co dobrego na kolacje we dwoje?

Masz jakieś sprawdzone sposoby na dobre jedzonko? Znalazłaś właśnie smaczny przepis na romantyczną kolację i chcesz się nim podzielić? Nie masz pomysłu co zrobić na obiad? Odpowiedzi znajdziesz w tym temacie.
ODPOWIEDZ
dzo

Re: co dobrego na kolacje we dwoje?

Post autor: dzo »

Viki91 pisze:chleb na jajku niektórzy to nazywają grzankami najpierw roztrzepujesz jajka może być 3-4 dodajesz trochę mleka i przyprawy maczasz w tym kromki chleba i smażysz na patelni :)faktycznie z niczego proste tanie smaczne :)
mój facet to uwielbia ;)
Lina
Miła Kobietka

Post autor: Lina »

naleśniki (posmarowane serkiem ala almettte) ze szpinakiem i wędzonym łososiem, a do tego sos czosnkowy = mniami !!!
tusia25

Post autor: tusia25 »

a może ryż gotowany w białym winie z kurczakiem i warzywami na parze. Kurczaka zawsze posypuje tymiankiem i tez na parze..
alasowka
Jestem tu nowa :)

Post autor: alasowka »

Na kolację proponuję spagetti i winko :)|
..........

treść zmieniona przez moderatora

proszę nie spamować
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Karola_Gl

Post autor: Karola_Gl »

Na kolację we dwoje proponuję wspólne gotowanie na początek - to zwiększa satysfakcję z samego posiłku. Najlepsze będą afrodyzjaki, może owoce morza, sushi .... no i oczywiście odpowiednie wino, i nastrojowa muzyka.
Torby papierowe Kraków
tusia25

Post autor: tusia25 »

wspólne gotowanie - nie w moim przypadku:) wole wszystko sama:)
ale winko i muzyczka - obowiązkowo:)
katimati89
Miła Kobietka

Post autor: katimati89 »

Viki91 pisze:chleb na jajku niektórzy to nazywają grzankami najpierw roztrzepujesz jajka może być 3-4 dodajesz trochę mleka i przyprawy maczasz w tym kromki chleba i smażysz na patelni :)faktycznie z niczego proste tanie smaczne :)

i wykwintne;p
fibiz

Post autor: fibiz »

Może zapiekanka makaronowa: cannelloni z warzywami?

austrii a+z
Barbara Karol
Miła Kobietka

Post autor: Barbara Karol »

agusnysa pisze:chciałabym przygotowac cos dobrego na kolacje we dwoje, macie jakies sprawdzone przepisy?

Danie proste i łatwe w przygotowaniu.
Warzywa na patelnie plus ryba w ziołach przypieczona na patelni teflonowej bez tłuszczu. Pamiętaj aby rybę skropić sokiem z cytryny.
Smacznego.
bettti86
Extra Kobietka

Post autor: bettti86 »

ja kiedyś na kolację we dwoje przygotowałam canelloni, sam makaron kupujesz gotowy, farsz w zasadzie taki sam jak do spaghetti, jedyna różnica jest taka, ze nadziewasz te rurki z makaronu farszem, a potem zapiekasz w piekarniku
mbo12

Post autor: mbo12 »

Risotto...najlepiej z waszymi ulubionymi dodatkami...
Moje hobby to polonia turismo Pozdrawiam M4r3tika :-)
Awatar użytkownika
bajaderka
Miła Kobietka

Post autor: bajaderka »

właśnie jeszcze nigdy nie robiłam risotto, może ktoś podrzucić jakiś dobry sprawdzony przepis?
bettti86
Extra Kobietka

Post autor: bettti86 »

ja znam fajny przepis na risotto z borowikami
SKŁADNIKI:
Ryż arborio 500 g
borowiki suszone 2 garstki ok 100 g
cebula szalotka 1 mała
masło 2 łyżki
sól pieprz do smaku
Borowiki zalać wodą ok 1 l. i zostawić na noc. Następnego dnia obgotować, ostudzić i pokroić w mniejszą kostkę. Wodę w której gotowały się grzyby zostawić. Szalotkę obrać i bardzo drobno pokroić. W głębszej patelni lub w woku rozgrzać 1 łyżkę masła. Dodać szalotkę i podsmażyć na rumiano. Następnie dodać ryż. Całość wymieszać i chwilkę podsmażyć, Gdy ryż zacznie "skwierczeć " na patelni dodać odrobinę wywaru z gotowanych grzybów. Gdy ryż wsiąknie wywar, dolewamy kolejną porcję. Przy ostatniej porcji dolewanego wywaru dodajemy sól, pieprz, łyżkę masła oraz pokrojone grzyby. Dokładnie mieszamy. Smacznego:)
Zorka

Post autor: Zorka »

Risotto, dlaczego nie , podobnie jak spaghetti w różnych postaciach, albo jakieś dania, których składnikiem jest afrodyzjak :)
pozytywka01

Post autor: pozytywka01 »

Ja ostatnio przyszalałam i zrobiłam tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi. Bardzo podobne do tego, jakie jadłam w Auguście w Krakowie. Tylko że bez szpinaku, bo mój strasznie go nie lubi. A szkoda... Bo przepis jest w miarę prosty, a efekt - świetny :)
Awatar użytkownika
aga.ta
Miła Kobietka

Post autor: aga.ta »

też bym podała krewetki, duszone na maśle z czosnkiem, cebulką i natką. Czosnku nie za dużo, bo wiadomo ;) do tego - świeża bagietka i białe wino.
pomysł z risotto też mi się podoba, choć nie mam dużego doświadczenia z przyrządzaniem.
galeriaSEO

Post autor: galeriaSEO »

ja polecam roladki z piersi z kurczaka z zielonym pesto i pomidorami suszonymi w środku, a wszystko owiniete szynką parmenska :) do tego na przykład sałatka z rukoli :)
Babeczkowa_ewa
Fajna Kobietka

Post autor: Babeczkowa_ewa »

Jeśli chcesz, żeby to było coś tańszego, to ja polecam makaron ze wszystkim, co znajdziesz w lodówce ;-) U mnie zwykle na patelnię z odrobiną rozgrzanej oliwy wędrują: cebula, ogórki konserwowe, kawałek papryki, pomidory obrane ze skórki i pokrojone, parówka pokrojona w kostkę :-) Dodaję dużo wody i odkręcam gaz na full, żeby się szybko i mocno poddusiło, później zmniejszam płomień na malutki, dosypuję przypraw (pieprz, sól, pieprz ziołowy, słodka papryka, curry, czosnek granulowany), mieszam. Na ugotowany makaron nakładam sos warzywny, na to potarty żółty ser, który się fajnie topi na tym ciepłym jedzonku :) Pyszności ;-)

Wersja podobna, a bez makaronu: parówki kroję w talarki, podsmażam na odrobinie oliwy, dodaję cebulę, dalej podsmażam, na koniec daję sporo pomidorów, i wszystko razem duszę tak długo, aż z pomidorów zrobi się sos. Wtedy do dania dodaję żółty ser pokrojony w kostkę i mieszam od czasu do czasu. Gdy z sera zrobią się takie rozpuszczone kleksy, danie jest gotowe (oczywiście przed dodaniem sera sypię przyprawy). Do takiego szybkiego, a pysznego dania podaję pieczywo i mój Ukochany jest zawsze zachwycony taką kolacją :)
Alek

Post autor: Alek »

No...zależy drogie Panie a jak facet nie jada mięsa(ja nie jadam) to co wtedy?:D Mużdżunie w ruch....Ja bym proponował coś w ogóle ekologicznego jedzenia..tym faceta tez można zaskoczyć... http://eko-mlociny.pl/ ... i co wy na to? Umiałybyście coś z tego upichcić?
BarbaraLas
Miła Kobietka

Post autor: BarbaraLas »

no nie jestem przekonana do takiego kupowania jedzenia. Ryzyk fizyk tak naprawdę..hm? Co sądzicie?
Akinomka

Post autor: Akinomka »

Ja zrobiłam szybciutko i prościutko spaghetti bolognese, mój go uwielbia.
a_gatka

Post autor: a_gatka »

My lubimy danie, które odkryliśmy podczas pobytu w Krynicy. Kurczak w kurkach podany w chlebku. Btw. zobaczcie jaki śliczny wystrój http://hotelczarnypotok.pl/#/restauracje/pl
vicky0019
Fajna Kobietka

Post autor: vicky0019 »

Polecam wybrać się do Warszawy na sushie - jest naprawdę nieziemskie
Ostatnio zmieniony wt lis 19, 2013 6:25 pm przez 456, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: spam
fotograf ślubny warszawa
kobietka1234
Miła Kobietka

Post autor: kobietka1234 »

hmmm sadze xze cos specjalnego lub cos malo oryginalnego ale w oryginalnym wydaniu, nalozeniu, podaniu :) duzo rzeczy mozna wymyslic
Awatar użytkownika
EvilGirl^^
Miła Kobietka

Post autor: EvilGirl^^ »

Mam mały problem, z moim chłopakiem mamy pierwsza rocznice, jestem romantyczka i marzy mi się kolacja przy świecach, wiem że to brzmi banalnie, al eto mój pierwszy poważny związek i chce to uczcić, no i tu jest problem bo danie chciał bym przyrządzić sama, ale nie jestem jakaś kucharka kiepsko mi to idzie, może znacie jakieś fajne łatwe przepisy?
Być kobietą, być kobietą......
ODPOWIEDZ