Blizna po zabiegu
Blizna po zabiegu
Moja córka miała ostatnio przeprowadzany niewielki zabieg chirurgiczny - usuwanie pieprzyka z karku. Pieprzyk nie był duży, ale był w takim miejscu, że ciągle zahaczały o niego ubrania albo szczotka do włosów, krwawił i bolał. Po zabiegu miała dwa szwy, które zostały już usunięte, ale oczywiście został ślad. Na razie ma długie włosy i tego nie widać, ale może kiedyś zechce mieć krótkie. Poradźcie proszę, czym najlepiej smarować taką świeżą bliznę, żeby się ładnie zagoiła?
Re: Blizna po zabiegu
Blizne czy rane? Bo chyba najpierw wszystko sie musi wygoic..
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
Najlepiej udać się do lekarza jeśli wygląda to nie ciekawie 
chirurgia intymna - intymnie bez problemów 
To była mała rana i jest już zagojona. Od zabiegu minęły jakieś 3 tygodnie. Wydaje mi się, że im szybciej podziałam tym lepiej, tylko nie wiem czym. Koleżanka poleciła mi jakąś maść, nie pamiętam nazwy, ale tak potwornie śmierdziała cebulą, że córka, która zawsze była bardzo wrażliwa na zapachy, odmówiła jej stosowania. Naprawdę nikt nic nie może polecić?Hadassa pisze:Blizne czy rane? Bo chyba najpierw wszystko sie musi wygoic..
A ile córka ma lat? Są specjalne plastry na blizny, Sutricon, siostra stosowała po cesarce, ale nie wiem czy można ich używac u dzieci, musiałabyś poczytać albo zapytać w aptece.
Ja stosowałam na blizny po wycięciu wyrostka żel z serii Sutricon ale słyszałam też że dla dzieci mają specjalną serię
To moja najstarsza córka, która ma 12 lat. A jak działa ten Sutricon? I co lepiej, żel czy plastry?
No to juz od Was chyba zależy. Plastry są łatwiejsze w użyciu, naklejasz i z głowy, ale mają kształt prostokątny, można ewentualnie dociąć na wymiar. Żel nałożysz spokojnie np. na nieregularną bliznę lub sporo blizn w jednym miejscu jak na przykład po trądziku, ale musisz poczekać aż wyschnie. No i różnica jest też w cenie 
To ja chyba żel kupię, bo ta blizna nie jest duża i jest na karku. A cenowo jak to wygląda?
20-25 zł w zależności od apteki, to nie jest duży koszt. Tubka ma 15 ml, na małą bliznę wystarczy na długo 
Kupiłam i smaruję dwa razy dziennie. Czekam na efekty. Żel jest przezroczysty i matowy, kompletnie go nie widać i nie czuć (na szczęście, bo nie dałaby się smarować). Jak myślicie, kiedy można spodziewać się jakiejś zmiany?
Blizna musi byc calkuem wygojona by stosowac cos na nia?
.. bo w oczach tkwi siła duszy...
- Diabliczka1980
- Miła Kobietka
Laseczki które używają ten żel powiedzcie mi po jakim czasie już widać pierwsze efekty?
Blizna musi być zagojona, sucha, ale potem im wcześniej się zacznie tym lepiej. Co do efektów to różnie jest, jak są głębsze, większe blizny to trwa to dłużej. Ale ogólnie powinno się stosować 2-6 m-cy.
Zapytaj dermatologa, bo nie wiemy w jakim stadium jest ta blizna 
U nas efekty już widać - smarujemy ponad 3 tygodnie - sama blizna zrobiła się biała i w dotyku jest taka jak zdrowa skóra, tzn w miejscu dawnej rany nie ma zgrubienia. Miejsca po szwach właściwie nie widać, zostały maluteńkie kropeczki. Smarujemy wytrwale dalej.
Ostatnio widziałam w aptece, że pojawiły się plastry dla dzieci, sutricon kids, z efektem tatuażu, to możecie teraz zaszaleć 
Już widzę moją 12-letnią córkę z tygryskiem albo spidermanem na karku
Nie ma opcji
Ale dla młodszych pomysł fajny
Są specjalne maści na blizny, nazwy teraz nie pamiętam ale ważne aby wcześnie zacząć stosować
Ulubiony przepis Naleśniki z serem
Blog prywatny
Blog prywatny
- ScarletLukia
- Miła Kobietka
A te plastry dla dzieci jakiej są wielkości, w razie co można je przycinać?
-
michalina90
- Fajna Kobietka
U małych dzieci blizny mają tendencję do blaknięcia, niektóre te niewielkie znikają, ale są dostępne maści na blizny, warto spróbować. Wiem, że dobre są maści polecane na blizny po oparzeniach, działają dosyć skutecznie.
grywalizacja na http://sanitera.pl
A co pomoże na blizny po ospie? Synek ma trochę tego na buzi
próbowaliśmy już jednej maści ale dostał od niej uczulenia
plastry na twarz nie bardzo, chociaż dzieciom i tak wszystko jedno w sumie
Ja u córki stosuję żel sutricon, też ma kilka kropek po ospie na twarzy. Nakładając żel chwilę masuję i to wszystko. Nie widać do na twarzy, jest matowy, także fajnie sie sprawdza.
Długo już stosujesz ten żel u córki? To też na starsze blizny pomoże? Ma jedną taką przy brodzie już od roku albo dłużej po tym jak sobie zamkiem buzię przyciął :/