Fryzjerstwo jako hobby?

Lubisz jeździć konno, szydełkować, a może grasz w piłkę ręczną? Te i inne tematy o naszych zainteresowaniach piszemy właśnie tutaj.
ODPOWIEDZ
Lusia
Jestem tu nowa :)

Fryzjerstwo jako hobby?

Post autor: Lusia »

Cześć!
Z zawodu jestem ekonomistką, lecz od zawsze ciekawiło mnie fryzjerstwo. Obcinać nigdy nie próbowałam, lecz robienie fryzur od zawsze było moim hobby. Czy waszym zdaniem kursy fryzjerskie mogłyby mi pomóc rozwinąć swoje umiejętności i zamienić moje hobby w pracę?
rigondo

Re: Fryzjerstwo jako hobby?

Post autor: rigondo »

Wątpię w to. Jeśli robisz coś z pasją to nie potrzebujesz do tego żadnych kursów, ani niczego takiego. Chyba, że chcesz zacząć robić to zawodowo to wtedy może Ci się taki kurs przydać.
adr magazynowanie
Awatar użytkownika
CynamonkaZrodzynkiem
Extra Kobietka

Post autor: CynamonkaZrodzynkiem »

Wiem, że na chwile obecną jest duże zapotrzebowanie na ten zawód więc co Ci szkodzi spróbować jeśli to jest coś co Cię pasjonuje ;)
Amantium irae amoris integratio.
renata18

Post autor: renata18 »

CynamonkaZrodzynkiem pisze:Wiem, że na chwile obecną jest duże zapotrzebowanie na ten zawód więc co Ci szkodzi spróbować jeśli to jest coś co Cię pasjonuje ;)
Tak tylko teraz same kursy to nie wszystko. Podobno trzeba zdać specjalną aplikację fryzjerską
Lubicie przedłużać włosy w Krakowie? Czekam na opinie! :)
taradi98

Post autor: taradi98 »

A ja mam przyjaciółkę, która z wykształcenia i głównej pracy jest kierownikiem sklepu, jednak po obronie poszła do dwuletniego technikum fryzjerskiego - chciała po prostu poszerzyć swoją wiedzę z "hobbystycznego" interesowania się fryzjerstwem. I wiedzę posiadła tak dużą, że teraz myśli nad zmianą pracy ;) Dlatego myślę, że warto inwestować w swoją wiedzę na takich właśnie kursach i w szkołach. Przy wyborze jednak należy kierować się głównie ilością zajęć praktycznych :)
Georginaxxx89

Post autor: Georginaxxx89 »

Ja od małego testowałam fryzury na siostrze. Teraz pomimo tego że nie jestem po fryzjerstwie to dużo znajomych przychodzi do mnie do domu na uczesania.
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

czyli to lubisz ;)
myśmy się keidyś z siostrą tym bawiły ;)
ona czesała, ja malowałam :D
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Awatar użytkownika
hurri
Kobietka Expert

Post autor: hurri »

Kurs jest dobrym pomysłem, jesli faktycznie to Cię pociąga.
Awatar użytkownika
Anastazja099
Fajna Kobietka

Post autor: Anastazja099 »

Rób kurs - mówię Ci, skoro to lubisz to po co pracować w zawodzie, który jest ok, ale tyłka nie urywa, przecież możesz robić coś co kochasz!
Awatar użytkownika
Paolcia
Gadatliwa Kobietka

Post autor: Paolcia »

Kochana na kursie cię więcej nauczą niż po szkole,po takim pełnym kursie możesz swój salonik otworzyć :P Ja żałuję, poszłam za fryzjerkę zmarnowałam 3 lata,dopiero sama do wszystkiego doszłam,mogłam iść do technikum i zrobić sobie kurs,choć nie ukrywam że jeszcze planuję taki ukończyć, tylko niepełny aby się doszlifować,obecnie zapisałam się na kurs kosmetyczny, w dzisiejszych czasach po kursie spokojnie dostaniesz pracę.Trzeba robić to co się lubi :D
Alex
Fajna Kobietka

Post autor: Alex »

Tylko kilka razy w życiu podobały mi się włosy i z 2/3 tych przypadków, to były właśnie takie
"domorosłe" fryzjerki, czy jak to ładniej powiedzieć. :) Po prostu umiałyśmy się dogadać i "fryzjerka" domyślała się o co chodzi. A tego mi najbardziej brakuje u fryzjerek - tego zrozumienia, bo samo cięcie i kolorowanie, to już się wydaje prostszą kwestią.
Awatar użytkownika
Lena_Adams
Miła Kobietka

Post autor: Lena_Adams »

Mam znajoma teoretycznie nie zwiazana z fryzjerstwem a robi takie piekne warkocze ze zazdroszcze jej talentu. Samemu niestety ciezko to zrobic ale gdy razem pracowalysmy to czasami zrobila mi cudny warkocz
Awatar użytkownika
Hadassa
Moderatorka

Post autor: Hadassa »

Lena, moja mama sama sobie robiła..
Koleżanka tez sama sobie robi.
Chyba jednak wszystko jest kwestią wprawy i prób i błędów
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Aza
Miła Kobietka

Post autor: Aza »

Najważniejsze to mieć do tego smykałkę i podjąć wyzwanie. Moja siostra zawsze lubiła czesać mnie i swoje koleżanki. Zawsze coś na nas ćwiczyła, a my byłyśmy zadowolone z efektów. Po urodzeniu dziecka nie miała z kim go zostawić w domu by móc wrócić do swej poprzedniej pracy, a na opiekunkę nie było jej stać. Zrezygnowała z niej, podjęła ryzyko i otworzyła przy domu taki malutki zakład fryzjerski. Na początku z dość prymitywnym wyposażeniem. Z roku na rok gdy zakład zaczął przynosić dochody zaczęła inwestować, meblować i rozbudowywać swój salonik. Znalazła hurtownię Mimari gdzie zakupiła profesjonalny fotel fryzjerski, myjnie, duże lustro i przybornik. Zrobiło się bardzo funkcjonalnie i elegancko. W planach ma zrobienie kursu kosmetyczki. Od samego początku jej kibicuję i wspieram w chwilach zwątpienia. Najważniejsze jednak to mieć pomysł i go realizować (czasami realizacja zaczyna się od przypadku) :)
Awatar użytkownika
cinderella

Post autor: cinderella »

na pewno by pomogly, ale czy zrobiłyby z Ciebie dobrą fryzjerkę, to już inna sprawa :)
ODPOWIEDZ