forum kobiece, dla kobiet

Panel logowania

Login:

Hasło:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Atopowe zapalenie skóry

Masz problemy ze zdrowiem? Jak dbasz o swoje zdrowie? Wszystko na temat chorób, leczenia, profilaktyki oraz opinie na temat służby zdrowia piszemy tutaj.

Atopowe zapalenie skóry

Postprzez greencat » 9 kwi 2011, o 17:59

Czy ktoś z Was boryka się z tym problemem? Jak sobie z nim radzicie, jakie środki stosujecie?
greencat
Początkująca

Reklama

Re: Atopowe zapalenie skóry

Postprzez jetta » 15 kwi 2011, o 10:32

Moja córeczka ma azs i przyznam, że nie łatwym przeciwnikiem jest ta choroba.

U nas zaczęło się typowo od alergii na mleko, potem pojawiło się azs. O ile z samą alergią jakoś sobie radzimy i bardzo uważamy na dietę, to czasem z niewiadomych przyczyn pojawia się zaostrzenie objawów skórnych (być może nowe alergeny lub reakcja na zmiany otoczenia). Jak jest bardzo źle i pojawiają się wypryski, które mała rozdrapuje to niestety sięgamy po maści sterydowe, ale ostatnio rzadko się to zdarza. Dermatolog kazał dbać o odpowiednią pielęgnację i nawilżanie skóry. Trzeba pamiętać, że przy azs nie można używać zwykłego mydła, bo jeszcze bardziej wysusza skórę. Do tego trzeba skórę nawilżać, najlepiej specjalnymi dermokosmetykami, które dodatkowo redukują świąd. Niektóre firmy mają w ofercie różne środki do mycia bez mydła np. kostka dermokosmetyczna a-dermy. Do tego jakiś intensywnie nawilżający krem, albo balsam i powinno być ok. Poza tym musisz pamiętać, że wiele detergentów także może podrażniać skórę - proszki do prania, płyn do zmywania naczyń it
jetta
Początkująca

Postprzez greencat » 25 kwi 2011, o 14:27

Wspomniałaś o A-dermie, także moje kolejne pytanie będzie skierowane właśnie na ten tema -słyszałam wiele o ich dermokosmetykach - czy ktoś jeszcze miał z nimi do czynienia i może powiedzieć coś więcej na ich temat? Kosztują raczej niemało, więc nie chciałabym w razie czego wyrzucić pieniędzy w błoto. Proszę o opinie
greencat
Początkująca

Postprzez jetta » 14 maja 2011, o 19:30

Rzeczywiście cena może na początku nieco odstraszać, dlatego warto przed zakupem zaopatrzyć się w odpowiedni zestaw próbek. W większych aptekach nie powinno być z tym problemu. Mimo wszystko trzeba pamiętać, że to kosmetyki bardzo wysokiej jakości i nie ceną powinnaś się tu kierować, tylko ich działaniem.
jetta
Początkująca

Postprzez lexie » 17 maja 2011, o 12:03

Zastanów się, z czego to się bierze..
Moja mama miała bardzo poważne problemy skórne, smarowała się różnymi maściami i nic nie pomagało, dopiero jak zaczęła się zdrowiej odżywiać, schudła, problemy zaczęły znikać. teraz już nie ma żadnych zmian na skórze :)
lexie
Początkująca

Postprzez jetta » 18 maja 2011, o 21:17

Przy takich problemach to raczej już nie chodzi o to czy zdrowo się ktoś odżywia, tylko, czy nie spożywa produktów alergizujących.
jetta
Początkująca

Postprzez glamour » 6 lip 2011, o 11:32

No A-Derma jest strasznie droga. Ja dostałam dla mojej córki siateczkę próbek, także korzystałyśmy za darmo. Ładnie nawilża przyznam szczerze, nie wiem tylko dlaczego po nakremowaniu córce pojawiały się czerwone plamy, które po ok 2h znikały. Poza tym Balneum Intensive jest świetne, Atoperal. Do kąpieli Oillan stosuję, kilka razy w tygodniu Zabłocką sól termalną, bogatą w jod, dla złagodzenia świądu i działań przeciwzapalnych. Do prania Jelp, żdanego mydła tylko kostka dermatologiczna. Trochę tego jest :)
glamour
Początkująca

Postprzez vitanatura » 2 sie 2011, o 16:41

Atopowe zapalenie skóry inaczej to jest zwykłe uczulenie. Osoby z takim problemem powinny kąpać się w naparach z ziół np. nagietek, rumianek (pod warunkiem, że nie jest on alergenem), jaskółcze ziele, dobrze dodawać ojej rokitkikowy lub lniany. Stosować tylko naturalne kosmetyki (mydła, maści i kremy) i najlepiej ręcznej roboty, składniki muszą być indywidualnie dobierane. Kremy powinny nawilżać i zawierać tylko roślinne i nie przetworzone tłuszcze, oraz świeże napary z ziół. Kupienie takich kosmetyków w sklepie lub aptece jest rzeczą nie możliwą, ale można je zamówić. W razie potrzeby służę pomocą.
Zdjęcia naturalnych ręcznie wyrabianych mydeł są na gumtree:
http://warszawa.gumtree.pl/c-ViewAd?AdI ... 00fffe91e8
Ostatnio edytowano 13 sie 2011, o 08:36 przez vitanatura, łącznie edytowano 1 raz
vitanatura
Początkująca

Postprzez AnnaBabi » 6 sie 2011, o 23:28

jak pielęgnować skórę zewnętrznie to pewnie już wiesz. ja mogę jeszcze dodać i polecić latopik- lek, który stosuje się raz dziennie przez 3mies. jestem z niego bardzo zadowolona. skóra jest w dużo lepszym stanie i łagodnie reaguje.
AnnaBabi
Początkująca

Postprzez alergik » 17 sie 2011, o 14:05

AZS to faktycznie trudny przeciwnik. Oprócz różnego rodzaju kremów możesz pomyśleć o ubrankach dermasil. Słyszałam też coś ostatnio o Tubifast (ale podobno ciężko je dostać w Polsce). Znalazłam tylko linka do zagranicznej strony http://www.theallergyshop.com.au/produc ... gings.html. Ponadto polecam mydło naturalne z nanosrebrem (do kupienia w aptekach, koszt ok 8 zł) i kosmetyki Topialyse - niestety już nieco droższe.
alergik
Początkująca

Następna strona

Powrót do Zdrowie