fundacje
-
Gumkadowlosow
- Miła Kobietka
fundacje
Kochane, jestem ciekawa, czy udzielacie się społecznie? Znajdujecie czas na to? Macie taką potrzebę pomagania? Ja ostatnio trochę się angażuję w pracę jednej fundacji, przyznam, że znajomi strasznie się dziwią, że mi się chce, nie wierzą, że sprawia mi to autentyczną przyjemność... a jakie są wasze doświadcznia?
-
kasiakasia333
- Jestem tu nowa :)
Re: fundacje
ja kiedy.ś pracowałam jako wolontariusz, ale raczej przy festiwalach, koncertach itd, jakoś bałam się styczności z ludżmi chorymi. chyba nie dałabym rady... bo rozumiem, że o taki rodzaj fundacji chodzi? bo chyba gdybys pomagała na festiwalach to by sie tak nie dziwili?
-
Gumkadowlosow
- Miła Kobietka
tak, fundacja (l'arche) zajmuje się osobami z niepełnosprawnością intelektualną - tworzy domy, warsztaty, środowiskwy dom samopomocy - w sumie wpiera ponad 80 osób. asystentów czy wolontariuszy nie ma tylu ilu byśmy chcieli, ale jakoś dajemy radę
też kiedyś pomagałam przy festiwalach, ale to nie to samo - kontakt z drugim człowiekiem i takie wspólne wspieranie się daje niesamowitego kopa do działania i pozwala się nie przejmować przyziemnymi problemami
-
kasiakasia333
a gdzie to?
-
Gumkadowlosow
- Miła Kobietka
a to różnie
są domy we wrocławiu, poznaniu, warszawie i pod krakowem. jak chcesz więcej poczytać, to znajdź ich na FB, albo po prostu wpisz larche.org.pl w przeglądrakę 
Ja działam w Obywatelskiej Fundacji Pomocy Dzieciom (SPAM). Zbieramy środki dla chorych dzieci, na ich leczenie i rehabilitację. Nie jest łatwo, bo choroba dzieci, to chyba najstraszniejsze przeżycie na świecie, dla rodzica wali się cały świat. Czasami jest ciężko...ale satysfakcja z pomagania jest ogromna.
Ostatnio zmieniony wt lut 18, 2014 8:20 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
Powód: SPAM
-
Gumkadowlosow
- Miła Kobietka
trudno dyskutować z tym, że choroba dziecka, to ogromny cios dla rodzica... ale z tych dziecko-f5.html" class="auto-link" rel="dofollow">dzieci często wyrastają dorośli, których rodzice się starzeją i nie mają ich jak wspierać/// pomyśl o tym też w ten sposób. praca z dorosłymi też daje mega satysfakcję. często to właśnie oni przypominają ci, jak to jest cieszyć się jak dziecko i patrzeć na świat bez zbytnich uprzedzeń i wymagań, po prostu się nim cieszyć 
-
kasiakasia333
no to parwda, że rzadko myślimy o tym, że chorzy ludzie też sie starzeją, tak jak i ch rodzice i potem nie ma im kto pomóc....
-
Gumkadowlosow
- Miła Kobietka
ja bym nie mówiła chore - raczej z niepełnosprawnością intelektualną. wiem, że pewnie nie miałaś niczego złego na myśli albo że to taki skrót myślowy, ale ja nie czuję że tam ktoś jest chory - po prostu inny. często lepszy ode mnie, bo bardziej otwarty czy szczery. wiele się można codziennie nauczyć 
-
kasiakasia333
długo ta fundacja już działa?
-
Gumkadowlosow
- Miła Kobietka
no będzie ponad 30 lat w Polsce
chyba 50 na całym świecie. bo to międzynarodowa inicjatywa i w różnych krajach mają oddziały. trochę się między sobą różnią, wiadomo, że sporo zależy od kultury danego kraju. ale ważne, że wszyscy pomagają
Ja na lokalną organizację charytatywną. Warto pamiętać, że 1% to nie jedyna możliwość pomagania, jest ich więcej. Jak przykładowo też ta fundacja Szlachetny Gest wspiera chore dzieci- szlachetnygest.pl/ . Warto im pomóc, bo wykonują bardzo fajną misję pomocy dzieciom. Na stronie można dowiedzieć się więcej o tym, jakie akcje organizują dla swoich podopiecznych. Mnie to przekonuje.