E - BOOKI
-
karolinat
Re: E - BOOKI
e-booki super sprawa:) czytam i polecam
chociaż nic nie zastąpi normalnej książki jednak;)
-
puszapek
Ja tak samo jak 'dzo', przeczytałam kilka ebook'ów, jednak prawdziwa książka to jest coś! Czytanie z ebooków jest dużo cięższe, oczy szybciej się męczą, nie ma to jak trzymać książkę w ręku, czuć jej zapach ( zwłaszcza tych starych wydań ), z kolei ebooki są tańsze, wiadomo, nie ma naliczonej oplaty za druk itp...
-
aura
Jeżeli książka jest ciekawa to nie zwracam uwagi na to w jakiej jest wersji, tylko po prostu chcę ją przeczytać. Jakiś czas temu znalazłam ciekawe wydawnictwo goneta.net gdzie jest sporo świetnych książek właśnie w wersji elektronicznej. Nie mam zamiaru rezygnować z ich przeczytania tylko dlatego, że są e-bookami.
-
mimargo
E-booki są wygodne, ale strasznie nie lubię z nich korzystać. Jednak prawdziwej książki nic nie zastąpi.
Tutaj są darmowe e-booki do pobrania: http://www.darmowe-ebooki.pl/
Tutaj są darmowe e-booki do pobrania: http://www.darmowe-ebooki.pl/
-
Hakiruono
Czytam i jestem zadowolona z takiej możliwości czytelnictwa, szczególnie gdy pod ręką nie mam ciekawej książki, a za to komputer:-))
-
nadia
Nie wiem jak ludzie potrafią czytać książki w postaci ebooków. Nie dość, że siedzę w pracy ponad 8h przy kompie i po powrocie do domu też jeszcze niekiedy, to jakbym jeszcze miała czytać ebooki to bym chyba sfiksowała – nie wspominając już o oślepnięciu
Próbowałam ostatnio czytać ebooka „Baudolino” Umberto Eco, ale nie doczytałam nawet chyba do 20 strony, bo nie wytrzymałam i powróciłam do standardowej wersji papierowej. Podziwiam tych, co potrafią czytać przed kompem. Respect 
Jeżeli książka to tylko w wersji papierowej. Ostatnio przeczytałam "Dar" Alison Croggon i gorąco polecam tę książkę;-)
-
Marzena
Zostawmy chociaż książki w takiej formie jakiej są czyli papierowej nie mam nic lepszego jak czytanie i przerzucanie kartek patrząc z niecierpliwością ile jeszcze zostało i co wydarzy się dalej
-
livia
każda forma czytania jest przyjemna
zaletą e-booka może być to że można go poczytać nawet w telefonie
Odnośnie wygody czytania to chyba bardziej kwestia przyzwyczajenia, ja tradycyjne książki czytam w zasadzie tak samo jak e-booki czy to na komputerze czy telefonie, (z telefonem może trochę gorzej jest
no ale do niego można wgrać audiobooka:D )
Zwykła książka na pewno jest miłym dodatkiem jeśli ma sporo ilustracji, ładną zdobioną okładkę itp.
no i jeśli siedzi się w wygodnym fotelu 
Zwykła książka na pewno jest miłym dodatkiem jeśli ma sporo ilustracji, ładną zdobioną okładkę itp.
Czasem coś ściągnę ale zazwyczaj zaczynam czytac i nie kończę.
dla mnie nie jest to zbyt wygodna forma książki.
Zdecydowanie wolę książki "normalne"
dla mnie nie jest to zbyt wygodna forma książki.
Zdecydowanie wolę książki "normalne"
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
Miłości do normalnych książek nic nie zabije, ale wiadomo powszechnie, że zajmują dużo miejsca i są ciężkie. Takiego kindla biorę gdzie chcę, do tramwaju, autobusu, do parku a to wszystko bez obciążania torebki 
http://www.amadu.pl
Lubię e-booki ale jednak wolę czytać książkę tradycyjną i takich mam już sporą kolekcję w domu.
http://www.bib.olsztyn.pl/strony-internetowe-olsztyn/
Wiadomo, do tradycyjnych książek mamy sentyment, poza tym są zdrowsze dla oczu, ale za to e-booki są dużo bardziej praktyczne, więc nie ma co się tak od nich odżegnywać. Ja lubię czytać książki w każdej postaci (może tylko audiobooki mi nie podchodzą), ale zauważyłam, że kiedy mam do wyboru bardzo ciekawą książkę elektroniczną i średnio ciekawą książkę papierową, sięgam po tą drugą.
http://signum.healthcare/ - prywatna opieka medyczna
Od czasu jak zakupiłam kindle, to nie przeczytałam żadnej tradycyjnej książki:p
http://marekpodolczynski.com/galeria.php
Ja bardziej lubię tradycyjne książki, chociaż na pewno e booki są bardzo wygodne. Choćby ze względu na to, że w niewielkim czytniku możesz mieć tysiące pozycji 
Printex.pl - drukarki laserowe
Odkąd się przestawiłam na książki elektroniczne zaczęłam rzadziej chodzić do biblioteki, a częściej kupować ebooki. Mam już zasobną "półkę". Zawsze "książkę" mam w telefonie. Takiej tradycyjnej nie zawsze chciało mi się nosić. Teraz czekając na swoją kolej np. u lekarza, który ma opóźnienie czytam coś wartościowego, a nie plotki na temat gwiazd z kolorowych czasopism. Jestem zadowolona z takiego rozwiązania.
- kokoszanel
- Super Gaduła
eee... próbowałam, dwa razy udało mi się ebooka przeczytać niemniej jednak wole papierową wersje książki 
"Może się zdarzyć, że urodziłaś się bez skrzydeł,
ale najważniejsze żebyś nie przeszkadzała im wyrosnąć"
~ Coco Chanel
~ Coco Chanel
Ma kwestia przestawienia się 
Poważnie, też kiedyś mówiłam, że musi być papierowa wersja, a o audiobookach nawet nie było co wspominać
Poważnie, też kiedyś mówiłam, że musi być papierowa wersja, a o audiobookach nawet nie było co wspominać
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
- kokoszanel
- Super Gaduła
wszystko możliwe. e-booki próbowałam wiele razy, kilka razy udało mi się nie mówie że nie - ale jakoś nie czułam wielkiego polotu do tego 
no i raz jak do tej pory spróbowałam audiobooka ciekawa perspektywa na dłuższą jazdę samochodem czy autobusem gdzieś
no i raz jak do tej pory spróbowałam audiobooka ciekawa perspektywa na dłuższą jazdę samochodem czy autobusem gdzieś
"Może się zdarzyć, że urodziłaś się bez skrzydeł,
~ Coco Chanel
~ Coco Chanel
Tylko np warto faktycznie zainwestować w czytnik, bo wg mnie dużo lepiej się czyta, choć wiadomo, i na tablecie można.
Ja w końcu czytałam na telefonie
ale.. tu już musi być dobry program.
Co do audiobooków, to własnie o to chodzi, że w podróży jest fajne, choć nie dla wszystkich, bo nie każdy potrafi się skupić na słuchaniu i prowadzeniu.
No i wg mnie fajny pomysł na spacery z wózkiem
Ja w końcu czytałam na telefonie
Co do audiobooków, to własnie o to chodzi, że w podróży jest fajne, choć nie dla wszystkich, bo nie każdy potrafi się skupić na słuchaniu i prowadzeniu.
No i wg mnie fajny pomysł na spacery z wózkiem
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Między tabletem, a czytnikiem jest spora różnica. Tablet szybko męczy oczy bo ma ekran jak w monitorach, a w czytnikach jest e-papier, który nie wytwarza własnego światła. Wiem trochę na ten temat, bo u mnie czytnik jest w domu już od 2 lat i świetna sprawa to jest. Trudno tak naprawdę wyczuć różnicę między książką, a obrazem z czytnika.
-
gosianovak
- Jestem tu nowa :)
Przyglądam się dyskusji, i myślę a co powiecie za np. 20 lat jak papierowe książki znikną i tylko te elektroniczne, ewentualnie czytane zostaną? Ciekawe?
ortodonta Piaseczno