Czy rodzice chrzestni mogą być małżeństwem/parą?

Miejsce na dyskusje nie związane z pozostałymi tematami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nightlife
Miła Kobietka

Czy rodzice chrzestni mogą być małżeństwem/parą?

Post autor: nightlife »

Dziewczyny zostałam poproszona z moim chłopakiem jako rodzice chrzestni. Niby bardzo się ciesze bo nie mam jeszcze żadnego chrześniaka:) Ale czy nikt nie będzie krzywo na to patrzył? Czy w ogóle jest to możliwe? Byłam dziś z moim M. w kościele i rozmawialiśmy z zakonnicą i była dosyć mocno zdziwiona, że obydwoje jako para mamy być chrzestnymi, do dziś byłam pewna, że nie będzie żadnego problemu jednak, teraz trochę zaczęłam się martwić.
PS. Co kupić na chrzciny? Nie mamy zbyt dużo pieniędzy tym bardziej, że tydzień temu zostaliśmy poproszeni a w następnym miesiącu ma odbyć się chrzest. Myśleliśmy o przebiciu uszu małej + jakieś pieniążki w kopercie:) Co myślicie?
Obrazek
Mężczyźni wolą kobiety ładne niż mądre, ponieważ łatwiej im przychodzi patrzenie niż myślenie.
simi
Miła Kobietka

Re: Czy rodzice chrzestni mogą być małżeństwem/parą?

Post autor: simi »

Małżeństwo może być chrzestnymi,sami jesteśmy tego przykładem.Nie wiem co w tym dziwnego,ta zakonnica była chyba jakaś dziwna hehehe:)Pamiętaj że do obowiązku chrzestnych należy kupienie szatki i świecy.A co do prezentu to myślę że pieniążki wystarczą,a przekłuwanie uszu to sobie darujcie.Zawsze można to zrobić później kiedy dzidzia będzie starsza :baby
"Z kobietą nie ma żartów-w miłości czy w gniewie,
co myśli-nikt nie zgadnie,co robi-nikt nie wie.."
Awatar użytkownika
Tinuviel
Extra Kobietka

Post autor: Tinuviel »

Ja z chrzestnym kupowaliśmy święty obrazek. Ale był zrobiony jakby ze srebra. Nie pamiętam dokładnie już jak wyglądał, ale chyba to całkiem niezły pomysł. Nam doradzili taki prezent moi rodzice.
"Chciałabym dojść w życiu do takiego punktu, żeby pomagać innym nie zdając sobie nawet z tego sprawy, a zwłaszcza nie myśląc, że to miły gest. To dopiero osiągnięcie. Czy to nie byłoby wspaniałe?"
dzo

Post autor: dzo »

Tinuviel pisze:Ja z chrzestnym kupowaliśmy święty obrazek. Ale był zrobiony jakby ze srebra. Nie pamiętam dokładnie już jak wyglądał, ale chyba to całkiem niezły pomysł. Nam doradzili taki prezent moi rodzice.
jak zostałaś chrzestną skoro w innym wątku napisałaś, że nie jesteś osobą wierzącą ???
Awatar użytkownika
Tinuviel
Extra Kobietka

dzo pisze:
Tinuviel pisze:Ja z chrzestnym kupowaliśmy święty obrazek. Ale był zrobiony jakby ze srebra. Nie pamiętam dokładnie już jak wyglądał, ale chyba to całkiem niezły pomysł. Nam doradzili taki prezent moi rodzice.
jak zostałaś chrzestną skoro w innym wątku napisałaś, że nie jesteś osobą wierzącą ???
Może właśnie z tego względu, że nie wierzę to dla mnie żaden problem ;-) Świadkową też byłam 2 lata temu. Ale chrzestną zostałam ponad 7 lat temu, więc wtedy może też miałam trochę inne podejście do religii.
"Chciałabym dojść w życiu do takiego punktu, żeby pomagać innym nie zdając sobie nawet z tego sprawy, a zwłaszcza nie myśląc, że to miły gest. To dopiero osiągnięcie. Czy to nie byłoby wspaniałe?"
dzo

Tinuviel pisze:
dzo pisze:
Może właśnie z tego względu, że nie wierzę to dla mnie żaden problem ;-) Świadkową też byłam 2 lata temu. Ale chrzestną zostałam ponad 7 lat temu, więc wtedy może też miałam trochę inne podejście do religii.
ale wytłumacz mi jak ksiądz udzielający chrztu dopuścił do sytuacji, w której chrzestną zostaje osoba niewierząca ??
przecież to jest sprzeczne z prawem kanonicznym
Awatar użytkownika
Tinuviel
Extra Kobietka

dzo pisze:
Tinuviel pisze:
dzo pisze: jak zostałaś chrzestną skoro w innym wątku napisałaś, że nie jesteś osobą wierzącą ???
ale wytłumacz mi jak ksiądz udzielający chrztu dopuścił do sytuacji, w której chrzestną zostaje osoba niewierząca ??
przecież to jest sprzeczne z prawem kanonicznym
To już niech Ci to ksiądz wytłumaczy dlaczego nie trzyma się swojej religii i czemu nie zrobił wywiadu środowiskowego.
PS. Wspomniałam też, że kiedyś byłam wierząca.
dzo

a chyba, że tak :)
brunecia
Extra Kobietka

Post autor: brunecia »

Też słyszałam, że para/małżeństwo nie powinno być razem chrzestnymi, ale to raczej ze względu na przesądy niż prawdziwe przeciwności ze strony kościoła itp.
bettti86
Extra Kobietka

Post autor: bettti86 »

oczywiście, że rodzice chrzestni mogą być małżeństwem, nie spotkałam sie nigdy z przesądami na ten temat, z resztą w mojej rodzinie tzn. u kuzyna jest taka sytuacja i nic się nie dzieje, problemów u księdza też nie mieli, więc nie ma się co przejmowac
Awatar użytkownika
Martynus
Jestem tu nowa :)

Post autor: Martynus »

Pytanie powinno brzmiec "czy powinni", a nie czy mogą. Jak nie sa, to dziecko dostaje fajniejsze prezenty.
Kobieta zmienna jest...
brunecia
Extra Kobietka

Post autor: brunecia »

Martynus pisze:Pytanie powinno brzmiec "czy powinni", a nie czy mogą. Jak nie sa, to dziecko dostaje fajniejsze prezenty.

i bardziej wartościowe, ale czy o to chodzi? ;)
Manastazja
Jestem tu nowa :)

Post autor: Manastazja »

To tylko przesąd, i lepiej nie wspominać o tym przed księdzem - w końcu wiara w takie rzeczy do grzech ;)
Szafy biurowe z West-pol!
ona_my
Fajna Kobietka

Post autor: ona_my »

Moi rodzice chrzestni są małżeństwem, ja nie widzę w tym nic złego. Jak zwykle ludzie powielają jakieś zabobony, szczególnie w kościele
Arletta Bolesta
Miła Kobietka

Post autor: Arletta Bolesta »

Warto sięgnąć do przepisów Kodeksu Prawa Kanonicznego odnośnie do Rodziców chrzestnych
dr Arletta Bolesta
adwokat kościelny
(kościelne procesy o nieważność małżeństwa)
mail: [email protected]
ODPOWIEDZ