forum kobiece, dla kobiet

Panel logowania

Login:

Hasło:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj siÄ™

Witaminy

Masz problemy ze zdrowiem? Jak dbasz o swoje zdrowie? Wszystko na temat chorób, leczenia, profilaktyki oraz opinie na temat służby zdrowia piszemy tutaj.

Witaminy

Postprzez Misia » 22 gru 2010, o 12:03

Zastanawiam siÄ™ nad kupnem Spiruliny:

http://www.drpelc.pl/Spirulina_BIO_90_g-41.html

Czy myślicie, że będzie to skuteczny środek uzupełnienia niedoboru witamin i składników odżywczych?
Misia
Miła Kobietka

Reklama

Re: Witaminy

Postprzez miszka » 13 sty 2011, o 14:22

Ja bym bardziej postawiła na zdrową dietę, dużo owoców i warzyw. Suplementy w przypadku jakiś niedoborów i raczej w ostateczności.
miszka
PoczÄ…tkujÄ…ca

Postprzez koperkowa » 18 sty 2011, o 16:10

jestem tego samego zdania- dużo warzyw i owoców a powinno być ok.
koperkowa
Miła Kobietka

Postprzez mis11 » 23 sty 2011, o 12:48

Spirulina jest popularna wśród wegan, którzy muszą uzupełniać vit B12. Jeśli odżywiasz się bogato, z mięsem także, nie potrzeba tego brać. Organizm sam potrafi wytworzyć B12 za pomocą drobnoustrojów przewodu pokarmowego.
A co do brania suplementów. Można brać, ale z przerwami. Po skończeniu opakowania zrobić przerwę, na tyle, ile się brało witaminy. Moje zdanie. Aby nie stały się suplementy wytrychem zdrowego żywienia.
A aptekach jest masa suplementów, zawsze znajdą się tacy, którzy się wystraszyli postrachu w reklamie i kupią. Przykład: błonnik. Jest nawet w aptece, a przecież jest go masa w pożywieniu, wystarczy skorygować dietę.
mis11
PoczÄ…tkujÄ…ca

Postprzez Kajka » 27 sty 2011, o 15:25

Jak sama nazwa wskazuje suplement diety to nie substytut. Dlatego tabletka, kapsułka, herbatka czy inny syropek nie mogą być zamiennikiem ale jedynie uzupełnieniem. Wszystko zależy od samopoczucia i ogólnego staniu zdrowia. Ja łykam Vitasuplemental. W 100% naturalny preparat pochodzenia ziołowego - ja w to wierzę i czuję się lepiej. Ktoś na tym forum wspominał w kontekście witamin, suplementów itp. jako o PLACEBO. Może to i prawda, na pewno ma coś prawdy w sobie ale tak jak napisałam powyżej wierzę w to, że mój sposób odżywiania i suplementacji ma dobry wpływ na moje zdrowie.
Kajka
PoczÄ…tkujÄ…ca

Postprzez linar » 13 lip 2011, o 09:30

Jedzenie to podstwa witamin. Niedobory można uzupełniać suplementami diety jakims witaminerem np.
Studio urody Warszawa. Piękno jest w każdej z nas.
linar
PoczÄ…tkujÄ…ca

Postprzez Julcia27 » 28 sie 2011, o 13:53

Ja łykam spirulinę w postaci tabletek z algami, ona dobrze wpływa na cerę. Z witamin ostatnio kupiłam vitabox, bo cenowo jest w porządku, skład też jest dobry, a chciałam sobie troszkę pouzupełniać bo jak się jest na dicie to tak trzeba.
Rozpuszczalnych nie lubię bo trudno mi dogodzić smakowo, i czytałam, że słabiej się wchłaniają. Choć pewnie idealnie byłoby jeść owoce i warzywa a nie faszerować się tabletkami.
Gdzie jest ten idealny świat? :)
Julcia27
PoczÄ…tkujÄ…ca

Postprzez poziomkaa » 1 wrz 2011, o 13:04

Ja jestem właśnie za naturalnymi witaminami typu owoce i warzywa, choć wiem że często nie są przyswajalne przez organizm. Więc łykam często jakieś suplementy :)
Don't look here, drink your beer!
poziomkaa
Miła Kobietka

Powrót do Zdrowie