Pralka-nowa czy używana??
-
Zorka
Re: Pralka-nowa czy używana??
Do wynajmowanych na krótki czas mieszkań nie opłaca się kupować nowych rzeczy, mozna wybrać sprzęt z drugiej ręki, który wcale nie jest mocno wyeksloatowany, zobacz, moze jeszcze sie przyda tu używane pralki , tańsze, a kilka lat jeszcze mogą posłużyć.
treść zmieniona przez moderatora
proszę nie spamować
treść zmieniona przez moderatora
proszę nie spamować
-
mimargo
Adell pisze:Niby lepiej nową ale jeśli to dla córki na studia, z którą później nie będzie miała co zrobić to może i lepiej używaną. Tylko taką trzeba jakoś sprawdzić przed zakupem, tylko jak?
Ja wręcz uważam odwrotnie. Przecież pralka to inwestycja na długie lata, zatem córka będzie już mieć na starcie w dorosłe życie - pralkę
-
Zorka
To chyba zależy od planów po studiach, poza tym uzywana pralka to nie jest spory wydatek.
-
mimargo
Zawsze można odsprzedać właścicielowi wynajmowanego mieszkania - przynajmniej w moim przypadku było tak z lodówką. Niemniej jednak jestem za kupnem nowej i z gwarancją.Zorka pisze:To chyba zależy od planów po studiach, poza tym uzywana pralka to nie jest spory wydatek.
zwsze bylam za tym zeby nie przeplacac, ale po trzeciej uzywanej pralce, ktora sie zepsula po roku a porzednie po dwoch to stwierdzam oficjanie, ze taniej jest kupic nowa. Ehhhh. Samo slowo pralka juz mnie stresuje 
-
Awsomegirl
ja uważam, że nie ma co się pakować w używaną pralke, przede wszytskim dlatego, że najczęściej można kupic kota w worku, a to chyba nie o to chodzi, teraz te pralki w cale nie są takie drogie można juz kupić za 700 zł spokojnie, duży wybór pralek widziałam w sklepie internetowym magiczna planeta , w bardzo dobrych cenach
- kobietka77
- Fajna Kobietka
W przypadku rzeczy używanych zawsze jest ryzyko, że przestanie działać zaraz po dokonaniu zakupu, a naprawy są teraz drogie.
Lepiej kupić nową, zwłaszcza że faktycznie ceny nie są takie wysokie.
Lepiej kupić nową, zwłaszcza że faktycznie ceny nie są takie wysokie.
-
marysia.we
- Jestem tu nowa :)
Zgadzam się najlepiej zainwestować i kupić lepszą praleczkę, niż potem żałować i się męczyć. Sama teraz dokonuje takiego zakupu, a zastanawiam się miedzy tymi dwoma modelami:\
AEG Lavamat 72850
lub
AEG Lavamat 72750
Jeszcze zastanawiamy się z mężem nad droższym ale bardzo dobrym modelem
BOSCH WIS 24140EU Logixx 7
AEG Lavamat 72850
lub
AEG Lavamat 72750
marysia.we pisze:Zgadzam się najlepiej zainwestować i kupić lepszą praleczkę, niż potem żałować i się męczyć. Sama teraz dokonuje takiego zakupu, a zastanawiam się miedzy tymi dwoma modelami:\
AEG Lavamat 72850
lub
AEG Lavamat 72750
kupiłaś którąś z tych wymienionych ?
-
marysia.we
Tak, zdecydowaliśmy się na zakup BOSHA. Mimo ceny ( która i tak jak na BOSHA\model jest adekwatna) pomyśleliśmy sobie że lepiej dołożyć i kupić coś na lata, aby służyło nam dłużej) Czekamy teraz na jej dostarczenie, pewno po weekendzie powinna być.
-
pomcia
Osobiście wybrałabym coś innego. A gwarancja na ile lat?
-
marysia.we
24 miesiące, z możliwością przedłużenia( na 36 lub 48)
-
pomcia
Ja w te przedłużane gwarancje nie wierzę. Zadowolona jesteś?
-
barburka
Polecam zdecydowanie nowe pralki bo zżerają znacznie mniej energii.
-
marysia.we
Tak, pralka sprawuje się świetnie, przywieźli mi ją bardzo szybko i sprawnie. Jestem zadowolona z prali jak i obsługi i fachowości sklepu.pomcia pisze:Ja w te przedłużane gwarancje nie wierzę. Zadowolona jesteś?
-
elzbieta45
- Kobietka Expert
sprzet agd tylko nowy nie mam zaufania do urzywanych rzeczy . jedynie jesli ktos by nam podarował wtedy owszem ale kupno tylko nowego sprzetu
ja polecam nową pralkę, raczej trudno mi uwierzyć, że ktoś sprzedaje naprawdę dobrą używaną pralkę.
-
Poziomkowa
Chyba lepiej kupić jednak nową pralkę. Sama zamierzam teraz coś kupić i wydaje mi się, że do 1000 zł spokojnie można nabyć coś przyzwoitego. Trudniej za to zdecydować się na konkretny model :/
Nową, po co ci używany grat? Nigdy nie masz pewności kto i jak to używał ile popracuje.
zdecydowanie nowa. To taka rzecz której nie chciałabym kupować używanej.
Zaopatrz się w stoły do ping-ponga
-
ola87r
nowa, nowa. Dobrą, porządną nową pralkę (Amikę np) trafisz już za 800-1000zł
Ja ostatnio kupiłem używaną i śmiga jak złoto więc myślę że nie ma różnicy:)
www.stolpol.pl
Jeśli pralka była bardzo długo używana np. 3 lata to już lepiej kupić nową, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo, że taka używana nam się szybko rozwali i albo będziemy musieli ją naprawić lub też po prostu wyrzucić.
szafa przesuwana
No ja jestem też tego zdania że lepiej kupić nową pralkę, ponieważ nigdy nie wiadomo kto jej używał (nie higieniczne), jak jej używał, jak często i co prał, więc jest duże prawdopodobieństwo że wystąpi usterka.
Czy poza Amicą polecacie jakies innych producentów?
Czy poza Amicą polecacie jakies innych producentów?
Higieniczność higienicznością, po prostu da się kupić coś nowego także za mniejszą sumę - tak mi się wydaje przynajmniej. Niebawem będę kupować coś nowego i już zaczynam się rozglądać za czymś w okolicach 1000 zł. Przyłączam się do prośby o jakieś sugestie.