Ostatnimi czasy mam ogromną chęć na dania ze szpinakiem.
Za dziecka unikało się szpinaku jak ognia a teraz?
Jest po prostu pyszny.
A wy lubicie szpinak? Znacie dobre przepisy na tego typu dania?
Chętnie podam wam swoje sprawdzone przepisy i poznam wasze.
Kilka z mojego menu to:
1. Jajka ze szpinakiem.Robi się to szybko i nie trzeba wielkiego wysiłku.
Świeży szpinak podduszamy na patelni, doprawiamy solą, szczyptą pieprzu oraz wciskany do niego ząbek czosnku lub dwa (jak kto woli). Następnie gotujemy jajka na wpół twardo.
Gotowy szpinak nakładamy do miseczki, jajka przekrawamy delikatnie na pół i kładziemy je na wierzch szpinaku.
I gotowe.
Szpinak tak samo zrobiony można podawać z jajkiem sadzonym. Smakuje tak samo przepysznie.
2. Jajka nadziewane szpinakiem z serem.Gotujemy jajka na twardo, po ugotowaniu przekrawamy na pół, oddzielamy żółtko.
Do blendera wrzucamy żółtka, rozmrożony i odciśnięty szpinak, 3 kopiate łyżki majonezu, starty ser (20 g startego na drobnych oczkach żółtego sera - może być parmezan, albo grana padano lub ser Manchego). Jeżeli lubicie chrzan, to również można go dodać. Nadaje wtedy ostrzejszy smak.
Całość zmiksować na gładką masę i doprawić solą i pieprzem.
Kolejnym i ostatnim krokiem jest przełożenie pasty do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciśnięcie ją do białek jaj. Szpinak wtedy kształtuje się w spiralki.
Jeśli nie posiadacie szprycy ani rękawka, to można użyć zwykłej, stołowej łyżki.
Można udekorować listkami pietruszki i kiełkami.
3. Puree ze szpinaka i ziemniakówTen przepis znalazłam kiedyś z pewnego bloga i do dziś go trzymam, ponieważ puree ze szpinaka wyszło nieziemsko:
"Na głębokiej patelni lub w garnku o szerokim dnie zagotowujemy wodę (1 cm wysokości). Kiedy zacznie wrzeć dodajemy olej, czosnek pokrojony w plasterki i umyty przebrany szpinak. Lekko solimy i dusimy na małym ogniu, aż szpinak zmięknie i pomniejszy mocno swoją objętość. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy na pół i myjemy. Zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Kiedy szpinak będzie gotowy, wodę zlewamy i odciskamy szpinak. Ziemniaki od razu po ugotowaniu odsączamy i ugniatamy z masłem i 2 łyżkami jogurtu, łączymy ze szpinakiem i blendujemy. Podajemy z kotlecikami, rybą lub jajkiem sadzonym."
Pycha.
4. Kiełbaski ze szpinakiem - Salsiccia e spinaciTo danie nauczyłam się robić we Włoszech. Prosto i szybko.
Szpinak podsmażamy leciutko na głębokiej, szerokiej patelce, używając do tego oliwy z oliwek. Dodajemy posiekany drobno czosnek i szczyptę soli, pieprzu. Dodajemy niewielką ilość wody tak, aby nasz szpinak nieco się poddusił, ale w tej wodzie nie pływał. Następnie na patelnię wrzucamy białe, pokrojne kiełbaski (można je podać w całości lub zamiast białej kiełbasy użyć zwykłą) oraz doprawiamy szczyptą curry lub słodką papryczką.
Gdy kiełbaski podrumienią się - danie gotowe.
Włosi zazwyczaj jedzą je z chlebem, ale można to samo podawać z ziemniakami (zwłaszcza zapiekanymi) lub makaronem.