EEG Biofeedback

Wszystko na temat naszych małych pociech. Jak wychowywać dziecko? W jaki sposób się z nim bawić? Relacje z dzieckiem, trudne rozmowy właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
babuszka

EEG Biofeedback

Post autor: babuszka »

Czy wasze dzieci korzystały kiedyś z terapii biofeedbacku? Mój syn ma straszne problemy z koncentracją i przez to ma złe wyniki w szkole. Doradzono mi, abym zastanowiła się nad tą terapią dla swojego dziecka. Jest to chyba dość kosztowne, ale znalazłam w internecie, że można zakupić zestaw NeuroSet http://www.neuroset.pl/index.php/zawartosc Nie chciałabym jednak kupować w ciemno. Czy ktoś wie coś może na temat skuteczności tej metody? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
ladyblues

Re: EEG Biofeedback

Post autor: ladyblues »

Ja właśnie kupiłam swojemu dziecku zestaw neuroset, zamierzam jednak podarować mu go na mikołaja, więc o rezultatach jeszcze nie mogę się wypowiedzieć. Czytałam wiele pozytywnych opinii na ten temat, dlatego zdecydowałam się na kupno tego zestawu. Mam nadzieję, że pomoże to coś mojemu dziecku.
Nutika
Jestem tu nowa :)

Post autor: Nutika »

EEG Biofeedback stosuje się wspomagająco w wielu nieprawidłowościach i zaburzeniach, również w poprawieniu działania uwagi. Niestety kilka zabiegów jest nie wystarczające, należy przejść ok. 60 treningów, aby można było z całym przekonaniem stwierdzić czy coś się poprawiło. To kosztowna, ale nie jedyna możliwość pomocy przy braku koncentracji. Często wydaje się nam, że jeśli coś kosztuje to jest skuteczne - ale tu gwarancji nie ma.

Zastosowałabym ćwiczenia kinezjologii edukacyjnej, które pomogą wykorzystać w pełni możliwości obu półkuli mózgowych. Poczytaj o kinezjologii i jej prostych ćwiczeniach do wykonania z rodzicem w domu, całkowicie za darmo. Jedyne co potrzeba to odpowiednio dobrać ćwiczenia i ćwiczyć po kilka minut, ale codziennie przez kilka tygodni. Efekty powinny być dostrzegalne również w innych obszarach, tj. pamięć, spostrzeganie, myślenie itp.

Dodatkowo dla poprawy koncentracji uwagi należałoby trenować uwagę np. poprzez codzienną grę w warcaby czy szachy, sudoku lub cokolwiek innego co przytrzyma uwagę bez jej nadmiernego przełączania. Ważne aby dziecka z tym samego nie zastawiać, trzeba trenować z dzieckiem i być z przyjemnością (choćby udawaną) przy nim.

Jeśli to wspólnie nie poprawi koncentracji próbowałabym kosztowniejszych (w pieniądze) metod.
vicky0019
Fajna Kobietka

Post autor: vicky0019 »

Z tego co słyszałam to jest to skuteczna metoda w diagnozie takich chorób jak adhd, przyczyny bólu głowy, przyczyny kłopotów z koncentracją, no i pomaga w leczeniu wielu z nich. Myślę, że warto kupić taki zestaw na stronie instytutu - SPAM mają dobre rabaty.
Ostatnio zmieniony pt paź 11, 2013 9:18 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: proszę nie SPAMować forum
fotograf ślubny warszawa
ODPOWIEDZ