Fundusze emerytalne
- kobietka77
- Fajna Kobietka
Fundusze emerytalne
Czy zwracacie uwagę na to w jakim OFE są wasze składki, czy jest Wam to obojętne? Przekłada się to jakoś na wysokość emerytury?
-
supełek
Re: Fundusze emerytalne
Nikomu chyba nie jest obojętna nasza emerytura. W tych czasach to trzeba wziąć sprawy w swoje ręce i wybrać porządny fundusz ewentualnie przystapic do jakiegoś IKZE
mnie też wydaje się to istotne. staram się nie ograniczać wyłącznie do "ślepego wyboru" OFE, i choć nie znam się super na sprawach finansowych, to jednak rankingi czy opinie są dla mnie na tyle wiarygodne, że się nimi sugeruję. Dodatkowo staram się, żeby moje pieniądze nie leżały nieoprocentowane, i nie znaczy to, że je wyłącznie wydaję
mam konto z możliwościami lokaty: http://www.kasystefczyka.pl/klienci-ind ... 3%B3lewski i jeszcze do tego 2 fundusze dla dzieci, żeby mieć coś odłożone na ich szkoły czy inne wydatki w przyszłości.
-
oliwkazz
Jeżeli sami nie zaczniemy odkładać na swoja emeryturę to nie ma co liczyć na to że ZUS lub OFE dadzą nam bogactwo. Zapomnijmy o tym.
-
supełek
ZUS to może nie, ale poprzez regularne wpłaty niewielkich kwot na IKZE mamy możliwość zgromadzić kapitał, który będzie dodatkowym zabezpieczeniem
No pewnie, tym bardziej że miesięczna składka wynosi 50 zł a to nie taka duża suma a przez lata trochę się nazbiera.