Zamiast kwiatków...

Jedyny dzień w życiu, tak ważny dla kobiet. Jak zorganizować wesele? Jaką suknię kupić? Ślub kościelny czy cywilny? Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, a może podzielić się swoimi doświadczeniami? Zapraszamy do pisania tutaj.
ODPOWIEDZ
Maurelia

Re: Zamiast kwiatków...

Post autor: Maurelia »

Dobre wino, ksiażka, a nawet kupon lotto to lepszy prezent niż cięte kwiaty.
oOosylwiaoOo

Post autor: oOosylwiaoOo »

Zauważyłam właśnie, że niektórzy na weselu zamiast kwiatków dają pluszaki z wyszytą datą ślubu i kupon lotka:)
Słodko takie misie wyglądają i zawsze to fajna pamiątka:)
zlote_runo

Post autor: zlote_runo »

Ja niestety często widzę, jak na ślubach Młodzi wyraźnie proszą o coś innego, zamiast kwiatów, a zawsze trafi się z 15 osób, które uparcie przynoszą im "chwasty"
koralowadama

Post autor: koralowadama »

To samo zauważyłam wczoraj na ślubie siostry. Prośba o maskotki, które dadzą dzieciom z domu dziecka, a 18 osób przyszło z kwiatami. Ja nie rozumiem...
Luśka

Post autor: Luśka »

my otrzymaliśmy kupony totolotka i zdrapki :) troszkę kaski w nich było, aczkolwiek 6 nie trafiliśmy :)
WeselneZaplecze

Post autor: WeselneZaplecze »

Chyba coraz częściej młode pary proszą o rezygnację z kupowania kwiatów na rzecz innych upominków. Często są to np. książki, wino, lub kupon totolotka. Jest wiele różnych wierszyków, które można umieścić w zaproszeniu tak aby goście byli o tym poinformowani. Między innymi:

"Bardzo chcemy wszystkich prosić
by nam kwiatów nie przynosić
Stąd wiadomość ku publice:
Chcemy z winem mieć piwnicę!"

"Szanowny Gościu.
Zamiast na kwiaty wydawać pieniążki,
przynieś prosimy, drobne pamiątki lub książki."
Aldonka09

Post autor: Aldonka09 »

Byłam na różnych weselach i najczęściej para młoda prosiła, żeby nie przynosić kwiatów, tylko jakieś wino, czekoladki czy lotka, ale zawsze zdarzył się ktoś, kto i tak przyniósł kwiaty. Bywa też tak, że para dostaje np. i wino i kwiaty;] my umieściliśmy w zaproszeniu wierszyk, że chcemy wino a nie kwiaty, ale mam trochę cykora, bo nie jestem pewna czy wszyscy go przeczytają;D tak było u mojej koleżanki;] niestety nie wszyscy czytają wierszyki;)
WeselneZaplecze

Post autor: WeselneZaplecze »

Aldonka09 pisze:my umieściliśmy w zaproszeniu wierszyk, że chcemy wino a nie kwiaty, ale mam trochę cykora, bo nie jestem pewna czy wszyscy go przeczytają
Może się tak zdarzyć, że ktoś i tak mimo wszystko da Wam kwiaty, ale zobaczysz że większość przyniesie jednak butelkę wina.
alasowka
Jestem tu nowa :)

Post autor: alasowka »

Kobiety kochają kwiaty!
Może coś takiego:
.....

treść zmieniona przez moderatora

proszę nie spamować
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zorka

Post autor: Zorka »

LA za takie kwiaty nikt się nie obrazi, co więcej, myślę, że będę jednym z fajniejszych prezentów :)
tusia25

Post autor: tusia25 »

Myślę że to wynika z pewnej tradycji-przyzwyczajenia, goście do niedawna zawsze kupowali kwiaty i nie ma się co obrażać jeśli mimo wina, totka, pluszaków itp. ktoś kupi kwiaty. Jego sprawa, bo w sumie mogli te pieniądze przeznaczyć na np. drugą butelkę wina, ale co zrobić, siła się nie zmusi nikogo do zmiany swoich poglądów:)
szyms88

Post autor: szyms88 »

kwiatków się nie da zastąpić
http://ofrancji.com
mika537

Post autor: mika537 »

jak to sie nie da zastapic? wlasnie o tym dziewczyny pisaly przez 4 strony ze sie da a nawet to jest wskazane, jezeli mlodzi o to proszą. naprawde z tymi kwiatami pozniej nie ma co robic, oddaje sie po znajomych i czesto zajmuja pol mieszkania a w rezultacie laduja w koszu. ja bede prosila o karmy do schronisk lub akcesoria do domow dziecka, mysle ze slub to idealna okazja zeby pomoc takze tym najbardziej potrzebujacym:) poza tym patrzcie ile sie wydaje na kwiaty teraz naprawde wiazanki nie sa takie tanie... 30zl minimum;/ lepiej hojniej zagospodarowac te pieniadze:)
Kotek1234

Post autor: Kotek1234 »

Ja spotkałam się z książkami zamiast kwiatów, co mi się bardzo spodobało i kuponem totolotka, co już było trochę gorsze :) Ale rzeczy na dom dziecka też są dobrym pomysłem. Dla mnie to strata kasy- kwiaty. Po co komu 50 bukietów?
tusia25

dokładnie, szkoda wydawać pieniędzy na coś co i tak wyląduje w koszu! a książki, wino to coś co się przyda, jeśli chodzi o prezenty dla domów dziecka - różne słyszałam opinie, nie jest to wcale takie proste, zazwyczaj goście przynoszą pluszaki a w domach dzieci brakuje wielu innych rzeczy np. odzieży, obuwia, przyborów szkolnych, warto więc zrobić rozpoznanie:)
mrw111

Post autor: mrw111 »

Kupony lotka lub wino
kasia1990

Post autor: kasia1990 »

ja polecam ksiązki zamiast kwiatów :) tak też bede miala na swoim weselu za miiesiąc :D
Rożyczka82

Post autor: Rożyczka82 »

Je nie bede miala ślubu ale ksiazki sa dobrym pomysłem:)
tusia25

ja bym postawila na wino lub ksiazki. Moje kolezanki wlasnie takie propozycje mialy i obie sa mega zadowolone:)
reffina

Post autor: reffina »

A słodycze, czekoladki? Można później do jakiegoś domu dziecka zawieźć.
halina

Post autor: halina »

Co zamiast kwiatów można wybrać na wesele?

Oto najczęściej wybierane opcje :

dobre wino, ogólnie alkohol
książka,
maskotka,
kupon lotka,
słodycze,
płyta z muzyką, bądź filmem,
kupony na zakupy w drogeriach.
brunecia
Extra Kobietka

Post autor: brunecia »

My poprosiliśmy o kupony lotto.
Awatar użytkownika
kijanka48

Post autor: kijanka48 »

A ja uważam, że nie powinno się o nic prosić tylko pozwolić dać gościom to, co chcą. No chyba, że sami zapytają, to już inna sprawa.
zespół jelita drażliwego jak z nim żyć
jalola

Post autor: jalola »

Spotkałam się z czymś takim, że młodzi prosili o zabawki, które potem oddali do domu dziecka.
Awatar użytkownika
bloondi

Post autor: bloondi »

Ja sobie postanowiłam, żeby zamiast kwiatków goście kupowali, albo wino albo książkę. Fajnie potem mieć swój własny zapas wina, albo wypełnioną, nową biblioteczkę..:)
Prezent dla męża? Ciężka sprawa... trzeba ćwiczyć twórcze myślenie.
ODPOWIEDZ