a jedynie zaleczyć takmi środkami punktowymi. Podobnież skuteczne są jedynie leki przepisane od lekarza, które tak jakby zwalczają grzybicę od środka. Czytałam też, ze grzybica paznocki u stóp jest najczęsciej następstwem grzybicy stóp. A grzybica paznokci u rąk jest następstwem bardzo często obgryzania paznokci, a dokładniej nagryzionych skórek.
A ja mysle, ze nawet te tzw ,,chalupnicze,, sposoby na walke z grzybica daja mozliwosc pozbycia sie tego
upierdliwego schorzenia.
Sporo osob pozbylo sie tej przypadlosci siegajac wlasnie po srodki z Scholla.
Jak ktos zmaga sie z grzybica paznokci to napewno siegnie po metody rozne .
Srodki farmakologiczne to naprawde ostatecznosc, bo one sa bardzo inwazyjne i niewatpliwie obarczone
skutkami ubocznymi.
upierdliwego schorzenia.
Sporo osob pozbylo sie tej przypadlosci siegajac wlasnie po srodki z Scholla.
Jak ktos zmaga sie z grzybica paznokci to napewno siegnie po metody rozne .
Srodki farmakologiczne to naprawde ostatecznosc, bo one sa bardzo inwazyjne i niewatpliwie obarczone
skutkami ubocznymi.
Ostatnio adres stronki o grzybicy pojawił się na wielu forach, bo zaczyna się chyba okres kiedy już zakładamy buty , skarpety i stopy są bardziej na taką chorobę narażone. Czytałam o tym, że leczenie takie miejscowe jest najmniej skuteczne, a jedynie zalecza. Podobno jedynie doustne środki, na receptę są w stanie wyleczyć do końca. Nie wiem czy dziewczyny pozwolą, ale jest o tym tutaj :
SPAM
SPAM
Ostatnio zmieniony pn wrz 08, 2014 6:51 pm przez Jamelia, łącznie zmieniany 1 raz.
Szkoda, że nie pozwalacie wkleić adresu, bo z tej strony nie da się treści skopiować dlatego podałam w postaci linku, a całej strony nie przepiszę przecież z palca. No, ale może ktoś przeczyta i zauważy wtedy, że ma jednak poważniejszy problem niż tylko niedobór witamin. Zaskoczylo mnie to, że rozpisane jest iż jest to problem społeczny. Niestety pierwsze objawy, czyli matowe paznokcie chyba łatwo przegapić.
Domowe sposoby na grzybicę stóp
Ocet ma kwaśny odczyn, w związku z tym przywraca chorej skórze stóp właściwy, bakteriostatyczny odczyn pH.
Sposób użycia: sporządź roztwór octu z wodą w proporcjach 1:1. Mocz w nim całe stopy codziennie przez pół godziny, najlepiej na przemian w ciepłej wodzie. Zabieg powtarzaj 3 razy dziennie. Ważne! po wyjęciu stóp z miski należy szybko i dokładnie je osuszyć. Zabieg należy powtarzać do momentu, aż objawy grzybicy ustąpią. Dodatkowo w ciągu dnia możesz owijać stopy bandażem nasączonym octem, co przyspieszy proces leczenia.
SPAM
Ocet ma kwaśny odczyn, w związku z tym przywraca chorej skórze stóp właściwy, bakteriostatyczny odczyn pH.
Sposób użycia: sporządź roztwór octu z wodą w proporcjach 1:1. Mocz w nim całe stopy codziennie przez pół godziny, najlepiej na przemian w ciepłej wodzie. Zabieg powtarzaj 3 razy dziennie. Ważne! po wyjęciu stóp z miski należy szybko i dokładnie je osuszyć. Zabieg należy powtarzać do momentu, aż objawy grzybicy ustąpią. Dodatkowo w ciągu dnia możesz owijać stopy bandażem nasączonym octem, co przyspieszy proces leczenia.
SPAM
Ostatnio zmieniony pn wrz 22, 2014 4:13 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
- Melania Si
- Miła Kobietka
Czy tylko mnie denerwuje owe "SPAM" w każdej wiadomości, w której ktoś próbuje zobrazować jakiś problem konkretnym zdjęciem/artykułem ukrytym pod linkiem? Naprawdę wciąż nie pojmuje toku rozumowania moderatora... Widzę "SPAM" i teraz się zastanawiam, co było pod wiadomością Romka... może jakiś trafny artykuł na temat grzybicy, o której chciałabym sobie poczytać, a nie mogę! ... bo ktoś raczył go usunąć... ehh
Dum spiro, spero...
Romek pisze:Domowe sposoby na grzybicę stóp
SPAM
Ale chyba powoduje takze nadmierne rozpulchnienie skory stop , czyli inaczej mowiac rozmiekczenie.
No, ale moze sie myle.
Potwierdzam!Astra pisze:Niedawno, wpadlam doslownie na reklame z preparatem firmy Scholl ktory ponoc rewelacyjnie
Scholl wyleczył mi grzybicę , z którą męczyłam się kilka lat. Po wypróbowania rozmaitych maści, leków, sposobów domowych, gdy już nic nie pomogło, w akcie desperacji kupiłam w Rosmannie to cudo!
Po ok. 2 miesiącach delikatnego piłowania paznokcia i smarowania - wyleczony! Odrósł zdrowy!
Scholl ogólnie ma dobre kosmetyki. Już miałam przyjemność kilku różnych stosować i zawsze byłam zadowolona
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Takimi środkami doraźnymi leczą się niektórzy nawet latami zanim trafią do lekarza. Dopiero wtedy dla niektórych to ratunek. Nie zawsze leki takie się sprawdzają , więc warto obserwować i mieć nad tym kontrolę.
-
taka jedna
Zdecydowanie lepiej od razu iść do lekarza, żeby przepisał coś konkretnego. Warto poczytać o grzybicy na stronce SPAM, bo jest tam dużo informacji jak to leczyć i zapobiegać. A na pewno nie wolno lekceważyć, bo też można innych pozarażać.
Ostatnio zmieniony pn wrz 29, 2014 11:36 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
- zimowaMARTYNA
- Jestem tu nowa :)
I na pewno nie maluj paznokci. Wiele osób chce to ukryć a to najgorszy błąd, bo pogarsza stan paznokcia.
-
Magdalinka
- Jestem tu nowa :)
Lakier specjalny.
Najważniejsze, żeby się ktoś chce leczyć i żeby tego nie robić na własną rękę. Przy grzybicy czy problemach chorobowych nie ma mowe o wyleczeniu się lakierami, albo babcinymi sposobami. Trioxal jest opisywany jako doustny środem z możliwością stosowania pulsacyjnie i skuteczność wtedy wzrasta.
-
a_gatka
Szczerze mówiąc nie miałam tego problemu nigdy. Ale wiem, jak może być kłopotliwy...
leczenie grzybicy jest długotrwałe, ważne żeby ja dobrze zdiagnozować i szybko zacząć działać. Wiem co mówię bo mi zajęło trochę czasu wyleczenie. Najpierw stosowałam lakiery ale akurat w moim przypadku się nie sprawdziły, później lekarz przepisał mi lek na receptę i uświadomił o procesie leczenia. Dostałam Trioxal i musiałam pamiętać kiedy go biorę a kiedy mam przerwę w dawkach. Człowiek strasznie się stresuje przy tej chorobie, szczególnie kobieta.
A czy lekarz zlecił ci wykonanie badań - tzw. posiew (pobranie próbek paznokcia do zbadania). Wtedy przekonasz się jaki rodzaj grzybów zasiedlił się w pazurkach i będzie łatwiej dobrać antybiotyk (np. dermofity, dorożdzaki itp). Czasami możesz brać antybiotyk i pół roku tylko \"twój\" grzybek może być na to zupełnie nieczuły. . Domowym sposobem można spróbować leczyć grzybice octem. Owijać na noc paznokcie. Najlepiej zacząć od octu winnego a potem zwiększyc jego stęzenie procentowe.
SPAM
SPAM
Ostatnio zmieniony czw paź 16, 2014 11:11 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Ważne jest to, że czasem paznokcie wcale nie wyglądają na chore, a już mają grzybicę. Dlatego wydaje mi się, że warto jednak do dermatologa pójść, bo przecież nie ma się czego bać. Jak dostanie się lek to też przy tym Trioxalu to leczenie doustne i nie wymaga jakiś specjalnych przygotowań czy zabiegów. Paznokcie z grzybicą na poczatku moga wygladac np tak:

-
Franciszka
- Miła Kobietka
Też słyszałam, że scholl jest niezastąpiony