Co zrobić, żeby oszczędzić na rachunkach?
Co zrobić, żeby oszczędzić na rachunkach?
Dziewczyny musze trochę zacisnąć pasa i szukam sposobów na niższe rachunki w domu. Już wiem, że musze zwracać uwagę na gotowanie pod przykrywką, bo to 30% zaoszczędzonej energii, żarówki energooszczędne czy niepozostawianie sprzętu AGD w trybie stand-by. Macie jeszcze jakieś sposoby? Pleas, pomóżcie.
Re: Co zrobić, żeby oszczędzić na rachunkach?
Żarówki to najlepiej LED, a nie te energooszczędne. Jak dobrze wyszukasz to i za nieco powyżej 20 zł kupisz już taką żarówkę na normalny gwint, mój ostatni rachunek za prąd za 2 miesiące to było 170 zł, co moim zdaniem jest na prawdę bardzo mało jak były porównania do reszty rodziny, do tego trzeba dodać że TV chodził po ok 5/6 h na dobę, laptop, terma włączana tylko przed kąpielą, a na dodatek kuchenka elektryczna bo gazowa nam się zepsuła. Gdzie wcześniej były żarówki normalne rachunki przychodziły po 240/250 zł a teraz taki skok, nigdy więcej normalnych żarówek Tylko LED.
Polecam zakupienie zmywarki, to świetna sprawa dla moich rąk no i oszczędzam przy tym kase. Jeszcze warto zrezygnować prania wstępnego i prać w 30-40 stopniach jeśli ubrania nie są jakoś strasznie brudne. Przychodzi Wam coś jeszcze do głowy?
-
barburka
Przychodzi i to mnóstwo. Ja oszczędzam na ogrzewaniu co roku. Trzymam się kilku zasad, nie przegrzewam mieszkania, grzeje tyle ile trzeba. Wystarczy spokojnie 20st w dzien a w nocy o 3 stopnie mniej. Jak wychodze z domu to tez zmniejszam. A jak wietrze to na ten czas wogole zakręcam :)No i mam dobrze uszczelnione okna bo to podstawa
W czajniku gotuj tyle wody, ile potrzebujesz. W mieszkaniu ubieraj się cieplej - wtedy możesz zmniejszyć ogrzewanie. Wyłączaj także listwy , do których masz podłączony sprzęt. Odłączaj ładowarki do telefonów. Wietrz mieszkanie z głową - tylko przy zakręconych kaloryferach. Ogranicz oglądanie tv - może niekoniecznie musi być włączony przez cały dzień. Zmień ]żarówki na co najmniej energooszczędne. Może dowiedz się jak to u Ciebie jest ze zmianą dostawcy prądu, może konkurencja ma taniej? Zamiataj, nie odkurzaj.
Ostatnio zmieniony ndz lip 28, 2013 11:49 am przez 456, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: spam
Powód: spam
hej:-) czy przy zakupie zmywarki zauważyliście znaczący spadek kosztów? zastanawiam się, czy to na pewno dobra inwestycja, co radzicie?:-)
Zmywarka to mniejsze rachunki za wodę i za prąd oraz oszczędność czasu własnego i ładniejsze dłonie. Zawsze byłam wrogiem zmywarki i nawet lubiłam zmywać tradycyjną metoda naczynia, ale to odeszło w przeszłość. Teraz zmywarka jest moim ulubionym sprzętem w domu.
Czajnik tradycyjny do gotowania wody na gazie bardzo umniejsza rachunki za prąd.Dłużej się czeka na zagotowanie wody, ale po pierwszym rachunku , który przyszedł po zmianie czajnika elektrycznego na zwykły, już wiem, że to była mądra decyzja.
Żarówki energooszczędne są w porządku, ale nie można stale ich gasić i zapalać.
W pralce warto używać funkcji oszczędne pranie dla niezbyt brudnych ubrań. mocniej zabrudzone ciuchy też się dopiorą jeśli dodamy odplamiacza (polecam ten z Biedronki). Silniejsze plamy można wcześniej namoczyć.
Nie szalejcie tez z ilością proszku i płynu do prania. Warto odmierzać dokładnie porcję na dane pranie. To tez spora oszczędność.
Nie lubię prasować i rzadko to robię, Tylko jak muszę. To też jakaś tam oszczędność prądu, ale i moje lenistwo też.
Czajnik tradycyjny do gotowania wody na gazie bardzo umniejsza rachunki za prąd.Dłużej się czeka na zagotowanie wody, ale po pierwszym rachunku , który przyszedł po zmianie czajnika elektrycznego na zwykły, już wiem, że to była mądra decyzja.
Żarówki energooszczędne są w porządku, ale nie można stale ich gasić i zapalać.
W pralce warto używać funkcji oszczędne pranie dla niezbyt brudnych ubrań. mocniej zabrudzone ciuchy też się dopiorą jeśli dodamy odplamiacza (polecam ten z Biedronki). Silniejsze plamy można wcześniej namoczyć.
Nie szalejcie tez z ilością proszku i płynu do prania. Warto odmierzać dokładnie porcję na dane pranie. To tez spora oszczędność.
Nie lubię prasować i rzadko to robię, Tylko jak muszę. To też jakaś tam oszczędność prądu, ale i moje lenistwo też.
Mój mąż chodzi za mną i gasi światła, bo ja akurat do oszczędnych nie należe niestety.
-
czoker
Jednym ze sprawdzonych przez moją rodzinę sposobów to montaż pisuaru. Jest nas trzech i żona. Przy takim modelu rodziny to się opłaca, duża oszczędność wody. Wiem że pisuar kojarzy się z toaleta publiczną ale są takie fajne z klapą.
ja oszczędzam na opłatach bankowych
chciałam odpocząć od pracy mam roczniaka
a co do tej zmywarki.. to czy muszę zwrócić uwagę na coś szczególnego, żeby wiedzieć że zaoszczędzę? jakieś funkcje?
Tu poczytaj:http://zycienaszczycie.pl/jak-oszczedzac-prad-na-co-dzien/
co prawda o większości z tych rzeczy juz pisałyście, ale ja jak sobie czytam takie artykuły to jakoś lepiej koduję te informacje
U mnie rachunki za prąd i gaz na 2 osoby to katastofa!!!
Najgorzej jest z prądem, nie jestem w stanie mojego narzeczonego nauczyć gaszenia światła, wyłączania tv na noc, nie mówiąc już o oszczędzaniu wody... już nawet sama, mimo alergii na detergenty, myję wszystkie naczynia, żeby się tyle wody nie lało bezsensownie ;]
co prawda o większości z tych rzeczy juz pisałyście, ale ja jak sobie czytam takie artykuły to jakoś lepiej koduję te informacje
U mnie rachunki za prąd i gaz na 2 osoby to katastofa!!!
Najgorzej jest z prądem, nie jestem w stanie mojego narzeczonego nauczyć gaszenia światła, wyłączania tv na noc, nie mówiąc już o oszczędzaniu wody... już nawet sama, mimo alergii na detergenty, myję wszystkie naczynia, żeby się tyle wody nie lało bezsensownie ;]
a co myślicie o zmywarkach z technologią 6-ty zmysł? temperatura i ciśnienie wody dostosowane są automatycznie. poza tym firma whirlpool ma w swojej ofercie zmywarki, które mogą zużyć nawet 6 litrów wody.
mój brat, aby zaoszczędzić na wodzie, która potrzebna mu do gospodarstwa, zainstalował sobie biologiczną oczyszczalnię ścieków i teraz może taką oczyszczoną wodą podlewać cały ogród, myć samochód itp. jakby nie było szkoda na takie rzeczy marnować wodę pitną, a dzięki temu nie dosyć, ze oszczędza pieniądze to jeszcze jest eko
Treść moderowana
Treść moderowana
U mnie dużo rzeczy chodzi na czuwaniu, np. monitor, nie moge mojego nauczyć, żeby wyłączał... :/
ja też często zapominam czegoś wyłączyć.. a co do tej oczyszczalni to jak ktoś mieszka na wsi to oczywiście bardzo fajne rozwiązanie ale niestety mieszkając w mieście w bloku nie można sobie na coś takiego pozwolić. ja właśnie staram się wybierać do swojego mieszkania odpowiedni sprzęt, żeby był energooszczędny. teraz zainteresowały mnie te zmywarki, bo przy zastosowaniu technologii 6-ty zmysł można zaoszczędzić do 50% wody, energii no i czasu i nie zależnie od tego, ile mamy załadunku.
Ja zauważyłam, jaką różnicę może zrobić wyłączanie urządzeń typu laptop czy telewizor, a nie zostawianie ich na czuwaniu. To jest plaga, bo nam wszystkim się wydaje, ze jak wyłączymy nasz komputer to nam praca odpłynie. Wierzcie lub nie ale mój poprzedni laptop, Lenovo ThinkPad x230, chodził w jakiejś formie praktycznie od momentu, kiedy go kupiłam do czasu, kiedy zorientowałam się, że moje rachunki za prąd są ok 15% większe.
Ja wyłączam wszystko. Już od jakiegoś czasu to robię. majątku na tym nie zbijemy ale warto.
-
pomcia
Żenująca reklama sklepu.kutzzz pisze:Ja zauważyłam, jaką różnicę może zrobić wyłączanie urządzeń typu laptop czy telewizor, a nie zostawianie ich na czuwaniu. To jest plaga, bo nam wszystkim się wydaje, ze jak wyłączymy nasz komputer to nam praca odpłynie. Wierzcie lub nie ale mój poprzedni laptop, Lenovo ThinkPad x230, chodził w jakiejś formie praktycznie od momentu, kiedy go kupiłam do czasu, kiedy zorientowałam się, że moje rachunki za prąd są ok 15% większe.
Oczywiście wyłączanie Z GNIAZDKA urządzeń po czasie jest widoczne w rachunkach.
Ja słyszałam kiedyś, że wyłączanie telewizora z gniazdka na noc to 20 zł oszczędności.. niestety nie pamiętam na jaki czas 
Dobre ustawienie sprzętów w kuchni to ponoć połowa sukcesu. Lodówka nie powinna grzać sie od innych sprzętów, piekarnik, zamrazarka, czy pralka.. wtedy musi zużyć więcej prądu zeby dobrze chłodzić.
No i zarówki led jak najbardziej, zmieniliśmy parę w grudniu i rachunki są niższe. Teraz przymierzamy się do kolejnej parti bo jednak na cały dom to spory wydatek. Ale po czasie zwróci sie na pewno.
No i zarówki led jak najbardziej, zmieniliśmy parę w grudniu i rachunki są niższe. Teraz przymierzamy się do kolejnej parti bo jednak na cały dom to spory wydatek. Ale po czasie zwróci sie na pewno.
-
Amaretto
Ja zauważyłam, że odkąd zainwestowałam w okna dobrej firmy, wysokiej jakości, drewniane - moje rachunki znacznie się zmniejszyły. Dotyczy to ogrzewania. Moim zdaniem na oknach nie warto oszczędzać. Jeżeli postawimy na jakość będą o wiele lepiej zatrzymywały ciepło, nie będą przepuszczały zimna.
Ostatnio zmieniony śr lip 03, 2013 5:36 pm przez Amaretto, łącznie zmieniany 2 razy.
A pomyślałaś może o tym aby wymienić lampy na inne?
Ja zauważyłam, że odkąd zainwestowałam w mieszkaniu w oświetlenie led rachunki za prąd znacznie się zmniejszyły. Poza tym takie taśmy led wyglądają moim zdaniem w mieszkaniu bardzo atrakcyjnie
Nadają mu nowoczesnego i stylowego charakteru.
No i ..,. łatwo się je montuje
Mój mąż nie jest wielkim majsterkowiczem ale z tym nie miał praktycznie żadnego problemu.
Treść moderowana
No i ..,. łatwo się je montuje
Treść moderowana
Ostatnio zmieniony pt lip 26, 2013 8:58 pm przez 456, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: SPAM
Powód: SPAM
-
Zatori
Polecam energy savery. Są to urządzenia, które podłącza się do wspolnego gniazdka z pralką, lodówką, TV lub innym sprzętem AGD RTV pobierającym dużo prądu. Energy saver reguluje fazy prądu i zmniejsza przepięcia, co sprawia, że urządzenia potrzebują minimum prądu do działania. Tak podaje producent. Co to praktyki, to działa - rachunek naprawdę jest mniejszy 
Po jakim czasie zauważyłaś oszczędność?