Czy można wybaczyć zdradę ?
Czy można wybaczyć zdradę ?
Temat niestety bardzo popularny.....
Dziś kiedy przekładałam się z boku na bok obudził mnie telefon przyjaciółki. On mnie zdradził! Co ja mam teraz zrobić?!!! Spędzone 3 h na telefonie i wiele myśli w głowie jak co on? Nie! Niemożliwe, przecież wszyscy ale nie on! No nic diabli wzięli dzisiejsza prace, ubieram co mam pod ręka i na sygnale pędzę do przyjaciółki. On idealny, szarmancki, wpatrzony w swoją kobietę jak w obrazek, pełne zaufanie. Przepraszam, ale nie wiem co się stało ale zrobiłem to z przypadkowa dziewczyną. Jest mi źle! Wybacz i tak dalej.... Ja znając ich szczęśliwych, dogadujacych się, związek idealny nie potrafiłam powiedzieć nic- żadnej konkretnej rady! Można wybaczyć ? Patrzę teraz na mojego mężczyznę i tak myśle- przecież i on mnie moze zdradzić, czy wybaczyłabym będąc w szczęśliwym związku ?
Dziś kiedy przekładałam się z boku na bok obudził mnie telefon przyjaciółki. On mnie zdradził! Co ja mam teraz zrobić?!!! Spędzone 3 h na telefonie i wiele myśli w głowie jak co on? Nie! Niemożliwe, przecież wszyscy ale nie on! No nic diabli wzięli dzisiejsza prace, ubieram co mam pod ręka i na sygnale pędzę do przyjaciółki. On idealny, szarmancki, wpatrzony w swoją kobietę jak w obrazek, pełne zaufanie. Przepraszam, ale nie wiem co się stało ale zrobiłem to z przypadkowa dziewczyną. Jest mi źle! Wybacz i tak dalej.... Ja znając ich szczęśliwych, dogadujacych się, związek idealny nie potrafiłam powiedzieć nic- żadnej konkretnej rady! Można wybaczyć ? Patrzę teraz na mojego mężczyznę i tak myśle- przecież i on mnie moze zdradzić, czy wybaczyłabym będąc w szczęśliwym związku ?
Re: Czy można wybaczyć zdradę ?
Tak to niestety bywa. Nigdy nie ma się gwarancji na wierność, nawet jak jest w związkach idealnie. Wystarczy tylko chwila, jeden błąd i można zrujnować wszystko. Wiesz... mimo ogromnego uczucia do partnera nie umiałabym mu wybaczyć. I nikt nie jest w stanie przekonać mnie, że jeśli się kogoś kocha i miłość jest prawdziwa to wybaczy się wszystko. Można znieść wiele, bardzo wiele ale nie wszystko. Oczywiście są ludzie, którzy taką zasadą się kierują i wybaczają. Ja bym nie umiała. Wolałabym wyć noce i dnie, cierpieć katusze ale nie byłabym z osobą, którą kocham, która by mnie zdradziła. Same pytania "dlaczego? co było we mnie nie tak, że uległ innej kobiecie?" dosłownie by mnie zeżarły. Nie pogodziłabym tej świadomości, że zrobił to z inną, dotykał ją, całował itd. i miałby robić tak samo ze mną. O nie. Nie dałabym rady przebaczyć. I nawet gdyby żałował, błagał, przepraszał i ludzie mówiliby żeby dla tzw. dobra małżeństwa, dla dzieci ratować wszystko nie ratowałabym, bo już nie byłoby co ratować.
"Czerwienią róż i w zapachu lilii kołysani - żeglujemy przed siebie. Niby niewidzialni, niby zakochani..."
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
Wiesz ja tez bym nie umiała wybaczyc zdrady . Tez wybralabym cierpienie i placz ale tego nie wybaczylabym
Moja ex mnie zdradziła i właśnie wtedy postanowiłem jej wybaczyć, młody związek itd. Zdrada nie była jakaś poważna, ale całowała się z innym. Powiem tak : Nie mogłem się przemóc, żeby ją dotknąć, jak mnie przytulała to chciało mi się rzygać, nie była moja, była brudna i dotykał jej ktoś inny. Rozstałem się z nią po miesiącu. Przepraszam za dosadność słów ale zdrady nie ma nawet sensu wybaczać, zawsze gdzieś tam z tyłu będzie się kołatać myśl, że ona/on robiła to z inną osobą.
-
paula
pytanie CO TO JEST ZDRADA?
bo czy zdradą można nazwać pocałowanie innej kobiety/mężczyzny? oczywiście to zależy też na ile "odważny" jest ten pocałunek.
powiem szczerze co ja ten temat myślę, może się ze mną nie zgodzicie, trudno
uważam że jeśli ktoś raz zdradził (głównie mam na myśli mężczyzn) to będzie to robił całe życie. Bo przecież nie można ot tak zdradzić swojej pięknej, atrakcyjnej, seksownej kobiety, z którą układa się w łóżku, jest przyjaciółką swojego partnera itd. Jeśli tego facet nie doceni i zdradzi kobietę z inną, to myślicie że nie zrobi tego po raz kolejny jeśli mu wybaczymy?
mówię tutaj głównie o facet z tego względu że kobiety chcą być właśnie takie atrakcyjne, doceniane przez swojego ukochanego itd. A zdradzają tylko wtedy gdy tego brakuje.
Co się dzieje w męskiej psychice że zdradza? nie mam pojęcia, może ma ochotę na małą odskocznię i niesamowity seks z młodą, piękną laską? cóż...
nie można również zakładać że jeśli partner przyjaciółki ją zdradził, to Twój mąż/partner również mógłby to zrobić. I absolutnie o tym nie mów mu!
bo czy zdradą można nazwać pocałowanie innej kobiety/mężczyzny? oczywiście to zależy też na ile "odważny" jest ten pocałunek.
powiem szczerze co ja ten temat myślę, może się ze mną nie zgodzicie, trudno
uważam że jeśli ktoś raz zdradził (głównie mam na myśli mężczyzn) to będzie to robił całe życie. Bo przecież nie można ot tak zdradzić swojej pięknej, atrakcyjnej, seksownej kobiety, z którą układa się w łóżku, jest przyjaciółką swojego partnera itd. Jeśli tego facet nie doceni i zdradzi kobietę z inną, to myślicie że nie zrobi tego po raz kolejny jeśli mu wybaczymy?
mówię tutaj głównie o facet z tego względu że kobiety chcą być właśnie takie atrakcyjne, doceniane przez swojego ukochanego itd. A zdradzają tylko wtedy gdy tego brakuje.
Co się dzieje w męskiej psychice że zdradza? nie mam pojęcia, może ma ochotę na małą odskocznię i niesamowity seks z młodą, piękną laską? cóż...
nie można również zakładać że jeśli partner przyjaciółki ją zdradził, to Twój mąż/partner również mógłby to zrobić. I absolutnie o tym nie mów mu!
Myślicie, że lepiej nie mówić o jednorazowym wyskoku ?
Ja mojego byłego faceta zdradzałam z obecnym i do samego końca się mu nie przyznałam (chociaż mógł się domyślać). Nie mogłam powiedzieć prawdy za bardzo mnie to bolało, że go krzywdzę tak bardzo, chociaż nam się nie układało i żyliśmy od dłuższego czasu jak współlokatorzy a nie para, to było cholernie mi źle jak on na mnie spojrzał i się uśmiechnął. Nie kochałam go i zbiegiem czasu myślę, że nigdy nic do niego nie czułam a byłam z nim prawie 5 lat. On miał inny pogląd na świat, był wiele lat starszy ode mnie- ja młoda pełna energii dziewczyna zaczęłam dusić się tym związkiem- praca-uczelnia-dom... Moje wyjście z koleżankami było kontrolowane. Ale to nie było takie złe, póki jego mama nie zaczęła się wtrącać o wszystko! Każdy widział, że jest źle między nami, że facet nie ma jaj i że go nie Kocham. Gdyby nie pojawił się mój obecny nie zostawiłabym go bo zabrakło odwagi.... Gdy zaczęłam spotykać się z innym, zrozumiałam że życie może wyglądać inaczej- lepiej! Ciągnęłam ukrywanie się przez 3 miesiące. Potem postanowiłam się wyprowadzić i powiem, że to był najgorszy dzień w moim życiu. Ale dziś wiem, że postąpiłam dobrze. Chociaż jak to w związkach są wzloty i upadki w obecnym facecie nie brakuje mi niczego i jestem szczęśliwa:) !
Żal mi przyjaciółki i wiem, że dobrze zrobiłam nie mówiąc mojemu byłemu że go zdradzałam. Myślę że w takich sytuacjach lepiej odejść niż zranić jeszcze bardziej!!
Ja mojego byłego faceta zdradzałam z obecnym i do samego końca się mu nie przyznałam (chociaż mógł się domyślać). Nie mogłam powiedzieć prawdy za bardzo mnie to bolało, że go krzywdzę tak bardzo, chociaż nam się nie układało i żyliśmy od dłuższego czasu jak współlokatorzy a nie para, to było cholernie mi źle jak on na mnie spojrzał i się uśmiechnął. Nie kochałam go i zbiegiem czasu myślę, że nigdy nic do niego nie czułam a byłam z nim prawie 5 lat. On miał inny pogląd na świat, był wiele lat starszy ode mnie- ja młoda pełna energii dziewczyna zaczęłam dusić się tym związkiem- praca-uczelnia-dom... Moje wyjście z koleżankami było kontrolowane. Ale to nie było takie złe, póki jego mama nie zaczęła się wtrącać o wszystko! Każdy widział, że jest źle między nami, że facet nie ma jaj i że go nie Kocham. Gdyby nie pojawił się mój obecny nie zostawiłabym go bo zabrakło odwagi.... Gdy zaczęłam spotykać się z innym, zrozumiałam że życie może wyglądać inaczej- lepiej! Ciągnęłam ukrywanie się przez 3 miesiące. Potem postanowiłam się wyprowadzić i powiem, że to był najgorszy dzień w moim życiu. Ale dziś wiem, że postąpiłam dobrze. Chociaż jak to w związkach są wzloty i upadki w obecnym facecie nie brakuje mi niczego i jestem szczęśliwa:) !
Żal mi przyjaciółki i wiem, że dobrze zrobiłam nie mówiąc mojemu byłemu że go zdradzałam. Myślę że w takich sytuacjach lepiej odejść niż zranić jeszcze bardziej!!
Oczywiście, że tak. Nie wierzę, że ktoś całuje przyjaciela w usta zamiast cmoknąć w policzek na przywitanie -jeśli już. Nie wyobrażam sobie, żeby mój mężczyzna miał pozwolenie na pocałunki z jakąś inną kobietą i nie wyobrażam sobie żebym sama mogła całować jakiegoś kolegę -bo jeśli seksu nie było to zdrady nie było? Jednym słowem pocałunki to nie zdrada? Bezsens. Dotyk też można uznać za zdradę jeśli jest on jakiś czuły i intymny. Nie mam na myśli zwykłych gestów typu uprzejmy uścisk czy nawet przytulenie kogoś w potrzebie -ale są w tym granice.paula.x111 pisze:pytanie CO TO JEST ZDRADA?
Zdrada też może pojawić przez sieć, telefon -niekoniecznie namacalnie. Bo skoro partner zaczyna flirtować z nieznajomą albo zaczyna się pikantna rozmowa to raczej jest to nie na miejscu i druga połówka poczułaby się zdradzona. Niektórzy nie uznają takich wybryków za zdradę jednak moim zdaniem skoro facet flirtuje (lub zabawia się z kimś) przez internet/telefon to także jest to zdrada, ponieważ dzieli fantazje z obcą babą zamiast z partnerką, uprawia wirtualny -ale- seks z kimś innym. To jest już przekroczenie pewnych granic w związku.
"Czerwienią róż i w zapachu lilii kołysani - żeglujemy przed siebie. Niby niewidzialni, niby zakochani..."
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
tak zdrada tak jak napisała Blackfox całkowicie sie przychylam
Każda zdrada jest inna, każda osoba jest inna. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie.
Bloguję:
http://szczyptapieprzu.blogspot.com/
http://szczyptapieprzu.blogspot.com/
Ja kiedyś wybaczyłam zdradę swojemu chłopakowi - żałuję tego.
zdrada to zdrada. Jak dla mnie na dzien dzisiejszy niewybaczalna.
zdrada to zdrada. Jak dla mnie na dzien dzisiejszy niewybaczalna.
Ostatnio koleżanka opowiedziała swoją "sytuację". Wybaczyła swojemu partnerowi, i teraz są małżeństwem, z dwójką dzieci, z ładnym kilkunastoletnim stażem....
Każdy związek jest inny, i każda kobieta jest inna..
W takim wypadku nasuwa mi się pytanie, czy ja bym wybaczyła.... i odpowiedz jest jedna... nie wiem....
pytanie jaki jest partner, jak sie zachowuje, jaki ma stosunek do innych kobiet, i czy się to może powtórzyć....
ale i pytanie do samej siebie, czy potrafię być z nim, wiedząc że był z inną...
Każdy związek jest inny, i każda kobieta jest inna..
W takim wypadku nasuwa mi się pytanie, czy ja bym wybaczyła.... i odpowiedz jest jedna... nie wiem....
pytanie jaki jest partner, jak sie zachowuje, jaki ma stosunek do innych kobiet, i czy się to może powtórzyć....
ale i pytanie do samej siebie, czy potrafię być z nim, wiedząc że był z inną...
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Z punktu widzenia faceta którym jestem - nigdy bym nie wybaczył zdrady mojej kobiecie i sam nigdy bym jej nie zdradził. I tyle w tym temacie. Zdrada to dla mnie koniec związku bez względu na jej okoliczności.
http://www.open-info.eu
-
Nala
Niestety, zdrada jest potworną rzeczą, ale cholernie realną. Ja wychodzę z założenia, że można wybaczyć wiele rzeczy, ale zdradę - nigdy. Wybaczyłam zdradę mojej pierwszej miłości i to był wielkiiii błąd. Dlaczego? Dlatego, że nigdy mu nie zaufałam, ciągle widziałam przy nim tą dziewczynę no i... zdradził mnie jeszcze raz. Rzuciłam go w cholerę i teraz jestem z kimś, kto mnie szanuje. Zasługuje na to. Każda kobieta zasługuje na to żeby być tą jedyną.
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
zdrade sie ciezko wybacza niestety . mowic jest łatwo , ale gdy w realu to jest calkiem inaczej
Tak. Jeśli ktoś jest w stanie poukładać swoją psychikę po tak wielkim ciosie, to jest w stanie wybaczyć. Są osoby, które żałują skoku w bok i są w stanie nie powtórzyć tego samego błędu.
Czy jest sens wybaczać? U mnie nie byłoby żadnego.
Czy jest sens wybaczać? U mnie nie byłoby żadnego.
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
ja sama nie wybaczyłabym
-
Gorseciarka_pl
- Jestem tu nowa :)
Trudno odpowiedzieć w pełni świadomie, gdy nie przeżyło się takiej sytuacji. Można jedynie gdybać, zakładać to, jakbyśmy się zachowali. Znam związki, które po zdradzie rozpadły się i wyszło to wszystkim na dobre. Mam też styczność z osobami, które były zdradzone i wybaczyły. I tutaj też jest różnie. Niektórzy się męczą, inni są bardzo szczęśliwi. Nie ma reguły.
www.gorseciarka.pl - bielizna damska, bielizna nocna, outlet. Zapraszamy
)

-
elzbieta45
- Kobietka Expert
tak to jest indywidualnosc
Niestety facet nie postrzega zdrady tak jak kobieta.Dla niego zdrada nie jest równoznaczna z niekochaniem swojej partnerki.On postrzega to jako głupi błąd,który kobieta jeśli kocha powinna wybaczyć i zrozumieć..tak to niestety jest.Ale jeśli naprawde żałuję i będzie przez długi czas udowadniał,że naprawdę żałuję i więcej tego nie zrobi może warto dać kolejną szansę.Tylko nie ma co za szybko wybaczać.Niech pożyje w niepewności to mu dobrze zrobi.
Interesujesz się czym jest asdawjkhph pozycjonowanie ? Sprawdź!
Interesujesz się czym jest asdawjkhph pozycjonowanie ? Sprawdź!
Ostatnio zmieniony czw lip 04, 2013 9:39 am przez igorek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
oOosylwiaoOo
W życiu nie wybaczyłaby zdrady. Choćbym miała płakać po kątach to nigdy bym nie wybaczyła, a tym bardziej nie mogłabym żyć z taką świadomością, że osoba która jest obok była z inną.
- MlecznaCzekolada
- Fajna Kobietka
Sama byłam w takiej sytuacji. Moj byly partner zdradzal mnie przez 7 miesiecy ze swoja przyjaciolka, ktora widzialam chyba raz na oczy. Wybaczylam mu za pierwszym razem, bo opowiadal jak bardzo mnie kocha i obiecal, ze zerwie z nia kontakt no a ja bylam glupia i mu zaufalam. To nigdy nie wychodzi, jezeli ktos raz zdradzi w jakikolwiek sposob, to moze to zrobic ponownie i tylko sprawic partnerowi ogromne cierpienie. Mi bycie z nim dalej bardzo zniszczylo zycie i mimo iz minelo juz duzo czasu, to nadal ponosze tego konsekwencje. No a on zapewne nadal robi swoje i jest szczesliwy...
Czarny chleb i czarna kawa, opętani samotnością,
Myślą swą szukają szczęścia, które zwie się wolnością.
Myślą swą szukają szczęścia, które zwie się wolnością.
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
tak zawsze jest to ze jak ktos raz zdradził to ponownie moze zdradzic . wiec ja nie wybaczyłabym zdrady bo nieumialabym zapomiec
I tu Ela, poruszyła jeszcze jedną istotną kwestie, wybaczyć nie dla wszystkich znaczy zapomnieć....
coś na zasadzie "wybaczam ci, ale będę o tym pamiętać..."
coś na zasadzie "wybaczam ci, ale będę o tym pamiętać..."
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
Bo dla mnie wybaczenie jest rownoznaczne z zapomieniem . a mysle , ze slowo wybaczam nie zawsze idzie w parze , zapomne . a tak by musiało byc . WYBACZAM I ZAPOMINAM