Mam torbę, którą bardzo lubię, ale aż wstyd już z nią wychodzić. Początkowo była miodowa, aktualnie jest szaro-bura i okropna
Czyszczenie zamszu
Czyszczenie zamszu
Macie jakieś sposoby na czyszczenie zamszu domowymi sposobami?
Mam torbę, którą bardzo lubię, ale aż wstyd już z nią wychodzić. Początkowo była miodowa, aktualnie jest szaro-bura i okropna
boję się, że jeśli potraktuję ją detergentem to będzie sztywna i porobią się jakieś zacieki... 
Re: Czyszczenie zamszu
Do zamszu są specjalne płyny i niestety trzeba też kilka razy (nawet 5) zamsz zaimpregnować, zanim zacznie się go używać.
Zamsz możesz wyczyścić za pomocą letniej wody z dodatkiem zwykłego mydła. Najlepiej gąbką albo szczotką z włosia.
Ale chyba tez sa specjalne szczoteczki do czyszczenia zamszu
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Miałam buty z zamszu-ile się napracowałam żeby je doczyścić.
-
Mangosia12
- Jestem tu nowa :)
Ja już przestałam kuupować zamszowe rzeczy. Za dużo roboty i dodatkowych kosztów
Stary babciny sposób skórką od chleba. Przyznam nie próbowałam z torebkami ale z butami dawał radę. 
- vvivvienne
- Miła Kobietka
Znam parę domowych sposobów na czyszczenie zamszu, kilka wypróbowałam i się sprawdziły 
Przede wszystkim warto zamsz regularnie czesać specjalną szczoteczką. A jak się już ubrudzi to właśnie można pocierać delikatnie kawałkiem chleba lub gumka chlebową.
Słyszałam też, że można potrzymać brudne miejsce nad parą z gotującej się wody, ale bałam się spróbować.
W sklepach obuwniczych idzie też kupić takie specjalne pianki do zamszowych butów. Sprawdziły mi się na butach, ale kurtki nie doczyściły
Przede wszystkim warto zamsz regularnie czesać specjalną szczoteczką. A jak się już ubrudzi to właśnie można pocierać delikatnie kawałkiem chleba lub gumka chlebową.
Słyszałam też, że można potrzymać brudne miejsce nad parą z gotującej się wody, ale bałam się spróbować.
W sklepach obuwniczych idzie też kupić takie specjalne pianki do zamszowych butów. Sprawdziły mi się na butach, ale kurtki nie doczyściły
jak była mowa o szczoteczkach - gdzie je kupujecie?
Na pewno dostaniesz w wszystkich albo wiekszosci sklepow z butami
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
- Anastazja099
- Fajna Kobietka
Też poszukałabym szczoteczek w większych sklepach z butami,
Na zimę kupiłam sobie właśnie fajne, czarne, zamszowe kozaki w Bucik Sklep, zaimpregnowałam je i wszystko było ok, ale jak to z zamszem bywa po jakimś czasie zaczął się delikatnie błyszczeć. Tylko się nie śmiejcie ale babciny sposób pocierania skórką z chleba poprawił kolor i uniósł włosek.
nie słyszałam o skórce od chleba,
szkoda, ze fo nie jem
ja mam taką szczoteczkę z obuwniczego i tam taka gumka jest, mam jasne popielate botki i ciągle się brudzą i ta szczoteczka z gumką dobrze daje sobie radę
szkoda, ze fo nie jem
ja mam taką szczoteczkę z obuwniczego i tam taka gumka jest, mam jasne popielate botki i ciągle się brudzą i ta szczoteczka z gumką dobrze daje sobie radę
o chlebie też jakoś nigdy nie słyszałam
cóż trzeba będzie spróbwać
Dokładnie, ja zawsze zamsz przed użyciem impregnuję a później jak się przybrudzą to wyczesuję taką specjalną szczotką i ewentualnie delikatnie czyszczę mokrą gąbeczką. Po czym znowu impregnuje.
Przede wszystkim impregnat... tylko tak uda się zapanować nad zamszowymi rzeczami... ja wiele razy traciłam świetne buty, bo doczyścić się ich nie dało, a jak próbowałam, to robiły się jaśniejsze plamy
Z tą gumką chlebową nie słyszałam i z przyjemnością spróbuję 
“A girl should be two things: classy and fabulous.” ― Coco Chanel
Anna Pikura - biokosmetyki, salony kosmetyczne!
Anna Pikura - biokosmetyki, salony kosmetyczne!
-
mchelston19
-
karolina2667
Są specjalne szczoteczki i preparaty do czyszczenia zamszu. Ten materiał jest bardziej wymagający niż "zwykła" skóra, dlatego trzeba poświęcić trochę więcej czasu na jego pielęgnację
http://www.conrad.pl/
Ja ostatnio znalazłam taką szczoteczkę specjalną do zamszu. Nawet daje radę.
marketing szeptany tel. 881 203 808