forum kobiece, dla kobiet

Panel logowania

Login:

Hasło:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

sałatka z kurczakiem i z anasem

Masz jakieś sprawdzone sposoby na dobre jedzonko? Znalazłaś właśnie smaczny przepis na romantyczną kolację i chcesz się nim podzielić? Nie masz pomysłu co zrobić na obiad? Odpowiedzi znajdziesz w tym temacie.

sałatka z kurczakiem i z anasem

Postprzez króliczek8982 » 5 mar 2010, o 23:21

1 duży filet z kurczaka
1 puszka ananasa (najlepiej pokrojonego w plastry)
1 puszka kukurydzy
10 dkg rodzynek
majonez
sól i pieprz
2 łyżki oleju

Filet z kurczaka umyć i pokroić na bardzo drobne kawałki. Oprószyć solą i pieprzem i upiec na rozgrzanym oleju tak, żeby był ładnego, złotego koloru. Po upieczeniu przestudzić. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, żeby nabrały miękkości. W dużej misce wymieszać kukurydzę, kurczaka, rodzynki i drobno pokrojonego ananasa (do krojenia w drobne kawałki lepiej się nadaje ananas w plastrach, ponieważ ten "w kawałkach" jest zbyt duży do sałatki, a niewygodny do krojenia). Następnie dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Przed podaniem schłodzić przez min. godzinę w lodówce. Doskonale smakuje bez żadnych dodatków albo ze świeżym chlebem, najlepiej ciemnym.
Króliczek
króliczek8982
Miła Kobietka

Re: sałatka z kurczakiem i z anasem

Postprzez Otylia_W » 26 mar 2010, o 12:40

Bardzo często sama robię na święta taką sałatkę z kurczakiem i ananasem. Niektórzy dodają jeszcze orzechy, ale ja nie jestem zwolenniczką w tej sałatce ani orzechów ani rodzynek. I filet z kurczaka gotuję i później kroje w kawałeczki, bez żadnego smażenia na oleju.
Otylia_W
Początkująca

Re: sałatka z kurczakiem i z anasem

Postprzez naysha » 19 maja 2010, o 15:31

Ja tez robię tylko z curry;) uwielbiam ją, ale za dużo takich pyszności dodaje "wchodzi" mi w boczki:P
naysha
Początkująca

Powrót do Gotowanie