Ciąża - czas oczekiwania...

Masz problemy ze zdrowiem? Jak dbasz o swoje zdrowie? Wszystko na temat chorób, leczenia, profilaktyki oraz opinie na temat służby zdrowia piszemy tutaj.
ODPOWIEDZ
gohusia

Ciąża - czas oczekiwania...

Post autor: gohusia »

Jakie leki, preparaty lecznicze, witaminowe przyjmowaliście w ciąży? jak sobie radzicie z okropnymi skurczami łydek i nie tylko. wiem że magnez ale może coś jeszcze warto przyjmować?
Czy wogóle łykaliście folik przed ciążą?
elzbieta45
Kobietka Expert

Re: Ciąża - czas oczekiwania...

Post autor: elzbieta45 »

tak kwas foliowy jest ok . ja nie brałam zadnych preparatow wolałam jesc warzywa owoce naturalne
Be-Be

Post autor: Be-Be »

ja brałam miesiąc wcześniej kwas foliowy, potem jak już zaszłam to folik obowiązkowo, a ok 12-13 tygodnia witaminy z żelazem i jodem. Najbardziej opłacalny w tej kwestii jest jak dla mnie Falvit Mama, ok 40zł za 60 tabletek, starcza na 2 miesiące, inne tego typu preparaty są koszmarnie drogie i mało wydajne niestety. No i magnez obowiązkowo, ok 1 gram dziennie, ale i tak mam obrzęki i skurcze, taka fizjonomia :(
elzbieta45
Kobietka Expert

Post autor: elzbieta45 »

to tez moze byc taka natura człowieka
babka_na_medal
Jestem tu nowa :)

Post autor: babka_na_medal »

elzbieta45 pisze:tak kwas foliowy jest ok . ja nie brałam zadnych preparatow wolałam jesc warzywa owoce naturalne
Ja ostatnio słyszałam, że jednak powinno się w ciąży przyjmować specjalne preparaty witaminowe bo kobieta w tym czasie ma na nie większe zapotrzebowanie. Mój ginekolog mi przepisał witaminy prenatal te klasyczne a potem się przeziębiłam i poszłam do niego po coś żeby mi szybko przeszło i dostałam prenatal gripcare.
lexie

Post autor: lexie »

Folik przed ciążą no i w trakcie obowiązkowo. A inne witaminki to już co lekarz zaleci:)
gohusia

Post autor: gohusia »

Ja przyjmowałam też folik ale oprócz niego w późniejszym etapie brałam magnez na częste skurcze łydek a potem macicy. magnez miałam w syropie wraz z kwasami omega (prenalen). dodatkowo co 2 dni łykałam witaminy dla kobiet w ciąży.
a jak radzicie sobie właśnie z przeziębieniami?
Tusia

Post autor: Tusia »

gohusia pisze: a jak radzicie sobie właśnie z przeziębieniami?
Mysle, ze dla kobiet w ciazy ten okres i ten problem jest jednym z gorszych bo ciezko 24 h na dobe dbac o siebie na tip top, a o oslabienie nie trudno. W aptece niestety jest niewiele naturalnych produktow szczegolnie dla kobiet w stanie bogoslawionym.
Awatar użytkownika
Nosia
Fajna Kobietka

Post autor: Nosia »

Hej, dołączam do staraczek. Na razie biorę tylko folik i zaczynamy staranka o dzidziusia. Mam na początek pytanko, czy przyszły tatuś też powinien brać kwas f.?
shila87
Jestem tu nowa :)

Post autor: shila87 »

Kwas foliowy ok, ale jeżeli masz defekt enzymatyczny jak połowa kobiet to on i tak Ci nic nie da.. Lepiej łykać metafolinę, gdyż ona przyswaja się na 100%.
a_gatka

Post autor: a_gatka »

Nosia pisze:Hej, dołączam do staraczek. Na razie biorę tylko folik i zaczynamy staranka o dzidziusia. Mam na początek pytanko, czy przyszły tatuś też powinien brać kwas f.?
Nie zaszkodzi mu. :)
kaira1987
Miła Kobietka

Post autor: kaira1987 »

Jak najbardziej, mężczyźni też mogą brac kwas foliowy, jest to nawet wskazane :)
marzą mi się ekskluzywne meble
allison
Fajna Kobietka

Post autor: allison »

gohusia pisze:Ja przyjmowałam też folik ale oprócz niego w późniejszym etapie brałam magnez na częste skurcze łydek a potem macicy. magnez miałam w syropie wraz z kwasami omega (prenalen). dodatkowo co 2 dni łykałam witaminy dla kobiet w ciąży.
a jak radzicie sobie właśnie z przeziębieniami?
gohusia a przyjmowałaś jakieś suplementy przed zajściem w ciążę? Jakie witaminy łykałaś?
Awatar użytkownika
Nosia
Fajna Kobietka

Post autor: Nosia »

defekt czy nie, z tego co wiem, to nie ma na to badania, więc wydaje mi się, że to jakiś wymysł
Folik był popularny odkąd pamiętam i nie widzę powodu aby go zmieniać na cokolwiek innego

:baby
ODPOWIEDZ