Książki warte polecenia! :)
-
evka
Re: Książka którą polecasz...
To ja mam lepszom propozycje przelecisz sie ze mna do biblioteki hihhi i sobie ja wyprzyczysz hiihih 
-
evka
Zaczelam nastepna ksiazke o 2 przyjaciolkach ktore zamieniaja sie swoim zyciem na 6 miesiecy i potym czasie niebardzo chca wrucic do swego poprzedniego zycia moze byc ciekawie powiem jak przeczytam .
Poprzednia byla naprawde swietna
Wszystkim lubiacym ksiazki zycze milej lektury 
Poprzednia byla naprawde swietna
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Panna_M
Ja bardzo Polecam "Album Rodzinny" Danielle Steel.
Czytałam niedawno i tak mnie wciągneła że nawet jadłam z książką
Czytałam niedawno i tak mnie wciągneła że nawet jadłam z książką
-
evka
Ja nie lubie romansidel ale Daniel Still wprost uwielbiam przeczytalam chyba wszystkie jej ksiazki i mam spora kolekcje w domu 
-
babsko
Czytalam ostatnio "Wojny w SPA" Chris Manby. Bardzo mi sie spodobala- o dwoch dziewczynach, ktore wybraly inne sposoby na zycie. Jedna zalozyla swoj biznes po studiach, druga poszla do reality-show. Suma sumarum sie spotkaly i zrobilo sie bardzo ciekawie...
W kazdym razie- polecam, fajna ksiazka na konczace sie wakacje...
W kazdym razie- polecam, fajna ksiazka na konczace sie wakacje...
-
agat
Ja mogę jeszcze śmiało polecić jedną książkę. Jest to "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz" Lisy See Czytałam ją już dawno , ale ostatnio oddała mi mój egzemplarz siostra cioteczna i sobie o niej przypomniałam. Cudna i wciągająca opowieść.
Opowieść o dwóch dziewczętach, a potem kobietach i matkach, żyjących w kraju, gdzie świętuje się tylko narodziny chłopca i wszystko jest podporządkowane mężczyznom, snuje osiemdziesięcioletnia Lilia.
Będąc w rodzinie „trzecim dzieckiem i drugą bezwartościową dziewczynką”, została połączona więzami laotong - dozgonną przyjaźnią - z Kwiatem Śniegu, urodzoną tego samego dnia i o tej samej godzinie. Przez lata będą sobie przesyłać tytułowy „sekretny wachlarz”, zapisując w nim przełomowe chwile swego życia i rzadkie momenty szczęścia, zapisując szczególnie, bo przeznaczonym wyłącznie dla kobiet pismem nu shu, którego każde słowo jest umieszczone w odpowiednim kontekście, a „z błędnego odczytania znaków wynikła już niejedna tragedia”.
Tragedia wydarzy się także w życiu Lilii i Kwiatu Śniegu. Nie będzie nią jednak okrutny zwyczaj krępowania stóp, czyli tak naprawdę nieludzkie łamanie palców sześcioletnim dziewczynkom, ponieważ im mniejsza stopa (taki jest ideał estetyczny) tym większa perspektywa bogatszego zamążpójścia. Nie będzie nią też oczywista w Chinach i trudna do zaakceptowania hierarchizacja w rodzinie ani chwilowy głód czy ucieczka ze wsi przed buntownikami. Tragedią okaże się wzajemne niezrozumienie, przynoszące gniew, rozgoryczenie, pragnienie zemsty, aż po poczucie straty, której już się nie da naprawić.

Opowieść o dwóch dziewczętach, a potem kobietach i matkach, żyjących w kraju, gdzie świętuje się tylko narodziny chłopca i wszystko jest podporządkowane mężczyznom, snuje osiemdziesięcioletnia Lilia.
Będąc w rodzinie „trzecim dzieckiem i drugą bezwartościową dziewczynką”, została połączona więzami laotong - dozgonną przyjaźnią - z Kwiatem Śniegu, urodzoną tego samego dnia i o tej samej godzinie. Przez lata będą sobie przesyłać tytułowy „sekretny wachlarz”, zapisując w nim przełomowe chwile swego życia i rzadkie momenty szczęścia, zapisując szczególnie, bo przeznaczonym wyłącznie dla kobiet pismem nu shu, którego każde słowo jest umieszczone w odpowiednim kontekście, a „z błędnego odczytania znaków wynikła już niejedna tragedia”.
Tragedia wydarzy się także w życiu Lilii i Kwiatu Śniegu. Nie będzie nią jednak okrutny zwyczaj krępowania stóp, czyli tak naprawdę nieludzkie łamanie palców sześcioletnim dziewczynkom, ponieważ im mniejsza stopa (taki jest ideał estetyczny) tym większa perspektywa bogatszego zamążpójścia. Nie będzie nią też oczywista w Chinach i trudna do zaakceptowania hierarchizacja w rodzinie ani chwilowy głód czy ucieczka ze wsi przed buntownikami. Tragedią okaże się wzajemne niezrozumienie, przynoszące gniew, rozgoryczenie, pragnienie zemsty, aż po poczucie straty, której już się nie da naprawić.

-
Leukone
'najulubieńszy' pisarz - Paulo Coelho.
natomiast książki- My dzieci z dworca zoo, Weronika musi umrzeć , Jedenaście minut, Monika B. nie jestem waszą córką.
^^ ogólnie pochłaniaczem książek jestem. uwielbiam przysiąść na balkonie otulona kocem z ciepłą herbatką i papierosem i czytać, czytać, czytać
natomiast książki- My dzieci z dworca zoo, Weronika musi umrzeć , Jedenaście minut, Monika B. nie jestem waszą córką.
^^ ogólnie pochłaniaczem książek jestem. uwielbiam przysiąść na balkonie otulona kocem z ciepłą herbatką i papierosem i czytać, czytać, czytać
-
babsko
Czytalam niedawno ksiazke Grzegorza Gortata- "Zla krew". Choc jest mroczna, zauroczyla mnie. Sposobem narracji autora. /bardzo polecam.
-
jagoda
Intrygująca opowieść o młodej kobiecie, która dała się wciągnąć w przygodę z Internetem. Wirtualne życie splotło się z realnym i wymknęło spod kontroli. Przygoda, która może spotkać każdego użytkownika Sieci. Historia wzięta z życia. Bohaterka książki, atrakcyjna 30-letnia Ewa, szczęśliwa żona i matka, ze świetnie zapowiadającą się karierą, pewnego dnia odkrywa, że jej mąż ma romans z młodziutką dziewczyną. Po chwilowym załamaniu, postanawia zemścić się na niewiernym małżonku i zapisuje się do internetowego portalu randkowego. Nawiązuje rozmaite znajomości z mężczyznami. Bohaterka daje się wciągnąć się wirtualnym znajomym w erotyczną grę, która jednak nie daje jej tego czego szukała - sposobu na wyrzucenia z siebie uczucia do niewiernego męża. Internetowe znajomości doprowadzają do wielu zmian w jej życiu, ale czy miała nad tym kontrolę? Książka ukazuje potęgę miłości, niszczącą siłę zemsty i nieodgadnione ludzkie instynkty, które czasami ujawniają się dopiero za pomocą wirtualnej sieci Internetu.
Polecam sama jestem w trakcie a wciąga niesamowicie
a i wypożyczyłam- Album rodzinny- zobaczymy 
Polecam sama jestem w trakcie a wciąga niesamowicie
-
jagoda
hehehe tytułu nie podałam
DMUCHAWCE-Agnieszka Głowacka
-
Luśka
Ja polecam książkę Wojciecha Cejrowskiego "Gringo wśród dzikich plemion"..bardzo wciągająca:)
-
babsko
Jeśli ktoś szuka wstrząsu - polecam "Szczury i wilki". Zakochana w "Zlej krwi" Gortata siegnelam po kolejna jego ksiazke. Lecz ta jest zupelnie inna. Czytalam i plakalam. O czasach obozu w Auschwitz, choc pozornie o neofaszystach. Niesamowite studium bestialstwa i brutalnosci ludzkiej. Ale tez o odwadze, szlachetnosci i checi zycia. Polecam.
-
evka
A ja teraz to bede czytac zapowiada sie ciekawie
-
babsko
Ostatnio trafilam na "Zlodziejke ksiazek Zusaka" . Polecam goraco, bo to przepiekna, wzruszajaca historia. W dodatku opowiada ja sama Smierc.
-
agat
"Dom nad rozlewiskiem" To jest to. Jak pisałam na blogu, zaliczałam przy tej książce "literackie odloty" 
Czy są takie babcie i takie domy jak w tej powieści? Są. Każdy może taki dom zbudować i nadać mu taką aurę. Naturalnie to rola nas, kobiet: babć, mam, córek i wnuczek - budowanie atmosfery domu - Rodziny. Tak już jest i już! Naśladownictwo - jak najbardziej polecam. W czasach, gdy wszystko idzie Wam ciężko, "pod górkę", kiedy czujecie się niedokołysani, zmęczeni i nostalgiczni - zajrzyjcie nad Rozlewisko. Poczujcie zapach herbaty z cytryną parzonej dla Was przez Gosię, może dostaniecie miskę rosołu i klucz do morelowego pokoju, w którym odpoczniecie... Opowiecie Waszą historię, albo posłuchacie o tym, co się dzieje nad Rozlewiskiem. Małgorzata ucieka w z Warszawy i układa swoje życie od nowa, na mazurskiej wsi. Odnajduje powoli sens życia i spokój, poznaje... tak, poznaje swoja matkę, z którą rozstała się w dzieciństwie. Jest więc rodzinna przeszłość i teraźniejszość, jest też przyszłość - trzeba myśleć o sobie, o córce, o nowo budowanym pensjonacie. O naniesieniu drewna na jutro, o zrobieniu przetworów na zimę. O miłości. Wspaniała, pełna i ciepła i życiowej mądrości opowieść o drodze, którą trzeba przebyć, by odnaleźć swoje miejsce na ziemi.

Czy są takie babcie i takie domy jak w tej powieści? Są. Każdy może taki dom zbudować i nadać mu taką aurę. Naturalnie to rola nas, kobiet: babć, mam, córek i wnuczek - budowanie atmosfery domu - Rodziny. Tak już jest i już! Naśladownictwo - jak najbardziej polecam. W czasach, gdy wszystko idzie Wam ciężko, "pod górkę", kiedy czujecie się niedokołysani, zmęczeni i nostalgiczni - zajrzyjcie nad Rozlewisko. Poczujcie zapach herbaty z cytryną parzonej dla Was przez Gosię, może dostaniecie miskę rosołu i klucz do morelowego pokoju, w którym odpoczniecie... Opowiecie Waszą historię, albo posłuchacie o tym, co się dzieje nad Rozlewiskiem. Małgorzata ucieka w z Warszawy i układa swoje życie od nowa, na mazurskiej wsi. Odnajduje powoli sens życia i spokój, poznaje... tak, poznaje swoja matkę, z którą rozstała się w dzieciństwie. Jest więc rodzinna przeszłość i teraźniejszość, jest też przyszłość - trzeba myśleć o sobie, o córce, o nowo budowanym pensjonacie. O naniesieniu drewna na jutro, o zrobieniu przetworów na zimę. O miłości. Wspaniała, pełna i ciepła i życiowej mądrości opowieść o drodze, którą trzeba przebyć, by odnaleźć swoje miejsce na ziemi.

-
agat
I jeszcze jedną książkę mogę Wam śmiało polecić mimo, że jeszcze nie skończyłam jej czytać.
Po ostatnim, niesamowicie pogodnym "Domu nad rozlewiskiem" , sięgnęłam tym razem po książkę poruszającą nieco trudniejsza tematykę. Bardzo głęboko wzruszająca lektura. Podoba mi się to , że autorka pokazuje różne punkty widzenia tej samej sprawy. Raz wcielamy się w Annę, raz w Kate i w innych bohaterów. Jest to książka "Bez mojej zgody" Picoult Jodi. W tym roku powstał również film nakręcony na podstawie tej powieści.
" Annie nic nie dolega, a mimo to żyje ona tak, jakby była obłożnie chora. W wieku trzynastu lat ma już za sobą niejedną operację, wielokrotnie oddawała krew, żeby utrzymać przy życiu swoją starszą siostrę Kate, która we wczesnym dzieciństwie zapadła na białaczkę.
Anna została poczęta w sztuczny sposób, tak aby jej tkanki wykazywały pełną zgodność z tkankami siostry. Jest dla niej dawcą idealnym. Aż do tej pory akceptowała tę życiową rolę. Teraz Anna, wzorem większości nastolatków, zadaje sobie pytania dotyczące tego, kim jest naprawdę. Różnica pomiędzy nią a większością nastolatków polega na tym, że przez całe życie postrzegano ją wyłącznie przez pryzmat siostry i tego, co dla niej robi. Anna dojrzewa do podjęcia decyzji, która dla wielu osób byłaby nie do pomyślenia, decyzji, która podzieli jej rodzinę, a dla ukochanej siostry będzie oznaczać śmierć. "

Po ostatnim, niesamowicie pogodnym "Domu nad rozlewiskiem" , sięgnęłam tym razem po książkę poruszającą nieco trudniejsza tematykę. Bardzo głęboko wzruszająca lektura. Podoba mi się to , że autorka pokazuje różne punkty widzenia tej samej sprawy. Raz wcielamy się w Annę, raz w Kate i w innych bohaterów. Jest to książka "Bez mojej zgody" Picoult Jodi. W tym roku powstał również film nakręcony na podstawie tej powieści.
" Annie nic nie dolega, a mimo to żyje ona tak, jakby była obłożnie chora. W wieku trzynastu lat ma już za sobą niejedną operację, wielokrotnie oddawała krew, żeby utrzymać przy życiu swoją starszą siostrę Kate, która we wczesnym dzieciństwie zapadła na białaczkę.
Anna została poczęta w sztuczny sposób, tak aby jej tkanki wykazywały pełną zgodność z tkankami siostry. Jest dla niej dawcą idealnym. Aż do tej pory akceptowała tę życiową rolę. Teraz Anna, wzorem większości nastolatków, zadaje sobie pytania dotyczące tego, kim jest naprawdę. Różnica pomiędzy nią a większością nastolatków polega na tym, że przez całe życie postrzegano ją wyłącznie przez pryzmat siostry i tego, co dla niej robi. Anna dojrzewa do podjęcia decyzji, która dla wielu osób byłaby nie do pomyślenia, decyzji, która podzieli jej rodzinę, a dla ukochanej siostry będzie oznaczać śmierć. "

-
Fermia
Ja ostatnio zabralam sie za klasykę - bardzo podobała mnie się milana kundery - żart
-
evka
AGAT ja juz tez przeczytalam DOM NAD ROZLEWISKIEM jest fantastyczna i mam zamiar zakupic nastepna czesc z tej seri film sie chowa niema nawet polowy tego co w ksiazce polecam goraco 
-
milanogirl
Znajomy podrzucił mi "Ostatni wykład". Bardzo refleksyjna, napisana może w nieco moralizatorskim tonie, ale interesująca i skłaniająca do przemyśleń książka.
-
babsko
Ostatnio przeczytalam szalenie wciagajaca ksiazke pt. "Notatki z wystawy" Patricka Gale. Polecam wszystkim. Troche mroczna, gleboko empatyczna powiesc, ktora czyta sie jednym tchem.
-
Varadero
Czytam "Kryształowy anioł" Grocholi ale tak średnio polecam...może się rozkręci.
-
CzarnoBiala
UWielbiam książki Paulo Coelho, sąprzesycone niesamowitym klimatem i niosą głębsze przesłania.
Coś w zupełnie innym stylu, co również maie pochłania są thrillery Kinga, "Misery" mimo, że gróba wciągnęła mnie niesamowicie i pochłąnęłam ją zaledwie w kilka dni.
Książki Terakowskiej zwłaszcza "Ono" i "Tam gdzie sapdają Anioły", również mają w sobie coś niesamowitego, zmiłą chęcią obejrzabym film na ich podstawie.
Oprócz tego z czystym sumieniem mogę polecić cały cykł Opowiescii z Narnii, klimatyczna baśń.
"Ptaśka"
"Sto lat samotności"
"Zabić drozda"
Zawsze wracam do klasyki.
Coś w zupełnie innym stylu, co również maie pochłania są thrillery Kinga, "Misery" mimo, że gróba wciągnęła mnie niesamowicie i pochłąnęłam ją zaledwie w kilka dni.
Książki Terakowskiej zwłaszcza "Ono" i "Tam gdzie sapdają Anioły", również mają w sobie coś niesamowitego, zmiłą chęcią obejrzabym film na ich podstawie.
Oprócz tego z czystym sumieniem mogę polecić cały cykł Opowiescii z Narnii, klimatyczna baśń.
"Ptaśka"
"Sto lat samotności"
"Zabić drozda"
Zawsze wracam do klasyki.
-
Camomile
Książki warte polecenia! :)
Zaproponowałam ten post, gdyż wiem, że bardzo mało osób czyta książki... A szkoda, bo to one są skarbnicą wiedzy, poszerzają nasze horyzonty, rozwijają wyobraźnię... Nic mnie tak nie rozluźnia w zimowy wieczór jak dobra książka i gorąca herbata 
Chciałabym, żebyśmy dzieliły się tu książkami, do których zawsze wracamy, te które nas zaskoczyły, o nowościach, ale także o tych, po które nie warto sięgać
Ja na początek proponuje "Czułość wilków" Stef Penney. Thriller, ale niezwykle delikatny, piękne opisy przyrody, pełna napięcia przygoda. Czyta się szybko, jest bardzo wciągająca
Chciałabym, żebyśmy dzieliły się tu książkami, do których zawsze wracamy, te które nas zaskoczyły, o nowościach, ale także o tych, po które nie warto sięgać
Ja na początek proponuje "Czułość wilków" Stef Penney. Thriller, ale niezwykle delikatny, piękne opisy przyrody, pełna napięcia przygoda. Czyta się szybko, jest bardzo wciągająca