forum kobiece, dla kobiet

Panel logowania

Login:

Hasło:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj siÄ™

Czy badasz sobie piersi ?

Masz problemy ze zdrowiem? Jak dbasz o swoje zdrowie? Wszystko na temat chorób, leczenia, profilaktyki oraz opinie na temat służby zdrowia piszemy tutaj.

Czy badasz sobie piersi by ustrzec siÄ™ przed rakiem?

Tak ... robiÄ™ to regularnie .
9
45%
Tak , ale bardzo rzadko.
4
20%
Nie ... mnie ten problem nie dotyczy.
2
10%
Nie wiem jak się za to zabrać .
5
25%

Liczba głosów : 20

Czy badasz sobie piersi ?

Postprzez agat » 17 gru 2009, o 12:23

Kochane, badacie sobie same regularnie piersi :?:
Temat mi się nasunął , ponieważ jak kiedyś wspominałam , niedawno wykryto raka piersi u mojej cioci. Dziś pojechała do szpitala i jutro będzie miała robioną operację.
Odkąd dowiedziałam się o tym , że ciocia sobie coś znalazła mam jakąś manię i za każdym razem w kąpieli się badam. Wcześniej nigdy do tego nie przykładałam wago bo myślałam , że mnie ten problem nie dotyczy. W rodzinie nigdy raków nie było. A teraz :?: :?: :?:
A jak to jest u Was :?: Badacie się by w razie czego wcześnie reagować :?:
Pozdrawiam, Agnieszka
Obrazek
Obrazek
agat
Fajna Kobietka

Reklama

Re: Czy badasz sobie piersi ?

Postprzez wiczek » 18 lut 2010, o 23:00

8 lat temu miałam usuniętego guza piersi! na szczęście nie był on złośliwy, ale wiem że badanie piersi jest koniecznością!! nie myślę tu tylko o samodzielnym sprawdzaniu czy wszystko jest ok i czy nic nie wyczuwamy, ale o tym aby przy każdej wizycie u ginekologa poprosić aby dokładnie zbadał nasze piersi, pachy!! Uwierzcie mi , to konieczność, ja w wieku 23 lat nie spodziewałam się że znajdę się na stole , myślałam że to problem kobiet po 50 roku życia, a teraz wiem że aby czuć się pewnie i bezpiecznie piersi należy regularnie badać od 18 do 99 roku życia!
wiczek
PoczÄ…tkujÄ…ca

Postprzez dzo » 10 mar 2011, o 22:47

szczerze z ręką na sercu przyznam że nie badam sobie piersi :oops:

chociaż powinnam bo w mojej rodzinie był rak piersi :|
Co CiÄ™ nie zabije to CiÄ™ wzmocni...
Obrazek
dzo
Moderatorka

Postprzez superpiekara » 11 mar 2011, o 15:45

moja mama sama sobie wykryła guzka. w szpitalu spędziła 3 dni. na szczęście guz był we wczesnym stadium i nie było żadnych komplikacji. ja sama rzadko badam sobie piersi. chyba wynika to z powodu iż za każdym razem wydaje mi się że mam ich strasznie wiele i sie strasznie denerwuje ale to są tylko gruczoły piersiowe. nie wiem jak to się powinno dokładnie samemu robić. czy może powinno się iść do jakiegoś konkretnego specjalisty?
superpiekara
Miła Kobietka

Postprzez dzo » 11 mar 2011, o 16:38

superpiekara napisał(a):czy może powinno się iść do jakiegoś konkretnego specjalisty?

zwykły ginekolog powinien pokazać Ci jak sobie badać piersi ;)
Co CiÄ™ nie zabije to CiÄ™ wzmocni...
Obrazek
dzo
Moderatorka

Postprzez kora453 » 14 mar 2011, o 12:44

u mnie w rodzinie niestety dużo osób umiera na raka, głównie rak skóry i płuc, cały czas zbieram się w sobie by zacząć regularne badania ale kończy się na myśleniu.
kora453
Miła Kobietka

Postprzez bodomka » 14 mar 2011, o 13:20

Musze sie spytac jak to sie robi jak bede u ginekologa.
bodomka
PoczÄ…tkujÄ…ca

Postprzez superpiekara » 16 mar 2011, o 15:10

ginekolog...? hmm ... tyle razy byłam u ginekologa i nigdy mnie się nie spytał o piersi no i nigdy mi ich nie badał. to jak teraz będę miała następną wizytę to się wszystkiego dowiem.
superpiekara
Miła Kobietka

Postprzez merry_jane » 21 mar 2011, o 19:01

Samobadanie piersi jest bardzo ważne i według mnie dobrze jest przynajmniej raz na rok wybrać się do onkologa, który profesjonalnie zbada biust. Nie ma co unikać takich badań, bo mogą być kluczowe dla naszego zdrowia.
"- Od dziś mówcie do mnie Sid Władca Płomieni,
- Ej, Władco Płomieni - ogon Ci się fajczy" ;)
(Epoka lodowcowa)
merry_jane
PoczÄ…tkujÄ…ca

Postprzez Maurelia » 5 kwi 2011, o 18:09

Ja mam traumę z tym zwiazaną. Mając zaledwie 19 lat lekarz tak mnie nastraszył, że mam guzka, wysłał na usg na które czekalam prawie miesiąc umierając ze strachu, a później okazało się, że tam nic nie ma! Nie wiem czy to mądre z jego strony było, takie stwierdzenie, które wtedy w gabinecie usłyszałam: "nawet 16 latki mają raka". Od tej pory nigdy już nie poszłam na żadne usg i nie badałam piersi. Może to i nieodpowiedzialne, ale uważam, że nie zamierzam się niepotrzebnie stresować.
Maurelia
Miła Kobietka

Następna strona

Powrót do Zdrowie