Chemia w kosmetykach
-
magdaanowak2
- Jestem tu nowa :)
Chemia w kosmetykach
Co uważacie o chemii w kosmetykach?
SPAM, znalazłam ten wpis koleżanki o dodatkach do kosmetyków, myślę, że one mają znaczenie. Używałam kiedys kosmetyków firmy Garnier, ale wiem, że tam jest duuużo konserwantów itd i skóra wcale nie wygląda dobrze. Z drugiej strony, skóra chyba jest mocną barierą, żeby te zle substancje nie weszły.
SPAM, znalazłam ten wpis koleżanki o dodatkach do kosmetyków, myślę, że one mają znaczenie. Używałam kiedys kosmetyków firmy Garnier, ale wiem, że tam jest duuużo konserwantów itd i skóra wcale nie wygląda dobrze. Z drugiej strony, skóra chyba jest mocną barierą, żeby te zle substancje nie weszły.
Ostatnio zmieniony śr sie 13, 2014 11:39 am przez Hadassa, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: za link podziękujemy
Powód: za link podziękujemy
Re: Chemia w kosmetykach
Niestety ale nie jest mozliwe calkowite wyeliminowanie chemii nie tylko
z kosmetykow , ale rowniez z innych produktow czy artykulow.
Chemia jest i bedzie obecna w naszym zyciu czy to sie nam podoba czy tez nie.
Dlatego mysle, ze nie warto traktowac chemii jako zla koniecznego, bo czasami jest wrecz potrzebna.
Firmy kosmetyczne w trosce o zdrowie skory ograniczaja w produkcji kosmetykow szereg dodatkow i konserwantow .
Zreszta na rynku, jest cala gama kosmetykow ktore nie zawieraja substancji konserwujacych i alergenow wszelkiej masci.
Mozna cos naprawde dobrego znalezc , ale trzeba bardzo szukac.
Zreszta w necie az sie roi od reklam kosmetykow bez parabenow i oczywiscie wszyscy solennie zapewniaja , ze kosmetyki sa wylacznie z produktow naturalnych i upraw ekologicznych .
A co najwazniejsze , ze ponoc nie ma tak grama chemii.
Nic bardziej blednego, bo firma Dr Organic ma w swojej ofercie szampon z olejem arganowym ktory niby jest super naturalny a po umyciu swedzi skora glowy jak diabli.
Wiec jak to jest z ta naturalnoscia?
Bo jakos po szamponie z chemia nie mialam takich problemow.
z kosmetykow , ale rowniez z innych produktow czy artykulow.
Chemia jest i bedzie obecna w naszym zyciu czy to sie nam podoba czy tez nie.
Dlatego mysle, ze nie warto traktowac chemii jako zla koniecznego, bo czasami jest wrecz potrzebna.
Firmy kosmetyczne w trosce o zdrowie skory ograniczaja w produkcji kosmetykow szereg dodatkow i konserwantow .
Zreszta na rynku, jest cala gama kosmetykow ktore nie zawieraja substancji konserwujacych i alergenow wszelkiej masci.
Mozna cos naprawde dobrego znalezc , ale trzeba bardzo szukac.
Zreszta w necie az sie roi od reklam kosmetykow bez parabenow i oczywiscie wszyscy solennie zapewniaja , ze kosmetyki sa wylacznie z produktow naturalnych i upraw ekologicznych .
A co najwazniejsze , ze ponoc nie ma tak grama chemii.
Nic bardziej blednego, bo firma Dr Organic ma w swojej ofercie szampon z olejem arganowym ktory niby jest super naturalny a po umyciu swedzi skora glowy jak diabli.
Wiec jak to jest z ta naturalnoscia?
Bo jakos po szamponie z chemia nie mialam takich problemow.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niedawno radziłam się w tej sprawie. Ponoć w kosmetykach ilość parabenów i sztucznych domieszek jest kontrolowana. Ma być ich tyle, aby nie zatykały skóry.
W wiekszosci kosmetyków znajdują się jakieś chemiczne dodatki które na bank szkodzą skórze. Ja do makijażu używam kosmetyków mineralnych Earthnicity bo mają naturalny skład, żadnych konserwantów i parabenów więc nie zapychaja skóry i nie wywołują podrażnień, a wręcz poprawiają jej stan. Warto zainwestować bo twarz mamy tylko jedną !
-
zenonmilton
A gdzie tej chemii nie ma. W jedzeniu, napojach chyba juz jest taki nasz świat
-
Rzesy-Sklep_pl
- Miła Kobietka
Niestety to smutna prawda i muszę przyznać Ci rację,chemia jest obecnie dzisiaj wszędzie,zarówno w żywności jak i kosmetykach,ale zdarzają się takie gdzie jest jej jednak śladowej ilości,są to oczywiście kosmetyki naturalne.
-
babeczka123
Ja używam dermokosmetyków, mam wrażenie, że są trochę mniej chemiczne niż reszta. W dodatku powstaje coraz więcej sklepów, które nimi handlują w fajnych cenach np ziko dermo
Także wole naturalne dermokosmetyki, rzeczywiście w Ziko mają szeroki wybór i po dobrej cenie:-)
Ale pamiętajcie żeby w tym wszystkim nie przesadzić, bo sama natura tez nie zawsze może nam pomóc i spowodowac uczulenia oraz podrażnienia. Wszystko trzeba stosować z głowa, bo nie każdy kosmetyk drogeryjny to sama chemia, sa i wsród nich perełki, które dobrze działają. Ja stawiam na naturalna pielęgnacje lubię kosmetyki ziolowe Fitomedu, babuszka agafia, love2mix, drorganic, planetaorganica, rozne oleje naturalne - ale siegam i po takie dgregryjne. Do włosów np odzywka Garniera mi pasuje, z the body shop duzo kosmetykow