Czy warto na jogę?

Wszystko o naszej aktywności fizycznej oraz różnych dziedzinach sportu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewka116
Jestem tu nowa :)

Czy warto na jogę?

Post autor: ewka116 »

Cześć, grzebałam sobie na fejsie i znalazłam taką bazę fit miejsc, gdzie polecano jogę.

No i tak pomyślałam czemu nie, skończyłam już sesję i mam dużo czasu, z tym że mam nadwagę no i nie wiem - próbować czy nie? Ktoś z nadwagą ćwiczy jogę?
456
Kobietka Expert

Re: Czy warto na jogę?

Post autor: 456 »

Nie ćwiczyłam nigdy jogi, ale słyszałam masę pozytywów o niej. Myślę, że warto spróbować. Joga chyba zrobiła furorę na całym świecie. Wystarczy popatrzeć jak wygina się Madonna i jaką ma sylwetkę. ;)

"Czerwienią róż i w zapachu lilii kołysani - żeglujemy przed siebie. Niby niewidzialni, niby zakochani..."
Awatar użytkownika
kasiahappy

Post autor: kasiahappy »

Tak, joga niesamowicie rozciąga i dzięki niej każdego dnia całe ciało i wszystkie mięśnie są bardziej rozluźnione.
Każdy powinien wiedzieć, że pewniaki bukmacherskie są niesamowicie skuteczne.
Gumkadowlosow
Miła Kobietka

Post autor: Gumkadowlosow »

ja kiedyś kiedyś trochę ćwiczyłam i przyznam, że czułam się wtedy bardziej gibka niż teraz... ale to może sprawa wieku :> swoją drogą fajne te fit miejsca figury - jak zaczęłam szukać, to się okazało, że o połowie miejscówek ze swojej okolicy nie mam pojęcia - ale wiadomo, najciemniej pod latarnia :)
zanetkaa

Post autor: zanetkaa »

Zawsze warto, jeśli wykonujesz ćwiczenia siłowe joga będzie dobrą przeciwwagą, rozciągnie mięśnie i optycznie wydłuży ciało. Poza tym doskonale przeciwdziała stresowi, o który w dzisiejszych czasach nie trudno. Pamiętaj tylko o dobrym doborze instrtuktora, bo wiele od niego zależy. Z czasem zobaczysz, jaka joga bardziej Ci pasuje, dynamiczna, czy relaksacyjna :)
www.unityline.se
Awatar użytkownika
kotyx

Post autor: kotyx »

Są różne formy jogi, niektóre bardzo dynamiczne, jak np. ashtanga yoga.
Próbowałam, daje wycisk. Ale też relaksuje.
Kolorowa, niebanalna bielizna damska KEY.
Awatar użytkownika
M2013

Post autor: M2013 »

Osobiście ćwiczyłam przez kilka miesięcy Joge zanim zaszłam w ciąże. Ćwiczenia pozwoliły mi na rozciągnięcie mięśni o których istnieniu nawet nie wiedziałam :) Niby ćwiczenia spokojnę i relaksujące ale też sie można zmęczyć. Ja Joge polecam
Jestem mamą dwóch urwisków spełniająca swoje marzenia. Ty też możesz :) http://nietylkomojapraca.blogspot.com/
Pomarańczka
Miła Kobietka

Post autor: Pomarańczka »

Mi bardzo polecano jogę. Podobno jest nie tylko zdrowa, ale również mocno relaksuje. A moje życie jest ostatnio kłębkiem nerwów więc pewnie by się przydała. Jednak zrezygnowałam z niej na rzecz basenu. :P
Awatar użytkownika
Pupapunku

Post autor: Pupapunku »

Pisząc że masz nadwagę, chodzi Ci o oponkę? Nie ma żadnych przeciwwskazań, joga pomoże Ci na ciało i ducha, więc kup karnet i śmigaj, albo przejdź się po bezpłatnych zajęciach i wybierz takiego instruktora, jaki najlepiej Ci przypasuje. Joga jest praktyką w której bardzo wiele zależy właśnie od nauczyciela, pamiętaj o tym. Jeśli zaś chodzi o większą otyłosć, na pewno znajdziesz szkołę jogi która oferuje "joge na zgubienie kilogramów" lub "jogę dla otyłych" takie zajęcia są prowadzone w wyjątkowo sympatyczny sposób, uczą Cie poznac swoje ciało i jego możliwości a także popracować na nim nie robiąc sobie krzywdy. Opcji jest wiele także naprawdę proponuje się rozejrzeć. Trzymam kciuki i gratuluje zdanej sesji :)
http://www.perhapsme.com/buty/czolenka.html
Amaretto

Post autor: Amaretto »

Ależ oczywiście, że warto! Ćwiczenia świetnie odprężają, wzmacniają kondycję organizmu, rozwijają wytrzymałość.
Poza tym joga to nie tylko sport, to cała filozofia - rozwijasz również swój charakter, cierpliwość, duszę ;) Ja ćwiczę już od 5 lat i joga dała mi bardzo dużo.
Jeśli jednak chcesz ćwiczyć w domu, radzę zainwestować Ci w profesjonalną matę do ćwiczeń. Ja posiadam matę Airex i jak na razie to najlepsza mata z jakiej korzystałam. Wygodna, nie ślizga się po podłodze. Jest antybakteryjna i miła w dotyku.
Ostatnio zmieniony pt lip 26, 2013 8:52 pm przez 456, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: spam
JolaR

Post autor: JolaR »

Chciałabym ćwiczyć jogę w domu, znacie jakiś kurs online?
imi

Post autor: imi »

Witam wszystkich :) Mam takie pytanko - zaczęłam chodzić na jogę i jak na razie byłam tylko na jednych zajęciach. Myślę, że to dobry sposób na zwiększenie troszkę mojej aktywności. Nigdy nie byłam zbyt aktywną osobą, ale latka lecą a w związku z moim siedzącym trybem życia zaczynają dokuczać troszkę plecy. Poczytałam trochę i ponoć joga może też pomóc. Co myślicie? Jakie były Wasze odczucia po pierwszych zajęciach? Bo ja szczerze mówić czułam się trochę niepewnie..
MarianAna
Fajna Kobietka

Post autor: MarianAna »

Jest dużo kursów, jest nawet kilka portali poświęconym wyłącznie temu zagadnieniu.
Awatar użytkownika
koliber

Post autor: koliber »

Zdecydowanie warto! Ja sama chcę do niej wrócić. Kiedyś ćwiczyłam regularnie, a później wiadomo. Praca, obowiązki i gdzieś to się rozeszło. Ale joga super na mnie działała. A do tego bolały mnie mięśnie, o których istnieniu nie miałam pojęcia :D Pozytywne zmęczenie i relaks. Polecam.
Lepiej żałować podjętych decyzji, niż tego, czego nie zrobiliśmy. :)
Pozdrawiam
allison
Fajna Kobietka

Post autor: allison »

Też chciałam ćwiczyć jogę, ale boję się że to dla mnie zbyt nudne. Chociaż patrząc na wygimnastykowane ciała ćwiczących osób to chyba naprawdę działa :)
MarianAna
Fajna Kobietka

Post autor: MarianAna »

Tak tylko wygimnastykowanego ciała nie osiąga się szybko. Do tego potrzeba przede wszystkim czasu i samozaparcia. Powiedźmy sobie szczerze wiele z nas, po pewnym czasie po prostu zaniedbuje ten temat.
maniamadej
Miła Kobietka

Post autor: maniamadej »

joga to najlepsze, co mnie spotkało, uwielbiam to! Fantastyczne uczucie! i korzystam z maty od Carpatree, jestem bardzo zadwolona z jakości. Ponad dużo fajnych rzeczy mają. Jeśli chodzi o toutoriale korzystam z youtube, tam jest dużo dla początkujących. :)
oak

Post autor: oak »

Myślę o tym, chyba zapisze się na zajęcia :)
kornelka

Post autor: kornelka »

ja chodziłam przez pół roku a jogę prowadzona i mega polecam! teraz ćwiczę sama w domu od czasu do czasu
ODPOWIEDZ