Byłabym Ci wdzięczna gdybyś znała nazwę:)znajomek pisze:Słyszałam że można pójść do lekaża rodzinnego i poprosić o recepte na maść na blizny czytałam na forum że jest to maść co zawiera duzo mącznika robiona jest na zamówienie i jest bardzo tania 5zł. jak na tekie maści to nie drogo i ma 100ml. jak sie dowiem nazwy to od razu wam napisze.
Uciążliwe blizny:(
-
oOosylwiaoOo
Re: Uciążliwe blizny:(
-
no.nie.wiem
Ja też będę wdzięczna za nazwę.
Mam na twarzy kilka blizn ( na czole, niedużą pod okiem i na wardze) i otarcie na szerokość całego policzka ( a właściwie żuchwy). Blizny co prawda nie są tak bardzo widoczne ale mi przeszkadzają..
.
Co dziwne blizna po otarciu nie chce zejść a ma już jakieś 8 miesięcy. Wygladam jakbym źle rozsmarowała podkład przy żuchwie.
Zastanawiam się czy po takim czasie maść na blizny w ogóle zadziała...
Mam na twarzy kilka blizn ( na czole, niedużą pod okiem i na wardze) i otarcie na szerokość całego policzka ( a właściwie żuchwy). Blizny co prawda nie są tak bardzo widoczne ale mi przeszkadzają..
Co dziwne blizna po otarciu nie chce zejść a ma już jakieś 8 miesięcy. Wygladam jakbym źle rozsmarowała podkład przy żuchwie.
Zastanawiam się czy po takim czasie maść na blizny w ogóle zadziała...
-
oOosylwiaoOo
Skoro to nie jest aż taka duża blizna to kup sobie CEPAN, on jest bez recepty. Ja go używałam, ale widzisz kochana ja mam bliznę od dłuższego czasu, jest stara i zrobiła się twarda. Wiem, że jeżeli chociaż trochę zejdzie, to mam zakupić sobie kolagen i wtedy narośnie mi nowy naskórek. Tylko nie znalazłam jeszcze żadnej maści, która byłaby skuteczna. Boję się usunąć to operacyjnie, ponieważ może się to nie przyjąć... a samo słowo operacja już mnie przeraża:D
-
no.nie.wiem
a kto taka operacje wykonuje? To podchodzi juz pod zabieg plastyczny? Moze ze specjalista, w sensie chirurgiem plastycznym powinnas sie skonsultowac? Wydaje mi sie, ze nie po to robia takie zabiegi, zeby blizna wygladala gorzej...
-
oOosylwiaoOo
Takimi zabiegami zajmuje się nawet zwykły chirurg. Wycina Ci kawałek skóry z uda i przyszywa do blizny, którą najpierw oczyszcza. Moja koleżanka zdecydowała się na taki zabieg, ale przeszczepiona skóra po pewnym czasie się pomarszczyła i wygląda bardzo nieefektownie. Jeżeli chodzi o chirurga plastycznego, na pewno o wiele lepiej by to wykonał i nie byłoby widać żadnej różnicy, ale takie zabiegi nie są opłacane przez NFZno.nie.wiem pisze:a kto taka operacje wykonuje? To podchodzi juz pod zabieg plastyczny? Moze ze specjalista, w sensie chirurgiem plastycznym powinnas sie skonsultowac? Wydaje mi sie, ze nie po to robia takie zabiegi, zeby blizna wygladala gorzej...
-
oOosylwiaoOo
Dziewczyny wynalazłam bardzo dobry silikon spłaszczający blizny
Chcę o tym napisać, bo może komuś w ten sposób pomogę;D
Ostatnio kupiłam sobie DERMABLIZ Silikon żel:) Nie jest drogi, bo ok. 35 zł, a naprawdę pomaga:)
Ja stosuje go od 2 tygodni i już widzę różnicę:)
Mam nadzieję, że pomogłam
Ostatnio kupiłam sobie DERMABLIZ Silikon żel:) Nie jest drogi, bo ok. 35 zł, a naprawdę pomaga:)
Ja stosuje go od 2 tygodni i już widzę różnicę:)
Mam nadzieję, że pomogłam
Ja stosowałam różne maści na blizny, bo miałam wycinane pieprzyki. Nie pamiętam teraz nazwy, ale wiem, że takie maści działają w w krótkim czasie pogojeniu się blizny, nie wiem czy zadziałają na blizny "stare".
Triphala - stopniowy, ale długotrwały efekt:)
-
oOosylwiaoOo
Ten co ja używam naprawdę pomaga:) Dermabliz silikon żel ma działanie spłaszczające i wygładzające blizny:) Moja jest właśnie stara i schodzi:)kaśk_a pisze:Ja stosowałam różne maści na blizny, bo miałam wycinane pieprzyki. Nie pamiętam teraz nazwy, ale wiem, że takie maści działają w w krótkim czasie pogojeniu się blizny, nie wiem czy zadziałają na blizny "stare".
-
nadin69
Ja używałam contratubex, przepisał mi lekarz choć szczególnych zmian nie zauważyłam. Wszystkie maści działają głównie choć i tak słabo na świeże blizny
Ja na blizny używałam plastrów nitodenko, to są takie plastry które odciągają bliznę od ciała, tak żeby się nie przyrosła ale to działa chyba tylko na świeże blizny.
Na zlikwidowanie wizualne to chyba CEPAN - taka maść cebulowa - uwaga, śmierdzi.
Na zlikwidowanie wizualne to chyba CEPAN - taka maść cebulowa - uwaga, śmierdzi.
Zapraszam wszystkich - stomatolog Poznań
-
Tusia
Na blizny powstałe do 10 lat można spróbować zastosować Sutricon. W ulotce opisane jest iż można korzystać z jego pomocy zarówno przy tych świeżych jak i starych bliznach.
-
Martyneczka22
- Jestem tu nowa :)
Również na swoim ciele miałam blizny, które szpeciły moje ciało. Głównie to przeszkadzała mi blizna po szczepionce i po wycince wyrostka robaczkowego. Stosowałam kremy, które szczerze ani trochę nie pomogły. Postanowiłam poddać się redukcji blizn w centrum medycznym Krajmed. Na pierwszy ogień poszła blizna po wyrostku i poszło bezproblemowo, po bliźnie ani śladu, więc mogę śmiało polecić tego typu zabieg.
Twój problem to żaden problem... Co mam ja powiedzieć, jeśli poparzone mam całe stopy... W dzieciństwie rozlał mi się na nie wrzątek mleka. Nie zakładam odkąd pamiętam żadnych sandałków, klapek, japonek. Wstydzę się tych blizn i okropnie szpecą. jak rok temu byliśmy z facetem nad morzem to cały czas siedziałam na plaży w tenisówkach... To jest dopiero problem... A wątpię żeby jakakolwiek maść mogła mi pomóc...
`Co w niej jest, co w niej jest czego nie mam ja?
Blask i mrok - pogubiona w snach,
Blask i mrok - co więcej miałam dać?
-
Tusia
A plastry naklejane partiami ? Ponoć pomagają do blizn powstałych 10 lat wstecz, choć domyślam się że mogło to być wcześniej ? A byłaś u jakiegoś lekarza pyta się o takie sposoby - nie mówię o ingerencji chirurgicznej czy przeszczepianiu skóry.
Różnego rodzaju blizny- potrądzikowe, chirurgiczne, a nawet rozstępy można usunąć za pomocą zabiegu- rollcitu chirurgicznego, efekty są świetne, blizny znikają lub są prawie niewidoczne. Zabieg ten można wykonać w Centrum Medycznym Krajmed w Warszawie, przy ulicy Wałbrzyskiej. Profesjonalnie i wspaniała opieka, a zabiegi wykonuje dr Marta Wróblewska
jasama a takie blizny, które mam od 19 lat po poparzeniu również?
`Co w niej jest, co w niej jest czego nie mam ja?
Nie wiem jak rozległe masz blizny i jak głębokie, ale myślę że mogłoby pomóc ich laserowe usuwanie. Sama miałam kiedyś problem tego typu - co prawda u mnie blizna była jedna, ale dosyć głęboka i miałam ją ok 10 lat. Zabieg mi bardzo pomógł, więc może warto poszukać lekarza lub kliniki, która to wykona? 
Co do możliwości to pewnie już lekarz by musiał zobaczyć i sprawdzić czy się da i jakie mogą być efekty, bo tak w ciemno na forum, raczej nikt nie da rady odpowiedzieć z całą pewnością...
Co do możliwości to pewnie już lekarz by musiał zobaczyć i sprawdzić czy się da i jakie mogą być efekty, bo tak w ciemno na forum, raczej nikt nie da rady odpowiedzieć z całą pewnością...
-
azjastopem
- Jestem tu nowa :)
Wcześniej już padła propozycja odwiedzenia kliniki Krajmed z Warszawy. Miałam okazję mieć zabiegi usuwania blizn przez dra Michała Krawczyńskiego, który tam przyjmuje. Trzeba sobie powiedzieć szczerze, że mimo biologicznych podobieństw to każda blizna jest inna i do każdej lekarz może zaproponować inną metodę usuwania - w innym przypadku zastosować trzeba laser, a w innym wystarczy roll cit. jedno jest pewne - w każdym przypadku będzie potrzebna wizyta u dermatologa a potem specjalisty.
Koszulka z nadrukiem jestem z głupkiem. Idealnie
U każdego maści działają różnie. Żeby większych, grubszych blizn nie było widać to raczej trzeba skorzystać z zabiegów, bo same maści czy kremy nie pomogą.
Zastanawiam się nad okropnie pachnącym CEPANem. Czytałam opinię o tym i o Contratubexie, Skinorenie. Każdy preparat ma pozytywy i negatywy jednak bardziej przekonuje mnie CEPAN i to w miarę przystępnej cenie, bo nie wydam na tego typu kremy 50 zł. W moim przypadku pozbycie się blizn jedynie kremami itp. jest niemożliwe. Więc po co wywalać kasę w błoto. Chcę tylko wybielić czerwcową bliznę aby przestała rzucać się w oczy.
Ja niestety nie mogę, bo musiałabym nosić długą rękawiczkę.
Cała dłoń jest pokryta bliznami.
Stare są blade i jedynie przy opaleniu rzucają się w oczy. Tylko ta nowa przyciąga wzrok i jak się dobrze przypatrzeć to wtedy widać stare blizny... I znowu wstyd, bo nie ma dnia żebym nie odczuła wzrok ludzi, którzy sobie myślą o mnie jak o psychopatce -masochistce a gdy ktoś się zainteresuje bliznami to pada pytanie "a po co sobie to zrobiłaś?" Nikomu do głowy nie przyjdzie, że może ja sobie tego nie zrobiłam, bo dla ludzi ktoś kto ma taką rękę musi być przecież nienormalnym.
Zastanawiam się nad okropnie pachnącym CEPANem. Czytałam opinię o tym i o Contratubexie, Skinorenie. Każdy preparat ma pozytywy i negatywy jednak bardziej przekonuje mnie CEPAN i to w miarę przystępnej cenie, bo nie wydam na tego typu kremy 50 zł. W moim przypadku pozbycie się blizn jedynie kremami itp. jest niemożliwe. Więc po co wywalać kasę w błoto. Chcę tylko wybielić czerwcową bliznę aby przestała rzucać się w oczy.
Przynajmniej jesteś w stanie je zakryć.Adidasowa pisze:Co mam ja powiedzieć, jeśli poparzone mam całe stopy... W dzieciństwie rozlał mi się na nie wrzątek mleka. Nie zakładam odkąd pamiętam żadnych sandałków, klapek, japonek. Wstydzę się tych blizn i okropnie szpecą. jak rok temu byliśmy z facetem nad morzem to cały czas siedziałam na plaży w tenisówkach... To jest dopiero problem... A wątpię żeby jakakolwiek maść mogła mi pomóc...
Cała dłoń jest pokryta bliznami.
Stare są blade i jedynie przy opaleniu rzucają się w oczy. Tylko ta nowa przyciąga wzrok i jak się dobrze przypatrzeć to wtedy widać stare blizny... I znowu wstyd, bo nie ma dnia żebym nie odczuła wzrok ludzi, którzy sobie myślą o mnie jak o psychopatce -masochistce a gdy ktoś się zainteresuje bliznami to pada pytanie "a po co sobie to zrobiłaś?" Nikomu do głowy nie przyjdzie, że może ja sobie tego nie zrobiłam, bo dla ludzi ktoś kto ma taką rękę musi być przecież nienormalnym.
"Czerwienią róż i w zapachu lilii kołysani - żeglujemy przed siebie. Niby niewidzialni, niby zakochani..."
Ja za to mam blizny po trądziku, i chcąc nie chcąc widać na twarzy że mam blizny, zakryć tego się nie da... A oprocz tych blizn potrądzikowych mam jeszcze blizne na czole, taką brązową, ciągnącą się od połowy czoła do dolnej części brwi. Mam to od urodzenia i też nie można nic z tym zrobić. Pudry, fluidy,nic tego nie zakrywa.
A cepan uzywałam, cuchnął niemiłosiernie, ale po czasie się przyzwyczaiłam. Nie pomógł mi za bardzo, a w dodatku twarz cała cuchnęła cebulą na drugi dzień, dlatego lepiej się smarować wtedy kiedy nie wychodzi się na drugi dzień.
A cepan uzywałam, cuchnął niemiłosiernie, ale po czasie się przyzwyczaiłam. Nie pomógł mi za bardzo, a w dodatku twarz cała cuchnęła cebulą na drugi dzień, dlatego lepiej się smarować wtedy kiedy nie wychodzi się na drugi dzień.