Książki warte polecenia! :)

Co warto obejrzeć, przeczytać oraz posłuchać? Co możecie polecić? Czyli rozmowy o lekko kulturalnym zabarwieniu.
ODPOWIEDZ
milanogirl

Re: Książka którą polecasz...

Post autor: milanogirl »

Znajomy podrzucił mi "Ostatni wykład". Bardzo refleksyjna, napisana może w nieco moralizatorskim tonie, ale interesująca i skłaniająca do przemyśleń książka.
babsko

Post autor: babsko »

Ostatnio przeczytalam szalenie wciagajaca ksiazke pt. "Notatki z wystawy" Patricka Gale. Polecam wszystkim. Troche mroczna, gleboko empatyczna powiesc, ktora czyta sie jednym tchem.
Varadero

Post autor: Varadero »

Czytam "Kryształowy anioł" Grocholi ale tak średnio polecam...może się rozkręci.
CzarnoBiala

Post autor: CzarnoBiala »

UWielbiam książki Paulo Coelho, sąprzesycone niesamowitym klimatem i niosą głębsze przesłania.
Coś w zupełnie innym stylu, co również maie pochłania są thrillery Kinga, "Misery" mimo, że gróba wciągnęła mnie niesamowicie i pochłąnęłam ją zaledwie w kilka dni.
Książki Terakowskiej zwłaszcza "Ono" i "Tam gdzie sapdają Anioły", również mają w sobie coś niesamowitego, zmiłą chęcią obejrzabym film na ich podstawie.
Oprócz tego z czystym sumieniem mogę polecić cały cykł Opowiescii z Narnii, klimatyczna baśń.
"Ptaśka"
"Sto lat samotności"
"Zabić drozda"
Zawsze wracam do klasyki.
Camomile

Książki warte polecenia! :)

Post autor: Camomile »

Zaproponowałam ten post, gdyż wiem, że bardzo mało osób czyta książki... A szkoda, bo to one są skarbnicą wiedzy, poszerzają nasze horyzonty, rozwijają wyobraźnię... Nic mnie tak nie rozluźnia w zimowy wieczór jak dobra książka i gorąca herbata :)
Chciałabym, żebyśmy dzieliły się tu książkami, do których zawsze wracamy, te które nas zaskoczyły, o nowościach, ale także o tych, po które nie warto sięgać ;)

Ja na początek proponuje "Czułość wilków" Stef Penney. Thriller, ale niezwykle delikatny, piękne opisy przyrody, pełna napięcia przygoda. Czyta się szybko, jest bardzo wciągająca :)
Camomile

Post autor: Camomile »

Osz... nie wiedziałam, ze już jest taki temat a stworzyłam nowy... Wybaczcie :D
pstro

Re: Książki warte polecenia! :)

Post autor: pstro »

Ja zaczęłam właśnie Siedem pożarów Mademoiselle. Fajna, bardzo kobieca, ale z nutką sensacji :)
Amira

Post autor: Amira »

:arrow: "Pachnidło" P. Süskinda
:arrow: "Rozebrana" B.Freemana
:arrow: "Wino i krew" A.Makowieckiego
:arrow: "Nie tracąc nadziei" U.Ledzewicz
:arrow: "Szata" Lloyd C Douglasa
:arrow: "Quo vadis" H.Sienkiewicza
:arrow: Opowiadania Marka Hłaski
pstro

Ja przypadkiem trafiłam na książkę o dziwnym lekko tytule - Karpie Łabędzie i Big Ben. Ale powiem Wam, że jest przezabawna. Naprawdę świetna. I taka na czasie :)
pstro

Eeyore pisze:Lot nad kukułczym gniazdem K.Keesey
Prawda - świetna :)
Fermia

Post autor: Fermia »

Dżina pisze:Właśnie zaczynam "Ostatnią noc w Twisted River" Johna Irvinga. To jego najnowsza powieść a z recenzji wynika, że równie dobra jak pozostałe. Właśnie przygotowałam sobie lampkę ulubionego winka i zmykam na fotelik czytać :D
O! Miło slyszeć, że John Irving wreszcie powrócił. Pamietam go m.in. ze 'swiata wedlug Garpa' i 'regulaminu tloczni win' z równie dobrą ekranizacją. Chyba czas pobuszować po księganiach.
Ania70

Post autor: Ania70 »

Nowe książki bardzo często mnie zawodzą. Lubię poczekać przynajmniej kilka lat.

Ostatnio czytałam M. Fabera Szkarłatny płatek i biały... niestety mimo setek stron starczyło tylko na kilka dni. I teraz szukam czegoś nowego. Może coś Dikensa?
pstro

A ja w tej chwili książkę, na którą czekałam. Drugą część z tej serii, po Królowej Lata - Król Mroku :)
króliczek8982

Post autor: króliczek8982 »

Moim ulubionym autorem jest Stephan King polecam jego książki
rustijun

Post autor: rustijun »

Paullo Coelho "11 minut" swietna ksiazka o mlodej dziewczynie ktora wyjechala za praca a pracowala jako "dziwka"
Paullo Coelho "Brida" o poszukiwaniu milosci przez mloda dziewczyne ktora wierzyla w magie i wstapila pozniej do czarownic
pstro

Ja w tej chwili "Trzy filiżanki herbaty" niezła ksiażka :)
pstro

Porównywana z Cieniem wiatru - Hiszpański smyczek.
cookie

Post autor: cookie »

A ja polecam Mózg Mężczyzny :)
Co prawda na razie dostępna tylko w wersji anglojęzycznej, ale jakoś za kilka dni wychodzi w wersji polskiej..
Super książka dla wszystkich kobiet, właściwie powinna stać się naszym podręcznikiem ;)
Dysia12

Post autor: Dysia12 »

"Diabeł ubiera się u Prady" Lauren Weisberger i "Kuzynki" Andrzeja Pilipiuka
wenecja

Post autor: wenecja »

Ja polecam całą Sagę "Zmierzch" Stephenie Meyer. Moje ulubione książki :D
ODPOWIEDZ