Ciąża - czas oczekiwania...
-
gohusia
Ciąża - czas oczekiwania...
Jakie leki, preparaty lecznicze, witaminowe przyjmowaliście w ciąży? jak sobie radzicie z okropnymi skurczami łydek i nie tylko. wiem że magnez ale może coś jeszcze warto przyjmować?
Czy wogóle łykaliście folik przed ciążą?
Czy wogóle łykaliście folik przed ciążą?
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
Re: Ciąża - czas oczekiwania...
tak kwas foliowy jest ok . ja nie brałam zadnych preparatow wolałam jesc warzywa owoce naturalne
-
Be-Be
ja brałam miesiąc wcześniej kwas foliowy, potem jak już zaszłam to folik obowiązkowo, a ok 12-13 tygodnia witaminy z żelazem i jodem. Najbardziej opłacalny w tej kwestii jest jak dla mnie Falvit Mama, ok 40zł za 60 tabletek, starcza na 2 miesiące, inne tego typu preparaty są koszmarnie drogie i mało wydajne niestety. No i magnez obowiązkowo, ok 1 gram dziennie, ale i tak mam obrzęki i skurcze, taka fizjonomia 
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
to tez moze byc taka natura człowieka
-
babka_na_medal
- Jestem tu nowa :)
Ja ostatnio słyszałam, że jednak powinno się w ciąży przyjmować specjalne preparaty witaminowe bo kobieta w tym czasie ma na nie większe zapotrzebowanie. Mój ginekolog mi przepisał witaminy prenatal te klasyczne a potem się przeziębiłam i poszłam do niego po coś żeby mi szybko przeszło i dostałam prenatal gripcare.elzbieta45 pisze:tak kwas foliowy jest ok . ja nie brałam zadnych preparatow wolałam jesc warzywa owoce naturalne
-
lexie
Folik przed ciążą no i w trakcie obowiązkowo. A inne witaminki to już co lekarz zaleci:)
-
gohusia
Ja przyjmowałam też folik ale oprócz niego w późniejszym etapie brałam magnez na częste skurcze łydek a potem macicy. magnez miałam w syropie wraz z kwasami omega (prenalen). dodatkowo co 2 dni łykałam witaminy dla kobiet w ciąży.
a jak radzicie sobie właśnie z przeziębieniami?
-
Tusia
Mysle, ze dla kobiet w ciazy ten okres i ten problem jest jednym z gorszych bo ciezko 24 h na dobe dbac o siebie na tip top, a o oslabienie nie trudno. W aptece niestety jest niewiele naturalnych produktow szczegolnie dla kobiet w stanie bogoslawionym.gohusia pisze: a jak radzicie sobie właśnie z przeziębieniami?
Hej, dołączam do staraczek. Na razie biorę tylko folik i zaczynamy staranka o dzidziusia. Mam na początek pytanko, czy przyszły tatuś też powinien brać kwas f.?
Kwas foliowy ok, ale jeżeli masz defekt enzymatyczny jak połowa kobiet to on i tak Ci nic nie da.. Lepiej łykać metafolinę, gdyż ona przyswaja się na 100%.
-
a_gatka
Nie zaszkodzi mu.Nosia pisze:Hej, dołączam do staraczek. Na razie biorę tylko folik i zaczynamy staranka o dzidziusia. Mam na początek pytanko, czy przyszły tatuś też powinien brać kwas f.?
Jak najbardziej, mężczyźni też mogą brac kwas foliowy, jest to nawet wskazane 
marzą mi się ekskluzywne meble
gohusia a przyjmowałaś jakieś suplementy przed zajściem w ciążę? Jakie witaminy łykałaś?gohusia pisze:Ja przyjmowałam też folik ale oprócz niego w późniejszym etapie brałam magnez na częste skurcze łydek a potem macicy. magnez miałam w syropie wraz z kwasami omega (prenalen). dodatkowo co 2 dni łykałam witaminy dla kobiet w ciąży.
defekt czy nie, z tego co wiem, to nie ma na to badania, więc wydaje mi się, że to jakiś wymysł
Folik był popularny odkąd pamiętam i nie widzę powodu aby go zmieniać na cokolwiek innego

Folik był popularny odkąd pamiętam i nie widzę powodu aby go zmieniać na cokolwiek innego