forum kobiece, dla kobiet

Panel logowania

Login:

Hasło:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj siÄ™

Sałatki

Masz jakieś sprawdzone sposoby na dobre jedzonko? Znalazłaś właśnie smaczny przepis na romantyczną kolację i chcesz się nim podzielić? Nie masz pomysłu co zrobić na obiad? Odpowiedzi znajdziesz w tym temacie.

sałatka meksykańska

Postprzez LuÅ›ka » 2 sie 2009, o 19:40

dziś kolejny raz zrobiłam sałatkę meksykańską...mój luby się nią zachwyca więc podam przepis:
-puszka groszku konserwowego
-puszka kukurydzy konserwowej
-puszka fasoli czerwonej konserwowej
-2 udziki kurczaka wędzonego
-ogórek...zgadnijcie jaki :happy konserwowy hehe
- no i przyprawy( sól, pieprz, papryczka ostra, co kto woli...) i łyżka majonezu ( w wersji light zamiast majonezu można dodać jogurt naturalny)

a więc wszystko mieszamy, kurczaczka na małe kawałeczki i do sałateczki.. na sam koniec sól i przyprawy ponieważ kurczak i majonez same w sobie są słone...więc żeby nie przesadzić trzeba wymieszać a potem ewentualnie dosolić do smaku.

Życzę smacznego:)
Obrazek
Obrazek
reklama - firmy z branż Zdrowie/Uroda z woj. pomorskiego, dolnośląskiego w katalogach
Luśka
Moderatorka

Reklama

Re: sałatka meksykańska

Postprzez meredith » 3 sie 2009, o 10:49

Robiłam taką samą tylko bez kurczaka, więc dziś lub jutro zrobię tak jak Ty, z udkami kurczaka i zobaczymy :) Ale mi zrobiłaś smaka :P
Teraz taka bezbronna, maleńka, w kołysce splecionej z Mych ramion,
jutro się do Mnie znów uśmiechniesz i kiedyś tam powiesz Mi : mamo.
meredith
Fajna Kobietka

Postprzez evka » 3 sie 2009, o 15:03

Ja przy najblizszej okazji tez wyprubuje niam :cooking
ObrazekObrazekObrazek
evka
Gadatliwa Kobietka

Postprzez puma.31 » 20 wrz 2009, o 16:01

Znacie jeszcze inne przepisy na pyszne sałatki?
puma.31
PoczÄ…tkujÄ…ca

Postprzez kasiula » 17 gru 2009, o 20:44

Bardzo prosta i pyszna sałatka to
Pokrojony w cienkie paseczki ogórek konserwowy(około 4 średnie sztuki),20dkg szynki mielonej też pokrojonej w cienkie paseczki ,1 mała puszka kukurydzy i 1 mała puszka groszku z puszki-wszystko razem wymieszać dodać majonez sól i pieprz -pychota i bardzo mało pracy.
kasiula
PoczÄ…tkujÄ…ca

sałatka z kurczakiem i z anasem

Postprzez króliczek8982 » 5 mar 2010, o 23:21

1 duży filet z kurczaka
1 puszka ananasa (najlepiej pokrojonego w plastry)
1 puszka kukurydzy
10 dkg rodzynek
majonez
sól i pieprz
2 łyżki oleju

Filet z kurczaka umyć i pokroić na bardzo drobne kawałki. Oprószyć solą i pieprzem i upiec na rozgrzanym oleju tak, żeby był ładnego, złotego koloru. Po upieczeniu przestudzić. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, żeby nabrały miękkości. W dużej misce wymieszać kukurydzę, kurczaka, rodzynki i drobno pokrojonego ananasa (do krojenia w drobne kawałki lepiej się nadaje ananas w plastrach, ponieważ ten "w kawałkach" jest zbyt duży do sałatki, a niewygodny do krojenia). Następnie dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Przed podaniem schłodzić przez min. godzinę w lodówce. Doskonale smakuje bez żadnych dodatków albo ze świeżym chlebem, najlepiej ciemnym.
Króliczek
króliczek8982
Miła Kobietka

Re: sałatka z kurczakiem i z anasem

Postprzez Otylia_W » 26 mar 2010, o 12:40

Bardzo często sama robię na święta taką sałatkę z kurczakiem i ananasem. Niektórzy dodają jeszcze orzechy, ale ja nie jestem zwolenniczką w tej sałatce ani orzechów ani rodzynek. I filet z kurczaka gotuję i później kroje w kawałeczki, bez żadnego smażenia na oleju.
Otylia_W
PoczÄ…tkujÄ…ca

Re: sałatka z kurczakiem i z anasem

Postprzez naysha » 19 maja 2010, o 15:31

Ja tez robię tylko z curry;) uwielbiam ją, ale za dużo takich pyszności dodaje "wchodzi" mi w boczki:P
naysha
PoczÄ…tkujÄ…ca

Sałatki

Postprzez Justynka108 » 11 lut 2011, o 11:50

Uwielbiam sałatki wszelkiego rodzaju. Jeżeli macie jakieś sprawdzone przepisy, to ja poproszę! Ja mam przepis na przepyszną sałatkę z zupek chińskich i kurczaka, jest szybka, smaczna i nadaje się nawet jako danie główne na obiad (kiedy podamy ją na ciepło).
2 porcje:
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 czerwona papryka
2 zupki chińskie (vifon) o dowolnym smaku
1/3 zawartości kukurydzy z puszki
3 duże łyżki majonezu

Makaron z zupek rozdrobnić według upodobania, piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę, paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć. Makaron zalać niewielką ilością wrzącej wody tak, by napęczniał, lecz wchłonął ją całą. Na patelnię wlać olej z zupek, włożyć pokrojonego kurczaka i połowę pokrojonej papryki, doprawić przyprawami z zupek vifon.
Smażyć do momentu, aż wyparuje woda z kurczaka i sok z papryki. Do napęczniałego, ciepłego makaronu dodać odsączoną kukurydzę, połowę surowej papryki, usmażone wraz z pozostałą papryką mięso, oraz majonez. Całość energicznie wymieszać. Polecam wszystkim i życzę smacznego :)
Justynka108
Miła Kobietka

Re: Sałatki

Postprzez tusia25 » 18 lut 2012, o 18:03

fajne pomysły, muszę koniecznie wypróbować te z makaronu z zupek:) znacie może jeszcze jakieś z takich zupek??
tusia25
Fajna Kobietka

Następna strona

Powrót do Gotowanie

Kto przeglÄ…da forum

Zidentyfikowani Forumowiczki: Bing [Bot], Google [Bot]