forum kobiece, dla kobiet

Panel logowania

Login:

Hasło:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj siÄ™

Problem nietrzymania moczu po ciąży- pomocy

Masz problemy ze zdrowiem? Jak dbasz o swoje zdrowie? Wszystko na temat chorób, leczenia, profilaktyki oraz opinie na temat służby zdrowia piszemy tutaj.

Problem nietrzymania moczu po ciąży- pomocy

Postprzez plutka » 24 lis 2011, o 19:45

Cześć dziewczyny!!!
Mam problem z nietrzymaniem moczu po ciąży, próbowałam róznych leków
ale nic nie pomaga.
Słyszałam że można to robić za pomocą rehabilitacji czy wiecie gdzie można się udać z tym problemem.
Z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Kasiula
plutka
PoczÄ…tkujÄ…ca

Reklama

Re: Problem nietrzymania moczu po ciąży- pomocy

Postprzez LuÅ›ka » 25 lis 2011, o 17:44

idź do ginekologa, on na pewno Ci coś poradzi :)
przeważnie w poradniach ginekologicznych jest poradnia nietrzymania moczu, tam najlepiej szukać rozwiązania problemu.
Obrazek
Obrazek
reklama - firmy z branż Zdrowie/Uroda z woj. pomorskiego, dolnośląskiego w katalogach
Luśka
Moderatorka

Postprzez plutka » 25 lis 2011, o 19:18

Witam!!!

Byłam u ginekologa i powiedział że najlepsza jest rehabilitacja w tej sprawie ale nie wiem gdzie było by najlepiej-może być prywatnie
Pozdrawiam
Kasiula
plutka
PoczÄ…tkujÄ…ca

Postprzez Karo77 » 5 gru 2011, o 19:45

cześć, ja trafiłam do rehabilitantki na Kobierzyńską i super, pomogło
Karo77
PoczÄ…tkujÄ…ca

Postprzez znajomek » 15 sty 2012, o 04:18

Hey jest takie ćwiczenie co sie nazywa ĆWICZENIE KEGLA
to jest na nie trzymanie moczu
pomaga.
znajomek
Miła Kobietka

Postprzez znajomek » 15 sty 2012, o 04:22

Ćwiczenia Kegla to ćwiczenia zaprojektowane w latach 40. XX wieku przez amerykańskiego lekarza Arnolda Kegla dla wzmocnienia mięśnia łonowo-guzicznego (łac. musculus pubococcygeus). Ćwiczenia mają na celu wzmocnienie i naukę kontrolowania mięśni dna miednicy, zwanych czasem mięśniami Kegla. Ćwiczenia Kegla polegają na zaciskaniu mięśni pochwy i odbytu na ok. 8-10 sekund i powtarzaniu tej czynności w krótkich odstępach czasu zaczynając od 5 powtórzeń dochodząc aż do 25 w miarę wzmacniania się mięśni[1]. Wzmocnione i bardziej elastyczne mięśnie ułatwiają poród, zapobiegają opuszczaniu się narządów i wysiłkowemu nietrzymaniu moczu[2], zwiększają też satysfakcję seksualną kobiet[3]. Ćwiczenia te nie są mniej efektywne niż stymulowanie mięśni przepony miednicy za pomocą prądu elektrycznego, a wręcz przeciwnie, są zalecane ponieważ nie stanowią tak wielkiego obciążenia psychicznego i czasowego dla pacjentek[4].

Przy opracowaniu tej metody Arnold Kegel zastosował urządzenie działające podobnie do aparatu do mierzenia ciśnienia. Kobieta z sondą w pochwie uczyła się kurczyć mięśnie, obserwując zmiany wychylenia słupka rtęci[potrzebne źródło]. Na podobnej zasadzie opiera się metoda biofeedback. Wykorzystuje się do tego aparaturę elektroniczną, która pokazuje podłączonej do niej osobie (w formie sygnału akustycznego albo świetlnego), jak mocno i jak długo kurczy ona mięśnie. Ćwiczenia Kegla są bardziej efektywne, jeśli stosuje się podczas nich specjalne ciężarki dopochwowe.

Ćwiczenia Kegla jako leczenie kłopotów z nietrzymaniem moczu polecane są również mężczyznom[5]. W leczeniu wytrysku przedwczesnego jest to metoda o umiarkowanej skuteczności[6].
POZDRAWIAM
znajomek
Miła Kobietka

Postprzez czarnulka907 » 18 mar 2012, o 20:56

jestem rehabilitantką mogę pomoc w zakresie ćwiczeń
fizjoterapia w zakresie nietrzymania moczu polga na długim treningu mięsni wewnątrz miednicy- kinezyterapii i dodatkowo fizykoterapii np prądów TENS, czy biofeedbacku
w razie zainteresowania proszę pisać wiadomość prywatną
czarnulka907
PoczÄ…tkujÄ…ca

Powrót do Zdrowie