blizna po cesarce

Masz problemy ze zdrowiem? Jak dbasz o swoje zdrowie? Wszystko na temat chorób, leczenia, profilaktyki oraz opinie na temat służby zdrowia piszemy tutaj.
ODPOWIEDZ
donatka
Fajna Kobietka

blizna po cesarce

Post autor: donatka »

Jak dbałyście o swoją bliznę po cesarce? Stosowałyście jakąś specjalną pielęgnację czy tylko szare mydło i tyle? Koleżanka rodziła jakiś czas temu i mówi, że rana bardzo źle jej się goi, ma powikłania i chyba będzie musiała się położyć do szpitala bo nie wygląda to dobrze, jakieś zakażenie się wdało.
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Re: blizna po cesarce

Post autor: Jamelia »

Na początku psikałam octeniseptem po kąpieli ale to przez pierwszy tydzień no i nie myłam tego miejsca gąbką tylko ręką bo w gąbce mogą być zarazki. A później normalnie i niczym już nie psikałam.
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
a_gatka

Post autor: a_gatka »

Ja podobnie, octenisept.
Awatar użytkownika
pączkuszka
Jestem tu nowa :)

Post autor: pączkuszka »

Jeżeli rana jest bardzo świeża i sącząca to jednak lepiej uważać czym sie myje, czyli żadnej zbędnej chemii. Tak jak koleżanka wyżej pisze. Później można nakładać kremy, gdy już będzie zabliźnione by nie było aż tak widocznej tej blizny.
„Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu” – Antoine de Saint-Exupéry, „Mały Książę”
Janinka88

Post autor: Janinka88 »

Ja po cesarce nie mogła wrócić do takiego samego współżycia jak przed ciążą, myślałam że tak już będzie, jednak lekarz polecił mi urządzenie do ćwiczenia mięśni rozszerzacz pochwy vagiwell. Po jego pół rocznym stosowaniu powróciłam do sprawności i dziś planuje kolejna ciążę.
Awatar użytkownika
zula

Post autor: zula »

octenisept i szare mydło :)
mariolaZ

Post autor: mariolaZ »

Ja polecam zabieg laserem Icoone :) Dla mnie rewelacja - blizna pozostała już tylko wspomnieniem ;) Robiłam zabieg w klinice Idealiste w Poznaniu i powiem ci, że lepiej trafić nie mogłam - bardzo profesjonalny zespół, sam zabieg dla mnie też był OK no i najważniejsze - są efekty!
Awatar użytkownika
Jamelia
Moderatorka

Post autor: Jamelia »

Janinka88 pisze:Ja po cesarce nie mogła wrócić do takiego samego współżycia jak przed ciążą, myślałam że tak już będzie, jednak lekarz polecił mi urządzenie do ćwiczenia mięśni rozszerzacz pochwy vagiwell. Po jego pół rocznym stosowaniu powróciłam do sprawności i dziś planuje kolejna ciążę.

Nie na temat...
Zawsze trzeba podejmować ryzyko.Tylko wtedy uda nam się pojąć, jak wielkim cudem jest życie...
cobek

Post autor: cobek »

Czy jest jakiś sposób by całkowicie usunąć taką bliznę? Czy któraś z Was pozbyła się blizny na dobre?
MarleniaF

Post autor: MarleniaF »

Oczywiście, że można takie blizny usunąć. Nie wszystkie matki czują sie komfortowo z bliznami po CC wiele chce je usuwać. To nie jest nawet takie trudne. Można w klinice medycyny estetycznej, albo maściami i żelami. Zależy jaki masz budżet i jak szybko chcesz ją usunąć. Jak masz czas to polecam sprawdzić Contractubexa, jeśli chcesz na raz to powinnaś odwiedzić jakiegoś lekarza i pójść na zabieg laserowy
ninka88

Post autor: ninka88 »

Smarowałam taka śmierdzącą maścią, później takie plastry kupiłam. Poszłam do fizjoterapeutki musiałam mobilizować bliznę, szczotkować brzuch i ją. Z uwagi na powikłania po ciąży miałam też zalecane ćwiczenia. Po 3 wizytach i fizjoterapeutki blizna nie ma zrostów i już jest wszystko ok. Wiadomo brzuch wchłania się do roku więc taka galareta jeszcze jest w okolicy pępka. Z tym, że ja urodziłam bliźniaki to i tak nie ma tragedii :D
ODPOWIEDZ