Pralka-nowa czy używana??

Nie wiesz jak urządzić mieszkanie? Jak uporać się z remontem? Jakie kwiaty kupić do ogrodu? Czyli tematy związane z naszym domowym zaciszem.
ODPOWIEDZ
Zorka

Re: Pralka-nowa czy używana??

Post autor: Zorka »

Do wynajmowanych na krótki czas mieszkań nie opłaca się kupować nowych rzeczy, mozna wybrać sprzęt z drugiej ręki, który wcale nie jest mocno wyeksloatowany, zobacz, moze jeszcze sie przyda tu używane pralki , tańsze, a kilka lat jeszcze mogą posłużyć.

treść zmieniona przez moderatora

proszę nie spamować
mimargo

Post autor: mimargo »

Adell pisze:Niby lepiej nową ale jeśli to dla córki na studia, z którą później nie będzie miała co zrobić to może i lepiej używaną. Tylko taką trzeba jakoś sprawdzić przed zakupem, tylko jak?

Ja wręcz uważam odwrotnie. Przecież pralka to inwestycja na długie lata, zatem córka będzie już mieć na starcie w dorosłe życie - pralkę :). Szkoda pieniędzy na używaną i bez gwarancji. Warto dołożyć te paręset złotych więcej i mieć pewność :).
Zorka

Post autor: Zorka »

To chyba zależy od planów po studiach, poza tym uzywana pralka to nie jest spory wydatek.
mimargo

Post autor: mimargo »

Zorka pisze:To chyba zależy od planów po studiach, poza tym uzywana pralka to nie jest spory wydatek.
Zawsze można odsprzedać właścicielowi wynajmowanego mieszkania - przynajmniej w moim przypadku było tak z lodówką. Niemniej jednak jestem za kupnem nowej i z gwarancją.
Muchomor
Jestem tu nowa :)

Post autor: Muchomor »

zwsze bylam za tym zeby nie przeplacac, ale po trzeciej uzywanej pralce, ktora sie zepsula po roku a porzednie po dwoch to stwierdzam oficjanie, ze taniej jest kupic nowa. Ehhhh. Samo slowo pralka juz mnie stresuje :evil:
Awsomegirl

Post autor: Awsomegirl »

ja uważam, że nie ma co się pakować w używaną pralke, przede wszytskim dlatego, że najczęściej można kupic kota w worku, a to chyba nie o to chodzi, teraz te pralki w cale nie są takie drogie można juz kupić za 700 zł spokojnie, duży wybór pralek widziałam w sklepie internetowym magiczna planeta , w bardzo dobrych cenach
Awatar użytkownika
kobietka77
Fajna Kobietka

Post autor: kobietka77 »

W przypadku rzeczy używanych zawsze jest ryzyko, że przestanie działać zaraz po dokonaniu zakupu, a naprawy są teraz drogie.
Lepiej kupić nową, zwłaszcza że faktycznie ceny nie są takie wysokie.
marysia.we

Post autor: marysia.we »

Zgadzam się najlepiej zainwestować i kupić lepszą praleczkę, niż potem żałować i się męczyć. Sama teraz dokonuje takiego zakupu, a zastanawiam się miedzy tymi dwoma modelami:\

AEG Lavamat 72850
lub
AEG Lavamat 72750

Jeszcze zastanawiamy się z mężem nad droższym ale bardzo dobrym modelem

BOSCH WIS 24140EU Logixx 7
asia

Post autor: asia »

marysia.we pisze:Zgadzam się najlepiej zainwestować i kupić lepszą praleczkę, niż potem żałować i się męczyć. Sama teraz dokonuje takiego zakupu, a zastanawiam się miedzy tymi dwoma modelami:\

AEG Lavamat 72850
lub
AEG Lavamat 72750

Jeszcze zastanawiamy się z mężem nad droższym ale bardzo dobrym modelem

BOSCH WIS 24140EU Logixx 7

kupiłaś którąś z tych wymienionych ?
marysia.we

Tak, zdecydowaliśmy się na zakup BOSHA. Mimo ceny ( która i tak jak na BOSHA\model jest adekwatna) pomyśleliśmy sobie że lepiej dołożyć i kupić coś na lata, aby służyło nam dłużej) Czekamy teraz na jej dostarczenie, pewno po weekendzie powinna być.
pomcia

Post autor: pomcia »

Osobiście wybrałabym coś innego. A gwarancja na ile lat?
marysia.we

24 miesiące, z możliwością przedłużenia( na 36 lub 48)
pomcia

Post autor: pomcia »

Ja w te przedłużane gwarancje nie wierzę. Zadowolona jesteś?
barburka

Post autor: barburka »

Polecam zdecydowanie nowe pralki bo zżerają znacznie mniej energii.
marysia.we

pomcia pisze:Ja w te przedłużane gwarancje nie wierzę. Zadowolona jesteś?
Tak, pralka sprawuje się świetnie, przywieźli mi ją bardzo szybko i sprawnie. Jestem zadowolona z prali jak i obsługi i fachowości sklepu.
elzbieta45
Kobietka Expert

Post autor: elzbieta45 »

sprzet agd tylko nowy nie mam zaufania do urzywanych rzeczy . jedynie jesli ktos by nam podarował wtedy owszem ale kupno tylko nowego sprzetu
Awatar użytkownika
majkaS

Post autor: majkaS »

ja polecam nową pralkę, raczej trudno mi uwierzyć, że ktoś sprzedaje naprawdę dobrą używaną pralkę.
Poziomkowa

Post autor: Poziomkowa »

Chyba lepiej kupić jednak nową pralkę. Sama zamierzam teraz coś kupić i wydaje mi się, że do 1000 zł spokojnie można nabyć coś przyzwoitego. Trudniej za to zdecydować się na konkretny model :/
vidis
Miła Kobietka

Post autor: vidis »

Nową, po co ci używany grat? Nigdy nie masz pewności kto i jak to używał ile popracuje.
Awatar użytkownika
Barabara

Post autor: Barabara »

zdecydowanie nowa. To taka rzecz której nie chciałabym kupować używanej.
Zaopatrz się w stoły do ping-ponga
ola87r

Post autor: ola87r »

nowa, nowa. Dobrą, porządną nową pralkę (Amikę np) trafisz już za 800-1000zł
maciejk1

Post autor: maciejk1 »

Ja ostatnio kupiłem używaną i śmiga jak złoto więc myślę że nie ma różnicy:)
www.stolpol.pl
delajer

Post autor: delajer »

Jeśli pralka była bardzo długo używana np. 3 lata to już lepiej kupić nową, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo, że taka używana nam się szybko rozwali i albo będziemy musieli ją naprawić lub też po prostu wyrzucić.
szafa przesuwana
lilka36

Post autor: lilka36 »

No ja jestem też tego zdania że lepiej kupić nową pralkę, ponieważ nigdy nie wiadomo kto jej używał (nie higieniczne), jak jej używał, jak często i co prał, więc jest duże prawdopodobieństwo że wystąpi usterka.

Czy poza Amicą polecacie jakies innych producentów?
viniblox

Post autor: viniblox »

Higieniczność higienicznością, po prostu da się kupić coś nowego także za mniejszą sumę - tak mi się wydaje przynajmniej. Niebawem będę kupować coś nowego i już zaczynam się rozglądać za czymś w okolicach 1000 zł. Przyłączam się do prośby o jakieś sugestie.
ODPOWIEDZ