Czy tylko ja mam wrażenie, że obecna generacja konsol dopiero teraz zaczyna naprawdę pokazywać możliwości?
-
voltcore_13
- Miła Kobietka
Czy tylko ja mam wrażenie, że obecna generacja konsol dopiero teraz zaczyna naprawdę pokazywać możliwości?
Czy tylko ja mam wrażenie, że obecna generacja konsol dopiero teraz zaczyna naprawdę pokazywać możliwości? W tym roku kilka gier zrobiło na mnie takie wrażenie, że momentami wyglądały jak render z filmu. Szczególnie jeśli chodzi o światła, animacje twarzy i szczegółowość map. Ale wiadomo — sama grafika to nie wszystko. Dla mnie liczy się jeszcze klimat, muzyka i to, czy chce się wracać do gry po kilku dniach. Dlatego jestem ciekawy, jakie gry na PlayStation najbardziej Was wciągnęły w 2026 roku. Co według Was zasługuje na miano najlepszej gry roku? I czy czekacie jeszcze na jakieś premiery, które mogą namieszać pod koniec roku?
Re: Czy tylko ja mam wrażenie, że obecna generacja konsol dopiero teraz zaczyna naprawdę pokazywać możliwości?
Ja najbardziej czekam na gry, które nie boją się ryzykować. Ostatnio za dużo było bezpiecznych produkcji robionych według tego samego schematu. Otwarty świat, znaczniki, crafting i identyczne aktywności kopiowane po mapie. Dlatego bardzo doceniam gry, które próbują zrobić coś inaczej. Nawet jeśli nie są idealne technicznie, to przynajmniej zostają w pamięci. W 2026 kilka takich tytułów naprawdę pozytywnie mnie zaskoczyło. Szczególnie pod względem klimatu i muzyki. Czasami człowiek bardziej pamięta emocje z gry niż sam gameplay. I właśnie za to najbardziej lubię granie.
Re: Czy tylko ja mam wrażenie, że obecna generacja konsol dopiero teraz zaczyna naprawdę pokazywać możliwości?
Mam nadzieję, że twórcy nie pójdą całkowicie w gry-usługi, bo trochę mnie męczy ten trend. Jasne, czasami fajnie pograć online ze znajomymi, ale nic nie zastąpi dobrze zrobionej fabularnej gry dla jednego gracza. Właśnie takie produkcje najbardziej kojarzą mi się z PlayStation od lat. Długie kampanie, świetna muzyka i historie, które chce się skończyć do końca. W tym roku kilka premier przypomniało mi, dlaczego kiedyś tak mocno wkręciłem się w granie. Oby było więcej takich tytułów, a mniej kopiowania tego samego modelu biznesowego.
-
protovex_88
- Miła Kobietka
Szczerze mówiąc, najbardziej czekam na gry, które wykorzystają pełnię możliwości PS5 Pro. Mam wrażenie, że dopiero teraz deweloperzy zaczynają ogarniać ten sprzęt. Widać to szczególnie po oświetleniu, płynności i szybkości ładowania. Jeszcze kilka lat temu takie rzeczy wydawały się kosmosem na konsoli. Najbardziej lubię momenty, gdy gra po prostu działa płynnie i człowiek może się zanurzyć w świecie bez technicznych problemów. Bo nawet najlepsza fabuła potrafi stracić klimat przez spadki fpsów czy bugi. Na szczęście w tym roku jest pod tym względem dużo lepiej niż kiedyś.
Mam podobne odczucia, że ten rok jest wyjątkowo mocny dla PlayStation. Dawno nie miałem sytuacji, że backlog tylko rośnie zamiast maleć. Co chwilę wychodzi coś nowego i człowiek nawet nie ma kiedy wszystkiego skończyć. Najbardziej podoba mi się to, że gry zaczęły być bardziej dopracowane na premierę. Jeszcze kilka lat temu połowa dużych tytułów wymagała kilku miesięcy patchy. Teraz coraz częściej dostajemy naprawdę solidne produkcje już od startu. Oby ten trend się utrzymał, bo granie wtedy naprawdę sprawia większą przyjemność. Szczególnie na dużym telewizorze i w 60 fps robi to robotę.
Ja najbardziej czekam na gry, które nie boją się ryzykować. Ostatnio za dużo było bezpiecznych produkcji robionych według tego samego schematu. Otwarty świat, znaczniki, crafting i identyczne aktywności kopiowane po mapie. Dlatego bardzo doceniam gry, które próbują zrobić coś inaczej. Nawet jeśli nie są idealne technicznie, to przynajmniej zostają w pamięci. W 2026 kilka takich tytułów naprawdę pozytywnie mnie zaskoczyło. Szczególnie pod względem klimatu i muzyki. Czasami człowiek bardziej pamięta emocje z gry niż sam gameplay. I właśnie za to najbardziej lubię granie.