Dania ;)
-
kacha90
Re: Dania ;)
U mnie w rodzinie chyba z zup najlepsza jest tzw. gulaszowa.
A z dań typu "drugie danie" to Hmmm różnie...
A z dań typu "drugie danie" to Hmmm różnie...
-
ela1980
Jaka zupa? Hmm może pomidorówka.
A jeżeli chodzi o drugie danie to na pewno zwykłe polskie danie schabowy ziemniaczki sosik + surówka.
A jeżeli chodzi o drugie danie to na pewno zwykłe polskie danie schabowy ziemniaczki sosik + surówka.
-
Cukiereczek19
U mnie zupką będzie krem z brokuł a drugie moja specjalność roladki schabowe w sosie śmietanowo - porowym Pyszne! 
-
corinn
Zupy faktycznie są dobrym pomysłem na obiad
Ja lubię robić też potrawy z makaronu, wszelkiego rodzaju pasty - proste i smaczne
Ostatnio będąc w jednej z krakowskich restauracji Le Scandale zamówiłam sobie z sosem grzybowym. Niesamowity smak grzybków. Czy ktoś z Was zna jakiś dobry przepis na grzybowy sos? (nie z torebki)
-
koperkowa
ulubione są chyba pierogi, ale nie robi się ich często bo zajmują dużo czasu 
-
Justynka108
Ja z powodu braku czasu na codzienne gotowanie, preferuję potrawy jednogarnkowe, jak np. bigos, zupy itd. To sprawdza się u mnie najlepiej. Ja gotuję tylko kilka razy w tygodniu, ale wszyscy w domu są najedzeni. Podaję przepis na pysznego kurczaka w ognistym sosie:
2 udka (świeże lub mrożone)
sól, pieprz, olej
Udka oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać w garnku olej, włożyć udka i dokładnie obsmażyć z obu stron.
Warzywa:
1 cebula
2 marchewki
100g fasolki szparagowej
1 strąk czerwonej papryki
1 strąk zielonej papryki
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
3 pomidory
po łyżeczce tymianku i rozmarynu
strączek papryczki peperoni
Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i oczyszczoną paprykę pokroić w paski, strączki fasolki przeciąć pośrodku. Dodać warzywa do udek z kury, wlać białe wino i dusić mięso oraz warzywa 15 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Później dodać obrane i posiekane pomidory, tymianek, rozmaryn i drobno posiekany strąk peperoni (bez pestek). Dusić potrawę jeszcze 20 minut i podawać z chrupiącymi grzankami, lub ulubionym pieczywem.
2 udka (świeże lub mrożone)
sól, pieprz, olej
Udka oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać w garnku olej, włożyć udka i dokładnie obsmażyć z obu stron.
Warzywa:
1 cebula
2 marchewki
100g fasolki szparagowej
1 strąk czerwonej papryki
1 strąk zielonej papryki
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
3 pomidory
po łyżeczce tymianku i rozmarynu
strączek papryczki peperoni
Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i oczyszczoną paprykę pokroić w paski, strączki fasolki przeciąć pośrodku. Dodać warzywa do udek z kury, wlać białe wino i dusić mięso oraz warzywa 15 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Później dodać obrane i posiekane pomidory, tymianek, rozmaryn i drobno posiekany strąk peperoni (bez pestek). Dusić potrawę jeszcze 20 minut i podawać z chrupiącymi grzankami, lub ulubionym pieczywem.
-
Kingusiaczek
brzmi nieźle:)
a ja daje przepis na fajny gulasz:)
Gulasz a la tropicana
1 kg szynki wieprzowej,
1 czerwona papryka,
8 małych pieczarek,
1 cebula,
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 plastry ananasa,
100 g pędów z bambusa,
sól, pieprz do smaku, liści laurowy.
Mięso pokroić w paseczki ok. 1 cm i przesmażyć na oliwie z oliwek. Po 5 minutach dodać pokrojona w piórka cebulę, pociętą w paseczki paprykę i umyte pieczarki w całości. Dodać listek laurowy, doprawić do smaku sola i pieprzem. Przełożyć do garnka, podlać wodą. Dodać pokrojonego w kawałki ananasa i pędy bambusa. Całość dusić jeszcze chwilę, aż będzie miękkie. Podawać z dzikim ryżem.
a ja daje przepis na fajny gulasz:)
Gulasz a la tropicana
1 kg szynki wieprzowej,
1 czerwona papryka,
8 małych pieczarek,
1 cebula,
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 plastry ananasa,
100 g pędów z bambusa,
sól, pieprz do smaku, liści laurowy.
Mięso pokroić w paseczki ok. 1 cm i przesmażyć na oliwie z oliwek. Po 5 minutach dodać pokrojona w piórka cebulę, pociętą w paseczki paprykę i umyte pieczarki w całości. Dodać listek laurowy, doprawić do smaku sola i pieprzem. Przełożyć do garnka, podlać wodą. Dodać pokrojonego w kawałki ananasa i pędy bambusa. Całość dusić jeszcze chwilę, aż będzie miękkie. Podawać z dzikim ryżem.
-
nikozja83
Moją specjalnościa jest przygotowywana tylko raz w roku, bo na Wielkanoc pascha
. Cała rodzinka, a zwłaszcza mój brat już na tydzień przed świętami ostrzą sobie na nią ząbki
!
treść zmieniona przez moderatora
proszę nie spamować
treść zmieniona przez moderatora
proszę nie spamować
Przepisu na Paschę jakoś jeszcze nie miałam odwagi wypróbować, za to z powodzeniem udało mi się przyrządzić żurek:)
W tym roku chciałam zrobić również pierwsze podejście do przepisu na mazurek z migdałami.
W tym roku chciałam zrobić również pierwsze podejście do przepisu na mazurek z migdałami.
Ostatnio zmieniony śr wrz 04, 2013 3:33 pm przez 456, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: spam
Powód: spam
https://magiadlaciala.versum.com/services/238217