Dlaczego młodzi ludzie nie chcą dzieci

Wszystko na temat naszych małych pociech. Jak wychowywać dziecko? W jaki sposób się z nim bawić? Relacje z dzieckiem, trudne rozmowy właśnie w tym dziale.
Olcia_
Miła Kobietka

Re: Dlaczego młodzi ludzie nie chcą dzieci

Post autor: Olcia_ »

Ja mam 23 lata i bardzo chciałabym mieć już takiego małego bobaska ale jak myślę że zarabiam najniższą krajową i że ma nam ledwo starczać od 10-go to 10-go to rezygnuję. Nie chcę aby mojemu dziecku czegoś brakowało.

Myślę, że głównym problemem w naszych czasach są pieniądze.
"Tylko czyste sumienie jest zwycięstwem"
Robertoo
Jestem tu nowa :)

Post autor: Robertoo »

Z jednej strony ludzie młodzi nie chcą mieć dziecko-f5.html" class="auto-link" rel="dofollow">dzieci bo żeby mieć dziecko trzeba dobrze zarabiać i mieć jakiś swój kąt. A z drugiej strony to nie chcą bo myślą tylko o sobie chcąc być wolnymi. Wolą chodzić na imprezy i bawić się niż bawić dzieciaczki.
I on wpadł wtedy na tedrzwi drewniane wewnętrzne i nabił sobie siniaki.
vicky0019
Fajna Kobietka

Post autor: vicky0019 »

Niektórzy chcą, a z różnych powodów nie mogą. Dzięki nowej dziedzinie Coaching Płodności, specjalista pomaga radzić sobie z stresem i napięciami przy próbach zajścia w ciążę. W pokojemarzen.pl pierwsza wizyta z specjalistą jest całkowicie darmowa.
fotograf ślubny warszawa
Mirrka

Post autor: Mirrka »

Mam 27 lat i jestem matka prawie 2-letniego chlopczyka. Super decyzja - najlepsza w moim zyciu. I chcialabym takze miec drugiego dzieciaka - no ale niestety, ograniczaja nas po prostu sprawy mieszkaniowe (mamy mieszkanie 53m2, 2 pokoje) - wiec na razie synek bedzie jedynakiem:)

Czyli w skrocie - pieniadze/kariera/zabawa - odpowiedz na zadane pytanie w temacie:)
Widoczność w sieci polega na jak najwyższym umiejscowieniu swojej strony w przeglądarce internetowej. Pozycjonowanie www.pozycjonerstron.pl jest w tym wypadku jedynym właściwym i skutecznym narzędziem.
Babeczkowa_ewa
Fajna Kobietka

Post autor: Babeczkowa_ewa »

Problem nie tkwi w tym, że młodzi ludzie nie chcą mieć dziecko-f5.html" class="auto-link" rel="dofollow">dzieci - oni chcą! tylko tak, jak już wszyscy wyżej napisali: sytuacja gospodarcza nie sprzyja powiększaniu rodziny. Najpierw są studia, bo dziś to niemal obowiązek. Zanim się je skończy, to już ma się 24 lata. Czas biegnie nieubłaganie, a 24-latek bez doświadczenia zawodowego, pracy i oszczędności nie założy rodziny. Zanim znajdzie pierwszą pracę minie kilka miesięcy, a ona i tak będzie na śmieciową umowę i za marne grosze. Dopiero w okolicach 26 roku życia można liczyć na zmianę pracy na lepszą, czy na umowę w obecnym miejscu zatrudnienia. Zanim człowiek tę umowę dostanie, trochę popracuje i zacznie się starać o kredyt, znów mija rok. W wieku 27 lat niektórzy mają to szczęście, że mogą zacząć planować przyszłość, więc podejmują decyzję o ślubie, przygotowania trwają zwykle ok. 1,5 roku, a decyzję o dziecku odkłada się najczęściej na "po ślubie". Mamy już 28-29 lat. Następnie trzeba pomyśleć o remoncie mieszkania i trochę odkuć się finansowo i nie wiadomo kiedy nagle mamy 30 lat. Dlatego młodzi ludzie nie decydują się na dziecko - bo to wszystko trwa i zależne jest, jak wiele innych rzeczy, od pieniędzy :(
Awatar użytkownika
Kalinka22

Post autor: Kalinka22 »

Również się z tym zgodzę, co piszecie powyżej. Ludzie dziecko-f5.html" class="auto-link" rel="dofollow">dzieci chcieliby mieć, jednak najpierw chcą się ustatkować. Własne mieszkanie, jakieś oszczędności najpierw na wesele, potem na dziecko. Gdyby Państwo dawało rodzicom jakieś lepsze wsparcie choćby finansowe, to na pewno nie jedna para miały dzieci dużo wcześniej.
:)
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Post autor: Jamelia »

Nie mamy warunków do rodzenia i utrzymania dzieci. Niestety jak się dzieci rodzą to teraz najczęściej sa to dzieci nie planowane, bo na zdrowy rozum rzadko kto się decyduje na potomstwo. I problem czy po wychowawczym się do pracy wróci to nie jedna kobieta by chciała mieć. Teraz niestety umowy śmieciowe w większości zakładów pracy więc nie nalezy się absolutnie nic. A jeszcze jak ktoś w ogóle ma jakąś pracę nawet na umowę zlecenie to i tak szczęściarz :)
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
Awatar użytkownika
Olenka14

Post autor: Olenka14 »

Głównym problemem jest to, że nie stać na dziecko. Może i można decydować się na tej zasadzie, że w trójkę dałoby się przeżyć do pierwszego i tak w kółko, ale żeby mieć dziecko i się na nie świadomie zdecydować każdy woli mieć jakieś zabezpieczenie.
Mój blog w tematyce mama i dziecko Wokół Dziecka :)
Awatar użytkownika
inek
Extra Kobietka

Post autor: inek »

Główny powód to przede wszystkim brak stałej pracy. Ja na pewno nie mając takiej, albo Połówek nie zdecyduje się na posiadanie dziecka.
Dwa odpowiednie warunki mieszkaniowe. Nie chciałabym mieć dziecka i mieszkać rodzicom na głowie.
Szczęście to radość z nowego dnia,
bezchmurne niebo w południe i słowo "kocham" na dobranoc...
Awatar użytkownika
myszka28
Super Gaduła

Post autor: myszka28 »

brak stałej pracy i pieniędzy główny powód
Awatar użytkownika
hurri
Kobietka Expert

Post autor: hurri »

Zgadzam się z Wami. To są główne powody.
Szkoda, że Państwo nie robi nic w tym kierunku, tylko ciągle narzeka, że jesteśmy starzejącym się społeczeństwem.
Awatar użytkownika
myszka28
Super Gaduła

a dziwia się nie?jak nie ma za co wychowac i co jeść dać dziecku to jak ma być lepszy przyrost naturalny?
Awatar użytkownika
wish.
Miła Kobietka

Post autor: wish. »

Nic nowego w temacie nie dodam. Żeby mieć dziecko to najpierw trzeba móc samemu się utrzymać, a nie, że zęby w ścianę i byle do pierwszego. Dobry start dla dzieciaka jest dla mnie bardzo ważny. Poza tym pamiętam, że kiedyś czytałam w gazecie o rodzinie z piętnaściorgiem dzieci, a jedynym stwierdzeniem ojca było "bóg dał dziecko, da i na dziecko". Przerasta mnie taka głupota.
my nawet nie mieliśmy siebie w planach, a
teraz budzę się i zasypiam z Twoim imieniem
na ustach
tusia25

Post autor: tusia25 »

Eh, przykro troche czytac te posty, ale niestety sa prawdziwe,m w naszym kraju nie oplaca sie miec dziecko-f5.html" class="auto-link" rel="dofollow">dzieci.. w niemczech to zasilek na dziecko wynosi ok 200euro, a w polsce kilkadziesiat/kilkanascie? zlotych i to tylko otrzymuja rodziny baardzo biedne.
piekna_nieznajoma

Post autor: piekna_nieznajoma »

Odświeżam temat! Narzekacie, że młodzi nie chcą mieć dzieci, a jak chcą i mają, to tylko komentarze, że taka młoda a już dzieci, że się źle prowadzi, patologia itp. Ja np. wspieram młode mamy, wiem że nie mają lekko, bo moja przyjaciółka urodziła w wieku 17 lat i doskonale wiem przez co przechodziła. Jak chcecie zobaczyć jak to jest być młodą mamą to polecam Teen Mom na MTV, oglądałam jakąś zajawkę w Internecie i zapowiada się ciekawie i wiarygodnie!
klarafigo

Post autor: klarafigo »

A ja się nie zgodzę - mam wiele znajomych młodych małżeństw i część już ma dzieci, a część czeka po prostu, aż im się w pracy wszystko poukłada (umowa na czas nieokreślony, podwyżka) i potem będą się starać o powiększenie rodziny, wszystko po kolei i odpowiedzialnie
urbud-ogrodzenia.pl
Awatar użytkownika
jka007

Post autor: jka007 »

Niektórzy po prostu nie lubią dzieci. Nie każdy musi mieć instynkt macierzyński/tacierzyński, to nie jest rzecz wrodzona.
Awatar użytkownika
redorange666
Samiec

Post autor: redorange666 »

A bo po co mieć takie UFO. Małe, czerwone, drze się to, nie da w nocy spać, dwadzieścia kilka lat trzeba utrzymywać darmozjada a czasami nawet dłużej. W dodatku pyskuje, marudzi, trza to pilnować. :D
Mam 9 letnią córkę... samochodziara jak ja. Z racji że ją ciągnie do motocykli (po tatusiu) to w tym roku dostaje na wiosnę swoje pierwsze moto. Kombinezon na berbecia kosztuje majątek a wyrośnie z niego zanim się obejrzę. Ech... za to jak się przytuli to... ale wiem że więcej dzieci absolutnie mieć nie będę.
Awatar użytkownika
myszka28
Super Gaduła

Redo jakie optymistyczna podejście do sprawy padłam po prostu :D :D
mój to małe chodzące ADHD ciagle sie wierci wiecznie się nudzi niczym dłuzej się nie zajmie niż 5 minut .ale kocham nad życie i chce jeszcze 1 mieć ale na razie człowieka najzwyczajniej w świecie nie stać na dziecko .
maryjannas

Post autor: maryjannas »

Moim zdaniem jak już, to dzieci nie chcą nie młodzi ludzie, ale tacy 30, 35letni, którzy już się dorobili, prowadzą wygodne, komfortowe dla nich życie i za nic nie chcą tego zmieniać, nie chcą nowych obowiązków itp. Wydaje mi się, że to może być problem, bo większość moich znajomych, równolatków (26 lat) albo już ma dzieci albo myśli o nich, w sensie planuje ich poczęcie, w najbliższej przyszłości ;)
www.getinautokredyt.pl
SylwiaSt

Post autor: SylwiaSt »

ja tam bardzo chcialam miec dziecko i nawet wizja przeznaczania wiekszosci pieniedzy na dziecko a nie na siebie mnie nie zniedzecila;-)
Awatar użytkownika
myszka28
Super Gaduła

widzisz a moj chlopina ma 37 i ani mysli odziecku zawsze ma wymowke ze nie teraz ze jeszcze mozna poczekac bo najpierw trzeba sie dorobic tylko na 1 nie patrzy na wiek
a...

Post autor: a... »

Owszem, czasy niekoniecznie sprzyjają. Zarobki marne, praca niepewna, brak własnego kąta. Tylko, że kiedyś też nie było kolorowo. Teraz ludzie są dużo wygodniejsi, nie chcą sie pakować w takie zobowiązania i koszta. Cała reszta to raczej wymówka, bo osób które naprawdę nie mają warunków nie jest aż tyle. Zresztą ci którzy mają warunki, to właśnie dzieci nie maja.
My oboje dzieci chcieliśmy, najlepie dwójkę lub trójkę. Jedno jeszcze sie nie urodziło, ale za jakieś dwa lata chcemy postarać sie o drugie. Nie chcemy by maluch był jedynakiem. Jak damy radę z jednym, to i z dwójką sobie poradzimy.
linka_91
Fajna Kobietka

Post autor: linka_91 »

czasy niekoniecznie sprzyjają. Popatrzcie: coraz więcej młodych ludzi idzie na studia, jeżeli nie zdarzy im się wpadka podczas studiów to każdy po ich skończeniu chce znaleźć jakąś sensowną pracę. Średnio wtedy ma się po ok. 25 lat. Więc jak już się jakoś ustatkujemy to ten wiek też się przesuwa.
ombre

Post autor: ombre »

pomcia pisze:Wiele osób obawia się, że nie podoła ale mam koleżanki, które cenią sobie wygodę. A dziecko to przecież wyrzeczenia, ogromna zmiana w życiu. Do tego dochodzi obecna sytuacja gospodarcza i wyjątkowo prorodzinna polityka.
I ja się z tym zgadzam.
Fakt może niektórzy mają nie najlepszą sytuacje materialną, ale większy powód zrzucałabym raczej na naszą wygodę i brak chęci poświęcenia.
Poza tym lepie jest powiedzieć "nie chce dziecka bo mnie nie stać" zrzucić winę na sytuacje materialną nie całkowicie zależną od nas, niż stwierdzić że nie che mieć dziecka bo nie stać mnie na wyrzeczenia.
Zresztą u nas w społeczeństwie publiczny fakt deklaracji o braku chęci o posiadaniu potomstwa jest krytykowany.
ODPOWIEDZ