Co najlepsze na kolkę?

Wszystko na temat naszych małych pociech. Jak wychowywać dziecko? W jaki sposób się z nim bawić? Relacje z dzieckiem, trudne rozmowy właśnie w tym dziale.
ODPOWIEDZ
puderniczka
Fajna Kobietka

Co najlepsze na kolkę?

Post autor: puderniczka »

Swoje pytanie kieruje do mamuś które zmagały się z problemem kolki u niemowlęcia. Moja perełka ma 8 tygodni, od jakichś dwóch zaczęły się u niej właśnie bóle kolkowe. Wieczorami jest najgorzej, od 18-20 jest niespokojna, płacze, bardzo się napina. Podaję jej herbatkę koperkową, sama z porady koleżanki też piję, ale nie pomaga. Próbowałam jej nagrzewać brzuszek, masować, ale to też pomogło na dwa dni. Co możecie mi doradzić? czuję się już bezsilna, a nie mogę patrzeć jak się tam męczy :/
golden_eye

Re: Co najlepsze na kolkę?

Post autor: golden_eye »

U nas herbatka koperkowa powodowała jeszcze większe wzdęcia, więc jej bym nie polecała. Jak było bardzo źle, to podawałam czopki homeopatyczne, ale na początek spróbuj jakichś kropelek, jest tego pełno w aptece i można podawać je już od 1-go miesiąca życia.
U nas pomagała jeszcze suszarka do włosów ;)
Maggie
Jestem tu nowa :)

Post autor: Maggie »

Herbatka koperkowa z melisą i anyżem, owszem może pomóc ale nie sam koper który wzmaga wzdęcia. Poza tym masaże, kompresy ciepłe na brzuszek lub ciepły termofor, jakieś kropelki i powinno pomóc.
http://ancymonki.pl/
limonka

Post autor: limonka »

Sama też zmagałam się z tym problemem..
Znalazłam w końcu Infacol ( bardzo tani ) i pomógł mojej gadzince. Ten lek zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się gazów, zmniejsza wzdęcia i napięcie żołądka w tym właśnie te kolki.
kotlinka

Post autor: kotlinka »

Lek znam, jak mój maluszek miał kolki także podawałam i kolki ustępowały. Ja miałam spokój i mały też. Dodatkowo zaczęłam mu dawać herbatki ziołowe, żeby mógł naturalnie sobie "pobączyć" i żeby nie cierpiał:)
bluszcz

Post autor: bluszcz »

Maggie pisze:Herbatka koperkowa z melisą i anyżem, owszem może pomóc ale nie sam koper który wzmaga wzdęcia. Poza tym masaże, kompresy ciepłe na brzuszek lub ciepły termofor, jakieś kropelki i powinno pomóc.
Maggie - wyjęłaś mi to z ust (z klawiatury :?: ;) ) Dobrze też zachować jak największy spokój, by maluszek go wyczuwał.
golden_eye

Post autor: golden_eye »

bluszcz pisze:
Maggie pisze: Dobrze też zachować jak największy spokój, by maluszek go wyczuwał.
Czasem o ten spokój jest najtrudniej, gdy maluch krzyczy jak opętany, a my nie umiemy mu pomóc ;). Ale popieram, dużo ciepła, miłości, przytulania, noszenia, masowania :)
limonka

Dokładnie. Małe dzieci od urodzenia potrzebują czułości i pieszczot ze strony rodziców. To chyba jeden z najważniejszych rzeczy jakie możemy im dać jeszcze od siebie.
kotlinka

Post autor: kotlinka »

wiadomo, że sytuacja gdy maluch płacze nie jest komfortowa i ciężko się nie denerwować, ale ja zawsze jak podam mojemu bobaskowi infacol to staram się uspokoić, bo mam świadomość, że ten lek zawsze nam pomagał, dopiero jakby nie pomógł to bym sie denerwowała, ale na moje szczęście nie miałam jeszcze tak dramatycznej sytuacji, że wszytko moje sprawdzone sposoby zawiodły.:)
limonkanesti

Post autor: limonkanesti »

ja glownie stosuje domowe sposoby :) przynajmniej staram sie, a jesli nie skutkuja, wtedy infacol. Ale na szczescie do tej pory kolka trafila sie tylko chyba 6 razy ;) w tym w 4 przypadkach podzialaly domowe sposoby ;)
limonka

Jednak dobrze mieć w apteczce w razie konieczności jakieś krople dla dziecka. Ten infacol jest bardzo dobry i nie dziwie się, że wiele osób go stosuje.
Kiedy się zaniedba to chyba tylko pogotowie by ratowało.. aż mi się żal robi, gdyby trzeba było męczyć takie małe maleństwo po lekarzach..
ODPOWIEDZ