Filtr do wody

Nie wiesz jak urządzić mieszkanie? Jak uporać się z remontem? Jakie kwiaty kupić do ogrodu? Czyli tematy związane z naszym domowym zaciszem.
ODPOWIEDZ
milka89

Filtr do wody

Post autor: milka89 »

Chcę wyremontować od nowa łazienkę oraz kuchnie i w związku z tym zastaniwam sie nad zakupem filtra do wody. Myślę zarówno o filtrze do wody pitnej jak i o filtrze do łazienki. Mieszkam w bloku. Macie może jakieś doświadczenia z tego typu urzadzeniami, polecacie cos ?
mama1980
Jestem tu nowa :)

Re: Filtr do wody

Post autor: mama1980 »

Wszystko zależy od tego ile masz miejsca i czy maja być montowane na rure czy na kran czy ew. wolnostojące. Moja koleżanka ma filtr odwróconej osmozy (potrzebuje całej szafki - ale podobno najlepszy) , ja mam filtr brity i też wystarcza.
pomcia

Post autor: pomcia »

Masz ten co mocuje się do kranu?
Laalaa

Post autor: Laalaa »

tez o tym mysle :-) obym pamietala przy remoncie
ale sadzac po tym ze na codzien pije filtrowana wode z dzbanka to niezapomne :-))
Awatar użytkownika
malinka 61
Kobietka Expert

Post autor: malinka 61 »

Od lat mam zamontowany filtr Zepptera , jestem bardzo zadowolona , w czajniku nie mam kamienia , wymieniam raz w roku , wody w butelkach nie kupuję bo mam filtr z mineralizatorem ,też są inne firmy tym się zajmujące . :)
Przy po­dej­mo­waniu de­cyz­ji, nie zważaj na in­nych, kieruj się głosem ser­ca i włas­nym instynktem...

Obrazek
Jagoda31
Miła Kobietka

Post autor: Jagoda31 »

A ja nie stosuję żadnych filtrów. Piję wodę prosto z kranu. Jest ona przebadana przez laboratoria w sanepidzie i wodociągach. Często jest lepszej jakości od tej z butelek...
Anina

Post autor: Anina »

Z tymi filtrami to właściwie nie wiem jak jest , czy one w ogóle coś dają?
Awatar użytkownika
malinka 61
Kobietka Expert

Post autor: malinka 61 »

Jeżeli woda w kranach jest dobra , bez kamienia , to może niezbędny wydatek na filtr , ale w moim przypadku filtr jest nieodzowny , woda jest twarda ,w czajniku osadzał się kamień , woda kremowa , a teraz czajnik czyściutki , wodę pijemy nawet bez przegotowania , badałam twardość wody i jest dobra :kiss2
Przy po­dej­mo­waniu de­cyz­ji, nie zważaj na in­nych, kieruj się głosem ser­ca i włas­nym instynktem...

Obrazek
miolko
Miła Kobietka

Post autor: miolko »

Jak dla mnie jest ogromna różnica między wodą nieprzefiltrowaną. Od jakiegoś czasu piję tylko wodę przepuszczoną przez filtr.
Ostatnio zmieniony ndz lis 03, 2013 3:16 pm przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: proszę nie śmiecić forum
AKrol
Miła Kobietka

Post autor: AKrol »

Też używam wody filtrowanej. Mam centralny zmiękczacz wody IQ Soft (kupiłam go w dobrej cenie w sklepie Alaska Zdrowa Woda), bo wcześniej dość długo miałam dzbanki filtrujące, ale było to dla mnie dość kłopotliwe. Zresztą często nie chciało mi się po prostu filtrować wody do gotowania. A teraz odkręcam kran i od razu mam wodę przefiltrowaną:).
ewann

Post autor: ewann »

Jasne, rozumiem Twoje plany remontowe i zainteresowanie filtrami do wody. To świetna decyzja, która może znacząco poprawić komfort i jakość życia, szczególnie mieszkając w bloku, gdzie jakość wody bywa różna. Z własnego doświadczenia i z tego, co słyszałem od innych, filtry do wody to naprawdę dobra inwestycja. Podzielę się kilkoma przemyśleniami i potencjalnymi rozwiązaniami dla Ciebie.

Jeśli chodzi o filtr do wody pitnej, to najprostszym i najtańszym rozwiązaniem na start jest dzbanek filtrujący. Poprawia smak i zapach wody, redukuje chlor i niektóre osady. Jest idealny, jeśli masz ograniczony budżet lub dopiero testujesz, czy filtracja wody pitnej jest dla Ciebie. Pamiętaj, że wkłady trzeba regularnie wymieniać. Filtr nakranowy montuje się go bezpośrednio na kranie. Jest wygodniejszy niż dzbanek, bo masz przefiltrowaną wodę na żądanie. Zazwyczaj ma lepszą wydajność filtracji niż dzbanek. Ten typ filtra również wymaga wymiany wkładów. System podzlewozmywakowy to bardziej zaawansowane rozwiązanie. Filtr montuje się pod zlewem, a na blacie masz dodatkowy kranik z przefiltrowaną wodą. Oferuje najlepszą jakość filtracji, często wieloetapową (np. filtr mechaniczny, węglowy, odwrócona osmoza). Odwrócona osmoza zapewnia najwyższą czystość wody, ale generuje też ścieki. Systemy podzlewozmywakowe są droższe w zakupie i eksploatacji (wymiana wkładów, membrana w przypadku RO), ale dają najlepsze efekty.

Jeśli chodzi o filtr do łazienki, to prostym urządzeniem jest filtr na słuchawkę prysznicową, który montuje się między wężem a słuchawką prysznicową. Redukuje chlor i inne zanieczyszczenia, co może być korzystne dla skóry i włosów (mniejsze wysuszenie, podrażnienia). Ten filtr także wymaga wymiany wkładów. Filtr na wejściu wody do łazienki to bardziej kompleksowe rozwiązanie, montowane na rurze doprowadzającej wodę do całej łazienki (lub nawet całego mieszkania). Zapewnia filtrację całej wody używanej w łazience (prysznic, wanna, umywalka). Wymaga profesjonalnego montażu i jest droższy, ale zapewnia najwyższy komfort.

Co polecam? To zależy od Twojego budżetu i oczekiwań. Jeśli szukasz taniego rozwiązania na start do wody pitnej, dzbanek filtrujący będzie w porządku. Jeśli chcesz wygodniejszego dostępu do filtrowanej wody pitnej, filtr nakranowy może być dobrym wyborem. Jeśli zależy Ci na najwyższej jakości wody pitnej, system podzlewozmywakowy (z ewentualnym rozważeniem odwróconej osmozy) będzie najlepszy. Jeśli masz problem z suchą i podrażnioną skórą/włosami, filtr na słuchawkę prysznicową to niedrogie i skuteczne rozwiązanie. Jeśli chcesz kompleksowo zadbać o jakość wody w łazience, filtr na wejściu wody będzie najlepszy, ale wiąże się z większym kosztem i montażem.

Dodatkowo, warto zbadać jakość swojej wody. Możesz poprosić o wyniki badań wodociągi lub zlecić prywatne badanie. To pomoże Ci dobrać odpowiedni rodzaj filtra. Przed zakupem konkretnego modelu filtra, sprawdź opinie innych użytkowników. Zobacz, jak oceniają skuteczność filtracji, trwałość wkładów i ogólną wygodę użytkowania. Pamiętaj, że filtry wymagają regularnej wymiany wkładów, co generuje dodatkowe koszty. Sprawdź ceny wkładów przed zakupem urządzenia. Niektóre filtry są proste w montażu, inne mogą wymagać pomocy hydraulika.

Mam nadzieję, że te informacje będą dla Ciebie pomocne. Daj znać, jeśli masz jeszcze jakieś pytania. Powodzenia z remontem!
ODPOWIEDZ