Chrzan i pomysł na jego zastosowanie:)
- CynamonkaZrodzynkiem
- Extra Kobietka
Chrzan i pomysł na jego zastosowanie:)
Tak się składa, że mam go w domu bardzo dużo. Jako dodatku to jaj, wędlin czy mięs prosto ze słoika nie używamy ponieważ nam to nie smakuje. Jedyne to barszcz lub żur. Ogólnie lubię chrzan ale może podpowiecie jak go jeszcze używać i może macie jakieś przepisy gdzie się go wykorzystuje?
Amantium irae amoris integratio.
Re: Chrzan i pomysł na jego zastosowanie:)
poszukaj przepis na sos chrzanowy...
bardzo dobry...
no i oczywiście ćwikła
no i oczywiście ćwikła
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
ja robię paste chrzanową.. gotuje 5 jaj na twardo, dodaję starty chrzan, zalęzy jaką kto lubi ostrość:) , 1 łyżkę śmietany i 1 łyżkę majonezu, sól i pieprz do smaku i na parę godzin do lodówki żeby się przegryzło:) polecam bo jest naprawde smaczna:)
jajka mają być zmielone 2 razy,ale mozesz zetrzec i później blenderem zmiksować
- CynamonkaZrodzynkiem
- Extra Kobietka
I może by zastosowana na wędliny, jaja czy mięsa i bezpośrednio na chleb? A właściwie jak kto lubi
a muszę spróbować
Amantium irae amoris integratio.
Tak, dokładnie, na kanapki, albo nadziać wędlinki można i na półmisek.. no róznie jak kto chce
polecam, bo nawet mężowi posmakowała chociaż nie przepada za takimi rzeczami 
a jeśli dużo by Ci wyszło to możesz normalnie do słoiczków włożyć i zapasteryzować.. Ja tak nie próbowałam, ale moja ciocia tak robi.
Może też być jako taki ciepły sos do mięs, np. tutaj masz przepis -
Ozory wieprzowe w sosie chrzanowym
Ozory są to najbardziej wartościowe podroby. Ilość białka oraz składników mineralnych jest taka jak w mięsie. Są bardzo delikatne i smaczne, zwłaszcza polane wyrazistym sosem chrzanowym czy cytrynowym. Przepisy na ozory, sos chrzanowy oraz surówkę są autorstwa BeatySz. Polecam
Porcja dla 3 osób
Składniki:
* 2 – 3 ozorki wieprzowe,
* bulion warzywny,
Sos chrzanowy:
* trochę bulionu z gotowania ozorków,
* 1 łyżka mąki,
* 1 łyżka masła,
* 2 łyżki chrzanu,
* 2 łyżki śmietany,
* sól.
1. Umyte ozory zalać wodą, gotować 5 minut, zmienić wodę i powtórzyć czynność jeszcze 2 – 3 razy.
2. Następnie zalać bulionem warzywnym, gotować do miękkości (w szybkowarze 15 minut).
3. Ostudzić, a potem obrać ze skóry, pokroić w plastry i przełożyć do bulionu.
4. W tym czasie przygotować sos: zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić przecedzonym bulionem (z gotowania ozorków), gotować na małym ogniu stale mieszając, dodać chrzan i sól do smaku, pod koniec gotowania zaciągnąć śmietaną.
5. Ozory podawać polane sosem chrzanowym, z ziemniakami z wody oraz surówką z marchewki
Ozory wieprzowe w sosie chrzanowym
Ozory są to najbardziej wartościowe podroby. Ilość białka oraz składników mineralnych jest taka jak w mięsie. Są bardzo delikatne i smaczne, zwłaszcza polane wyrazistym sosem chrzanowym czy cytrynowym. Przepisy na ozory, sos chrzanowy oraz surówkę są autorstwa BeatySz. Polecam
Porcja dla 3 osób
Składniki:
* 2 – 3 ozorki wieprzowe,
* bulion warzywny,
Sos chrzanowy:
* trochę bulionu z gotowania ozorków,
* 1 łyżka mąki,
* 1 łyżka masła,
* 2 łyżki chrzanu,
* 2 łyżki śmietany,
* sól.
1. Umyte ozory zalać wodą, gotować 5 minut, zmienić wodę i powtórzyć czynność jeszcze 2 – 3 razy.
2. Następnie zalać bulionem warzywnym, gotować do miękkości (w szybkowarze 15 minut).
3. Ostudzić, a potem obrać ze skóry, pokroić w plastry i przełożyć do bulionu.
4. W tym czasie przygotować sos: zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić przecedzonym bulionem (z gotowania ozorków), gotować na małym ogniu stale mieszając, dodać chrzan i sól do smaku, pod koniec gotowania zaciągnąć śmietaną.
5. Ozory podawać polane sosem chrzanowym, z ziemniakami z wody oraz surówką z marchewki
Ostatnio zmieniony pt wrz 26, 2014 10:14 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
Powód: SPAM
Mam trochę chrzanu, musiała bym cos z nim zrobić.
Może faktycznie sos chrzanowy
Macie jakieś sprawdzone przepisy ??
Może faktycznie sos chrzanowy
Macie jakieś sprawdzone przepisy ??
.. bo w oczach tkwi siła duszy...