Czy herbata jest modna?
Czy herbata jest modna?
od pewnego czasu zauważyłam trend, że ludzie coraz częściej interesują sie herbatą, nawet bardziej niż kawą. Powstają warsztaty z parzenia herbaty, w sklepach coraz więcej smaków. Warto się tym zając? to rzeczywiście jest teraz takie modne?
- redorange666
- Samiec
Re: Czy herbata jest modna?
biznesowo czy prywatnie?
prywatnie
może warto ugościć znajomych jakaś lepszą herbata, specjalnie zaparzona niż kawą, jak zwykle 
rzeczywisice jest cos takiego, nawet sobie niedawno pomyslałam, ze to lepiej, bo herbata tak nie niszczy żoładka. w innych krajach mają całe rytualy picia herbaty, wiec na takich spotkaniach np podrozniczych można się wiele dowiedziec. no i jak juz gdzies pojedziemy to może błysnac wiedzą ;P
- redorange666
- Samiec
Parzenie czy to kawy czy herbaty to długi temat. Równie skomplikowany to sam dobór herbat czy kaw wg własnego podniebienia.
Osobiście nie przepadam za herbatą i tak jak w większości krajów herbata czarna to dla mnie lek na problemy z żołądkiem. Herbatki owocowe...od czasu do czasu sobie zrobię...ale fanatykiem nie jestem.
Za to kawoszem a i owszem. Piję ją w ogromnych ilościach, parzona w ekspresie ciśnieniowym czyli zgodnie ze sztuką lub ewentualnie przy wykorzystaniu praski...czy na sposób francuski (herbatkę tez tak można).
Przychodząc do znajomych...herbatka absolutnie nie dla mnie. Dobra esencjonalna kawa na bazie espresso...tak. Samo espresso przed podaniem posiłku aby pobudzić apetyt zawsze, a na deser capuccino... Herbata tyko w formie ciekawostki i na pewno nie jako odskocznia od kawy...w szczególności przy zapraszaniu znajomych.
Osobiście nie przepadam za herbatą i tak jak w większości krajów herbata czarna to dla mnie lek na problemy z żołądkiem. Herbatki owocowe...od czasu do czasu sobie zrobię...ale fanatykiem nie jestem.
Za to kawoszem a i owszem. Piję ją w ogromnych ilościach, parzona w ekspresie ciśnieniowym czyli zgodnie ze sztuką lub ewentualnie przy wykorzystaniu praski...czy na sposób francuski (herbatkę tez tak można).
Przychodząc do znajomych...herbatka absolutnie nie dla mnie. Dobra esencjonalna kawa na bazie espresso...tak. Samo espresso przed podaniem posiłku aby pobudzić apetyt zawsze, a na deser capuccino... Herbata tyko w formie ciekawostki i na pewno nie jako odskocznia od kawy...w szczególności przy zapraszaniu znajomych.
kawa już nie jest hipsterska teraz padło na herbatę
kiedyś był bum na zieloną, sama nauczyłam sie ją pić. a sztuki parzenia herbaty sypanej uczyć się raczej nie będę, bo wolę herbatę z torebki 
- redorange666
- Samiec
Hipsterska herbatka....gryzę dywan...Hesus...jakaś masakra.
zawsze się pyta kawę czy herbatę czyli defacto chyba jednak jest modna. Jedno jest pewne nie wypada w domu nie mieć kawy lub cherbatki kiedy odwiedzają nas goście ^^
kawa jest jednak jakąś używka a kladzie się duzy nacisk na zdrowy tryb zycia, stad moze to zainteresowanie herbatą. nie ma tylu szkodliwych składnikow, wiec wlasciwie wszyscy mogą ja pic 
w herbacie jest nawet więcej kofeiny niż w kawie, a jest zdrowsza, może dlatego coraz więcej ludzi ją pije. Chociaż modą bym chyba tego jeszcze nie nazwala. Sama wiem po sobie, że jak zaczęłam pic earl greya z teekanne, który jest dosyc mocny, to odtsawiłam kawę. Tylko czasem się jej napiję, bo zywczhanie lubię jej smak 
masz na mysli ta? LINK widzę, że pozmienialy się u nich niektóre opakowania, a jak mówisz, że jaka dobra, to może bym sobie kupila 
ZA LINK PODZIEKUJEMY
ZA LINK PODZIEKUJEMY
modna herbata?
ciekawie zadane pytanie
herbata to nic nadzwyczajnego, to prawda, że jest w coraz wiekszje ilosci smaków, ale to tyle 
ludzie sie przerzucają na herbatę, bo jest jednak trochę zdrowsza, no i też teraz taka poroa roku, że można pić mrożoną, z mietą itp. Chociaż z drugiej strony kawa też daje takie mozliwości. Oba napoje są popularne, nie ocenialabym, ktory bardziej
- redorange666
- Samiec
W Polsce chyba na równi chociaż ilość spożywanych herbat w ciągu dnia jest znacząco wyższa niż kaw. Na zachodzie europy czarnej herbaty w zasadzie się nie pija. Owocówki zielona etc tak ale to są sporadyczne przypadki. Chłepce się kawę i to 5-6 dziennie. Najczęściej słabe i lurowate. JA tam wolę mocną na bezie espresso i dużo dużo dużo...
W herbacie jest teina a w kawie kofeina...tak aby uściślić.
Na poludniu Hiszpanii na przyklad pije sie rozne smakowe - czarna, biala, czerwona i z dodatkiem cynamonu, suszonych owocow, kwiatow i najrozniejszych rzeczy.redorange666 pisze:Na zachodzie europy czarnej herbaty w zasadzie się nie pija. Owocówki zielona etc tak ale to są sporadyczne przypadki. Chłepce się kawę i to 5-6 dziennie. Najczęściej słabe i lurowate. JA tam wolę mocną na bezie espresso i dużo dużo dużo...
No a ludzie mniej trendy pija zwykla Ice tea z Carrefoura
Natomiast kawy robi sie w takich specjalnych dzbanuszkach do kawy ktore praktykuje sie tez we Wloszech. Nie umiem tego opisac wiec wkleje zdjecie.

Z tego wychodzi naprawde mocne espresso, ktore rozciencza sie mlekiem
y tallo corazones a navaja en un torso desnudo de un naranjo

- redorange666
- Samiec
Ten dzbanuszek to ekspres ciśnieniowy. Podgrzewając wodę, powodujemy ze para przechodzi przez kawę i gotowy napar skrapla się w chłodnym zbiorniku na gorze dzbanka. Odmian ekspresów ciśnieniowych jest ogrom...to chyba jeden z pierwszych i nadal stosowany. Bardo dobra kawa...a espresso najlepsze jest...czyste podane ze szklaneczka wody mineralnej. Z mlekiem to americana, że spienionym to cappuccino,
Kawa po francusku to zaparzona w prasce. Ech...idę zrobić sobie kolejna.
Kawa po francusku to zaparzona w prasce. Ech...idę zrobić sobie kolejna.
Mam taki ekspresik a nawet od groma tego.
Stoi i kurzy się.
Co do herbat, to czy herbata w ogóle może być "modna"?
W krajach azjatyckich takich jak Japonia -parzenie herbaty to świętość, sztuka.
Są nawet kursy parzenia herbaty, bo żeby wydobyć prawdziwy smak herbaty, trzeba umieć ją zaparzyć.
Ponoć diabeł tkwi w szczegółach i nawet ruchy trzeba wykonywać precyzyjnie i odpowiednio.
Nie każdy taki kurs zdaje a wydawało by się, że nie ma w tym wielkiej filozofii.
Tego smaku nie odtworzy się w Europie.
Stoi i kurzy się.
Co do herbat, to czy herbata w ogóle może być "modna"?
W krajach azjatyckich takich jak Japonia -parzenie herbaty to świętość, sztuka.
Są nawet kursy parzenia herbaty, bo żeby wydobyć prawdziwy smak herbaty, trzeba umieć ją zaparzyć.
Ponoć diabeł tkwi w szczegółach i nawet ruchy trzeba wykonywać precyzyjnie i odpowiednio.
Nie każdy taki kurs zdaje a wydawało by się, że nie ma w tym wielkiej filozofii.
Tego smaku nie odtworzy się w Europie.
Nie szukam bajek w życiu moim.
Bajki są okrutne...

Bajki są okrutne...
Fakt. Ostatnio coraz więcej osób patrzy na rodzaj herbaty jaką pija. Coraz bardziej popularne i dostępne stały się herbaty na wagę.
Mnie to przekonuje
Smak takiej herbaty,a Liptona, to niebo, a ziemia [emoji14]
Ale nie będę się mądrzyć, bo ja kocham tylko kawę !!!
Swieżo zmielona kawa o poranku to jest to!
Polecam SPAM Mają tam świetną kawę!
A uwierzcie, nie pijam byle czego
Mnie to przekonuje
Ale nie będę się mądrzyć, bo ja kocham tylko kawę !!!
Polecam SPAM Mają tam świetną kawę!
A uwierzcie, nie pijam byle czego
-
paulina_frankowska93
- Jestem tu nowa :)
Mówiąc szczerze, jeszcze o tym nie słyszałam
Dołączam się do wątku 
Modna, niemodna - każdy pije to co lubi
Ja zazwyczaj zdecydowanie wolę kawę. Przy czym nie rozpuszczalną, a najlepiej w ogóle prażoną. Coffe for Life jest bardzo dobra. Herbatę też pijam, owszem, ale jednak dużo rzadziej.
Teraz bardziej modna jest chyba yerba...
Świat się zmniejszył na zawsze o twą drobną postać,
I zmalał cały świat! B. Lesman
I zmalał cały świat! B. Lesman
Ogólnie jest tak duży wybór herbat że nie ma co się dziwic że jest modna...
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
na pewno yerba mate też jest modna
Nie wiem czy jest modna ale lubię herbaty i dużo ich piję.