Do kogo należą wyniki badań?

Masz problemy ze zdrowiem? Jak dbasz o swoje zdrowie? Wszystko na temat chorób, leczenia, profilaktyki oraz opinie na temat służby zdrowia piszemy tutaj.
ODPOWIEDZ
szarotka

Do kogo należą wyniki badań?

Post autor: szarotka »

Czy ktoś się może orientuje jak to jest z wynikami badań, tzn. czy naprawdę lekarz który daje na nie skierowanie musi je podczepiać do naszej karty? Tak twierdzi ginekolog w mojej przychodni, a ja robiłam sobie USG i chciałam skonsultować się jeszcze prywatnie u innego ginekologa. Niestety nawet ksera nie zdążyłam zrobić bo wynik od razu idzie do gabinetu lekarza kierującego na badanie. Nie chcę robić drugi raz prywatnie i płacić za coś czego wynik już mam (tym bardziej że u nas robi USG ten sam lekarz i na fundusz i prywatnie). Są jakieś przepisy o tym mówiące, jak tak to gdzie je mogę znaleźć?
tosia

Re: Do kogo należą wyniki badań?

Post autor: tosia »

Często praktykowane jest coś takiego, że wynik od razu wędruje do kartoteki i nawet na oczy go nie widzisz, a przecież czasami człowiek potrzebuje konsultacji z innym lekarzem. Dlatego postanowiłam wyjaśnić to bo jedni lekarze oddają wyniki a inni nawet ich nie pokazują.
Radziłam się prawnika przez telefon zaufania Federacji na rzecz kobiet i planowania rodziny-porada jest darmowa, i odpowiedź jest jasna wynik badania należy do Ciebie.
Ale własnie nie wiem, w których przepisach jest to dokładnie określone. Najlepiej jakbyś się z nimi skontaktowała i jak już wszystko będziesz wiedzieć to żaden lekarz Ci nie podskoczy ;-)
Daj znać, czy coś zdziałałaś.
szarotka

Post autor: szarotka »

Dziękuję Tosia za radę, nie miałam pojęcia że gdzieś można dowiedzieć się czegoś od prawników za darmo. Zadzwoniłam na ten telefon zaufania, o którym pisałaś i faktycznie jest tak jak piszesz, że wynik należy do nas i właściwie powinniśmy go dostać do ręki i samemu zadecydować czy pokazujemy go lekarzowi i któremu. Jeśli konsultujemy wynik z lekarzem on musi albo dołączyć do karty oryginał, jeśli jednak pacjent chce go zatrzymać lekarz musi go opisać w karcie lub dołączyć ksero. Powszechne "zagrabianie" wyników badań przez lekarzy wynika z tego, że chcą być zabezpieczeni w razie podania do sądu, oskarżenia o coś itp. Jeśli chodzi o przepisy to reguluje to między innymi: Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie rodzajów i zakresu dokumentacji medycznej w zakładach opieki zdrowotnej oraz sposobu jej przetwarzania.
No i poszłam z tymi rewelacjami do tego ginekologa, powiedziałam mu, że dowiadywałam się u prawnika jak to jest z tymi wynikami badań i to wszystko co usłyszałam od tej prawniczki. No i facet zmiękł, trochę na początku stękał, że on ma takie przepisy, że jak już jakąś dokumentację dołączy do karty to już nie może jej wydać, że będzie miał nieprzyjemności itp., ale w końcu zgodził się na kompromis tzn. że robię ksero i przynoszę mu oryginał (nie do końca mnie to satysfakcjonuje, ale niech już będzie). Jak to inaczej z pacjentem który zna swoje prawa się rozmawia, no i super, że jest taki telefon zaufania.
tosia

No widzisz, a w przychodniach przyszpitalnych wynik z laboratorium idzie do kartoteki i nawet go nie widzisz, to przecież nie jest zgodne z prawem. Jakieś dziwne praktyki nastały, kiedyś wynik się odbierało samemu i szło się z nim do lekarza. Ja rozumiem, że oni może w ten sposób zabezpieczają się przed taką sytuacją, że pacjent zrobi badanie a z wynikiem się już nie pojawi, no ale to mogli by przynajmniej po wizycie u lekarza oddać ten wynik.
No i wygląda na to, że o każdy wynik trzeba będzie pertraktować z lekarzem szukać ksera i ogólna masakra.
apoloniuszka

Post autor: apoloniuszka »

Z wynikami to różnie bywa, niemniej jednak mamy prawo do ich wglądu czy otrzymania. Dla przykładu ja chodzę do ginekologa prywatnie i ostatnio miałam wykonywane USG przezpochwowe i cytologię. Wynik USG wraz ze zdjęciami dostałam do domu (musiałam za badanie dodatkowo zapłacić i jechać na nie do szpitala), natomiast o wyniku cytologii zostałam poinformowana przez lekarza............ telefonicznie (jak zakładałam kartotekę, to podawałam swój nr tel). Natomiast co do samych wyników cytologii, to nie widziałam ich na oczy. Chyba mam prawo aby je otrzymać?
Dobrze, że w tej federacji mają darmowe poradnictwo prawne, bo okazuje się, że człowiek tak niewiele wie o przysługujących mu prawach u lekarza :(
tosia

haha ja dostałam swoja ostatnia cytologie do ręki, nawet do domu, jednak robiłam ją prywatnie i wtedy da się wynik przepisać do kartoteki a karteczkę z wynikiem oddać pacjentce. Za pieniądze wszystko się da.
apoloniuszka

Post autor: apoloniuszka »

No, ale sęk w tym, że ja też robiłam cytologię prywatnie i oprócz wizyty, za którą płaciłam 75 zł, zapłaciłam za cytologię 50 zł i o jej wynikach zostałam poinformowana telefonicznie przez ginekologa. Samych wyników nie widziałam na oczy :/

Jak dzwoniłam do prawnika z tej federacji, to oni powiedzieli mi, że mam po prostu poprosić o wydanie wyników z cytologi, bo mam prawo je otrzymać. Ponadto aby otrzymać wyniki nie jestem zobowiązana płacić za wizytę lekarską - zostałam o tym uprzedzona, bo niektóre gabinety rzeczywiście pobierają nawet opłaty za to, że lekarz nie zbada cię, a jedynie przepisze recepte na pigułki i cała "wizyta" trwa 3 minuty :angrywife
Hankira

Post autor: Hankira »

Też chodzę prywatnie tylko do ginekologa i zawsze dostaje wyniki do ręki, fakt, że on potem zabiera do kartoteki ale mogę zawsze prosić o ksero i z tym nie ma problemów. Wszystko zależy od lekarza jak widać. Jednak spotkałam się z tym, że wynik badania USG wskazywał na nieprawidłowości rozwoju ciąży, a lekarz nie skierował pacjentki na badania prenatalne. I co wtedy?
mis11

Post autor: mis11 »

Raczej na pewno należą do badanej osoby. Chciałem zwrócić uwagę na inna kwestie. Wyniki badań należą raczej na pewno do tzw danych osobowych (imię nazwisko, adres często na skierowaniu) i do tego badanie i wynik. Jest to więc dodatkowo informacja "wrażliwa" podlegająca ochronie i tajemnicy. A takie info z danymi osobowymi w myśl ustawy o ich ochronie właściciel ma prawo wglądu i modyfikacji. To ostatnie w przypadku wyników nie ma chyba racji bytu, ale jako dane osobowe, masz prawo wglądu.
doradca.disnemar
Jestem tu nowa :)

Post autor: doradca.disnemar »

apoloniuszka pisze:No, ale sęk w tym, że ja też robiłam cytologię prywatnie i oprócz wizyty, za którą płaciłam 75 zł, zapłaciłam za cytologię 50 zł i o jej wynikach zostałam poinformowana telefonicznie przez ginekologa. Samych wyników nie widziałam na oczy :/

Jak dzwoniłam do prawnika z tej federacji, to oni powiedzieli mi, że mam po prostu poprosić o wydanie wyników z cytologi, bo mam prawo je otrzymać. Ponadto aby otrzymać wyniki nie jestem zobowiązana płacić za wizytę lekarską - zostałam o tym uprzedzona, bo niektóre gabinety rzeczywiście pobierają nawet opłaty za to, że lekarz nie zbada cię, a jedynie przepisze recepte na pigułki i cała "wizyta" trwa 3 minuty :angrywife
Wyniki należą do pacjenta. Nie powinno być tak, że musisz płacić za ich otrzymanie! Zapłaciłaś zapewne za wizytę, podczas której badanie zostało przeprowadzone (praca lekarza) oraz za samo badanie (dostarczenie do laboratorium, zrobienie preparatu, interpretacja itp). Lekarz może zrobić kopię wyniku (ksero, przepisać do historii choroby), bo do jego obowiązków należy prowadzenie dokumentacji medycznej. Ale oryginał należy zawsze do pacjenta.

Co do drugiego zastrzeżenia- to niestety racja jest po ich stronie. Prawo nie zezwala, aby lekarz wypisywał receptę bez widzenia pacjenta, stąd konieczność zarejestrowania się nawet jeśli chcemy tylko receptę. Gabinety na tym korzystają i pobierają zazwyczaj taką samą opłatę jak za wizytę, w skład której wchodzi wywiad, badanie itd.
Marta,
Doradca on-line marki Disnemar
www.disnemar.pl
ODPOWIEDZ